Yemekten Sonra Ateş Basması, Beynimizin temel ihtiyaçları
oksijendir. Bununla birlikte başta sinir hücreleri olmak üzere beyin
hücrelerinin normal görevlerini yapmaları için şekere de ihtiyaç duyulur.
Yemekten sonra ateş basması kan değerleri ile ilgilidir. İnsan kanında şeker
seviyesi 70-100 aralığında olmalıdır. Bu değerlerin altına düşmesi
halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik yaparken; bu değerlerin üzerine çıkması
ise beyin hücreleri tarafından stres hormonu salgılanmasına neden
olur.
Kan içinde şeker seviyesinin normalin üzerinde olması kişide ateş, terleme,
titreme, huzursuzluk vb. durumların ortaya çıkmasına neden olur. Yemek
yedikten iki saat meydana gelen ateş basması, şekerinizin yükseldiğinin
habercisidir. Bu durumun sürekli ortaya çıkmasına hipoglisemi denir.
Tekrarlanan bu durum pankreas ve karaciğer sorunlarının ortaya çıkmasına
neden olur.
Devamında şeker hastalığına yakalanmış olursunuz. Özellikle uzun süre aç kalındıktan sonra yenilen yemekler
hipoglisemi ataklarının meydana gelmesine neden olabileceğinden bilinçli
beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.
Yemek ve kan şekeri ilişkisi,
Vücudumuzda dolaşan kan içinde bulunan şekerden sorumlu hormon insülindir.
Yediğimiz yemek içerisinde bulunan şeker vücudumuz da enerji
oluşturulmasında kullanılır. Şekeri belli süreçlerden sonra hücrelere
iletilerek enerji oluşmasını sağlar. İnsülin pankreas tarafından salgılanan
bir hormondur.
Bu hormon salgılandığında bir tür şeker olan glikoz, glikojene dönüşerek
hücrelerde enerji oluşmasına neden olur. Unlu mamüller, sade şeker, gibi
besinler aşırı tüketildiğinde insülin yükselmesine neden olur. Bu durumda
insülin salgılanan organın yani pankreasın yorulmasına neden olur. Yemek
yedikten sonra aşırı insülin salgılanması şeker düşüklüğü etkisi olarak
kendini gösterir.
Basende insülin salgılanamadığından şeker düşüklüğü olarak görülür. Bu etki
farklı nedenlerle değişkenlik göstermektedir. Şeker hastalığında pankreas
hiç insülin üretemez veya yeterli üretemez hale gelir. Bu durumda dışarıdan
insülin alınması gerekir.
Ateş basmasının şeker yükselmesinden farklı nedenleri de olabilir. Bunun
için detaylı bir muayene olunması gerekir. Yapılacak tetkikler sonucu elde
edilen bulgulara göre hekiminiz tarafından belirlenen tedaviye riayet
edilmesi gerekir.
Yemekten sonra ortaya çıkan ateşin düşürülmesi için;
Bu durum sürekli ortaya çıkıyor ise yemeğin yavaş yavaş yenilmesi, bol su
içilmesi gerekir. Özellikle direkt şeker tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunun
yanı sıra unlu mamüllerin tüketimi azaltılmalı, kepekli ekmek, çavdar ekmeği
gibi ekmekler tercih edilmelidir. Kötü beslenme alışkanlıklarından
kaçınılmalı, özellikle yeşil sebze ağırlıklı beslenmeye özen
gösterilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder