Kadın doğumcunun çıplak gözle muayene yapması sonucunda teşhis koyabileceği gibi, smear testi alarak da tam sonucu alabilmektedir. Vajinanın çok iyi temizlenmemesi, cinsel ilişki sırasında korunmaması ve birden fazla erkekle cinsel ilişkiye girmesi sonucunda sıklıkla olmaktadır.
Cinsel ilişki sonrasında kanama olması durumunda vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekmektedir.
Rahim ağzı iltihabı, enfeksiyon nedeniyle olmaktadır. Çok sıklıkla görülen bir rahatsızlık olmaktadır. Rahim ağzı hastalıkları içerisinde olan ve cinsel ilişki yaşayan kadınların hemen hemen yarısında görülmektedir.
Rahim ağzı iltihabının tedavisi nasıl olur?
Vajinanızdan kötü kokulu ve iltihaplı bir akıntı oluyorsa vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına gitmek gerekmektedir. Kadınların sürekli olarak iç çamaşırı tercihi olarak pamuklu giysiler giyilmesi gerekmektedir. Rahim ağzı iltihabına neden olan birçok bakteri olabilir.
Rahim iltihabı kadınların büyük çoğunluğunda bulunan, geçmiş dönemlerde neredeyse her kadında en az bir kere ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tedavisi oldukça kolay olduğu gibi kendisini çok net bir şekilde ortaya koymayan gizli bir hastalıktır. Rahim iltihabından şüphelenen kadınların mutlaka doktor kontrolüne giderek kesin bir sonuç alması gerekir.
Rahim İltihabı Hakkında
Rahim iltihabı genellikle aktif cinsel yaşamı olan ve üreme çağına gelmiş olan kadınlarda sıklıkla görülür. Görülme sıklığı genellikle evli olan kadınlar da veya aktif cinsel yaşamı olan bekar kadınlarda fazladır. Ergenlik çağına girmemiş ve cinsel ilişki yaşamamış olan kadınlarda görülme ihtimali çok daha düşüktür. Çoğu zaman için cinsel ilişki sırasında vajinal yollar ile rahime ve oradan follop tüplerine kadar yayılan bakteriler sebebiyle ortaya çıkar. Pek çok hastanın rahim iltihabı olduğu ancak hastane kontrollerinde anlaşılabilir. Genellikle rahim iltihabı farklı belirtiler ile kendisini belli etmez. Bu yazı içerisinde rahim iltihabının tüm detaylarını sizler için araştırdığımız bilgilerden derleyip başlıklar altında sunuyoruz.
Rahim İltihabı Nedir?
Rahim iltihabı çoğu zaman için cinsel yolla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunun nedeniyle ancak aktif cinsel yaşamı olan kadınlarda rahim iltihabı görülebilir ve cinsel yaşamı olmayan kadınlarda büyük oranda görülmez. Kadınların pek çoğu rahim iltihabını anlık olarak yaşıyor veya geçmiş dönemlerde kendi dahi farkında olmadan yaşadı. Bunun sebebi ise rahim iltihabı meydana geldikten sonra dahi kadınların bunu anlayabilecek pek fazla bir belirti ile karşı karşıya gelmemesi. Rahim iltihabı çok ciddi boyutlara ulaşmadığında kendi kendine ortadan yok olabiliyor. Bundan kaynaklı doktor kontrolüne gelinmeden yaşanmış ve bitmiş olan rahim iltihabı sorunları oldukça fazla sayıda.
Rahim İltihabı Nedenleri?
Rahim iltihabının temel sebebi rahim içerisine bir şekilde ulaşan bakterilerdir. Bu bakteriler çok farklı ve çeşitli şekillerde sıralanabilir. Fakat bunlar arasında rahim iltihabına sebebiyet veren ve en yaygın olarak karşımıza çıkan bakteriler Gonore ve klamidya adları ile bilinen bakteriler. Bu bakterilerin rahim içerisine alınması cinsel birleşme sırasında olur. Eğer çiftler cinsel birleşme sırasında koruyucu önlemler kullanmaz ise bu noktada ten teması nedeniyle rahim içerisine bu bakteriler kolaylıkla yerleşebilir ve rahim içerisinde iltihaplanmaya neden olabilir. Rahim iltihabının en büyük nedenleri ise kürtaj veya düşük yapma gibi durumlardır. Sezaryen olmayan normal doğumlar sonrasında da rahim iltihabı genç annelerde sıklıkla görülebilir.
Alerjik Tepki
Rahim iltihabının nedenlerinden bir tanesi ise alerjik tepki olarak bilinir. Tamamıyla alerjik hastalıklarda olduğu gibi vajinanın da bazı maddelere alerjik reaksiyon gösterme durumu söz konusu olabilir. Örnek vermek gerekirse vajina bölgesinin ipek maddesine bir alerjik reaksiyon göstermesi mümkündür. Bu öyle bir durumdur ki bazı çiftlerde kadının erkeğin spermine dahi alerjisi olabilir. Bu alerji durumlarında bölge çok fazla kaşıntı olacağı için kişide kaşınma ihtiyacı doğar. Bölge çok fazla ten temasına maruz kaldığı için bu bakteriler vajinal bölge içerisinden girerek rahime kadar ulaşabilir. Bu durumlar rahim iltihabının temel nedenleri arasında sayılırlar.
Tahrişler
Kadınların genellikle alerjik tepki ile karşılaştıkları dönemlerde en büyük sorunları tahrişlerdir. Kızarıklık, kaşıntı, alerji gibi sebeplerle vajinal bölge tahriş olabilir. Tahriş olan bölgede deri kendisini yenilemeye çalıştığı için burada bir üretim mekanizması devreye girer. Bu sırada ise bölge sürekli olarak el yardımıyla temas gördüğü için bakterilerin vajinal bölge üzerinde yoğunlaşması çok normaldir. Rahim iltihabının temel sebeplerinden bir tanesi de bakteriler olduğu için kolaylıkla bu bakteriler vajinal bölge içerisinden rahime kadar ulaşabilir ve kişide rahim iltihabı rahatsızlığına sebebiyet verebilir.
Hijyen Yetersizliği
Rahim iltihabının temel düşmanlarından bir tanesi bakterilerdir. Yazımızın bu kısmına kadar olan bölümünde bunu oldukça net bir şekilde anlamış bulunuyoruz. Bakterilerin vücudumuz üzerinde bulunması veya bulunanların çok hızlı bir şekilde imha edilmesi için yapmamız gereken tek şey hijyenimize dikkat etmektir. Bu nedenle rahim iltihabının en büyük nedenlerinden bir tanesi hijyen yetersizliği olarak görülebilir. Çünkü hijyen yetersizliği bulunan kişilerin vajinal bölgeleri üzerinde yoğun bir bakteri hareketliliği olacaktır. Bu bakteriler cinsel birleşme sırasında çok kolay rahatlıkla rahim içine kadar ilerleyebilir ve rahim iltihabına sebep olabilir. Bu konu çiftler tarafından oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Aynı durum çiftler arasında sadece kadın için değil erkek için de geçerlidir. Hijyen yetersizliği yaşayan bir erkek cinsel birleşme esnasında partnerinin rahim bölgesine yoğun şekilde bakteri bırakabilir. Bu bakteriler ise rahim iltihabına çok hızlı bir şekilde sebep olabilirler. Bundan dolayı çiftlerin birlikte hijyen konusuna çok net bir şekilde dikkat etmesi gereklidir. Aksi durumlarda kadınların rahim iltihabına yakalanması elbette ki bir mucize olmayacak, beklenilen gerçekleşmiş olacaktır.
Hormonal Dengesizlikler
Rahim iltihabı aktif cinsel hayat haricinde genellikle menopoza girmiş olan kadınlarda da sık şekilde görülebilir. Bunun nedenlerinden bir tanesi ise kadınların menopoz döneminde östrojen hormonlarında azalma yaşanmasıdır. Hormonal olarak vücutta yaşanan bu dengesizlikler rahim duvarlarının incelmesine sebebiyet verir. Rahim duvarının incelmesi cinsel birleşme sırasında rahmin bakterilere karşı daha savunmasız bir pozisyona geçmesine sebep olur. Bundan dolayı hormonal dengesizlikler kadınların rahim içi iltihabına maruz kalmasında önemli etken olmaktadır. Eğer rahim duvarlarında incelme varsa mutlaka doktorunuzun hormonal dengesizliğinizi düzenlemesi için size ilaç yazarak tedaviye başlaması gerekmektedir. Aksi takdirde rahim iltihabı rahatsızlığını uzun süreler boyunca çekebilirsiniz.
Rahim İltihabı Belirtileri
Rahim iltihabı genellikle kendini aşırı derecede belli etmeyen ve gizli şekilde sinsice ilerleyen bir rahatsızlıktır. Pek çok kadın daha önce rahim iltihabı sorununu yaşamış olmasına rağmen belirtilerini anlamadığı için bunun farkında olmamıştır. Fakat rahim iltihabı ne kadar kendini belli etmeyen bir rahatsızlık olsa dahi rahim iltihabını anlamanın bazı yolları vardır. Pek çok hastalık için belirti olabilecek bazı belirtiler rahim iltihabı belirtileri arasında yer alabilir. Bu belirtilerden bazılarını sizler için araştırarak başlıklar altında derledik. İşte rahim iltihabı olduğunuzu fark etmeniz için bazı belirtiler şunlardır.
Alt Karın ve Pelviste Ağrı
Alt karın bölgesi pek çok hastalık nedeniyle ağrı ve sancı oluşturabilir. Fakat genellikle kadınların alt karın ağrısı çekmesinde en büyük faktörlerden bir tanesi rahim iltihabıdır. Rahim, alt karın bölgesinde bulunan bir organ olduğundan dolayı iltihaplandığı zamanlarda bu bölgede ince bir ağrı ile kendini belli edebilir. Bu ağrı sıradan karın ağrıları ile aynı zannedilebilir fakat alt karın ağrılarının en büyük sebebi rahim iltihabının oluşması ve bölgede onarım ihtiyacı olduğu için sancı merkezi haline gelmesidir. Bu ağrılar çoğu zaman için pelvis bölgesine kadar uzanabilir ve bu şekilde kendisini belli edebilir.
Vajinal Akıntı
Vajinal akıntılar kadın hastalıkları ile ilgili olan pek çok durumda ortaya çıkabilir. Vajinal akıntı yaşayan kadınlar için bu akıntının sebebi onlarca farklı rahatsızlık olabilir. Fakat bu rahatsızlıklardan bir tanesi de rahim iltihabıdır. Rahim iç bölgesi iltihap ile mücadele ettiğinden dolayı rahim içinde bulunan iltihabı vücut dışına atmak için vajinal kanalları tercih eder. Bu akıntılar yoluyla rahim içerisinde bulunan iltihap dışarı atılır. Bu durumda vajinal akıntı meydana gelir. Kadınlar genellikle bu akıntının sebebini çok farklı hastalıklara bağlayabilir. Ama böyle bir durumda mutlaka doktor kontrolüne gitmek sizler için daha sağlıklı bir davranış olacaktır.
Anormal Adet Kanaması
Kadınlarda oluşan âdet kanamaları periyodik olarak her ay tekrarlanır. Her kadının metabolizmasına göre âdet kanamaları farklılıklar gösterebilir. Fakat her kadın kendi âdet kanamasının ve regl döneminin nasıl geçeceğini geçmiş örneklerden dolayı bilir. Anormal bir şekilde âdet kanaması geçiren bir kadının rahim iltihabı ile karşı karşıya olması muhtemeldir. Vücut içerisinde rahim bölgesinde biriken iltihap vücut tarafından dışarı atılmak istenir. Böyle durumlarda vajinal akıntılar adet döneminde de devam edeceği için adet döneminde bu akıntılar âdet kanamaları ile birleşir. det kanamaları ile birleşen vajinal akıntılar adet dönemi içerisinde anormal şekilde kanama meydana getirir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya iseniz mutlaka doktor kontrolünden geçerek âdet kanamanızın neden bu şekilde yoğunlaştığını öğrenmeniz gerekir. det kanamalarının doktor incelemesi sonrasında neden olduğu ortaya çıkacaktır. Anormal âdet kanamaları çok farklı sebeplerden yaşanabiliyor olsalar da genellikle anormal âdet kanamalarının en büyük sebebi rahim iltihabı barındıran hastalıklardır.
İlişki Sırasında Ağrı veya Kanama
Cinsel ilişkiler sırasında ağrı veya kanama meydana gelmesi genellikle alışık olmadık durumlarda yaşanan olaylardır. Cinsel ilişki esnasında normal şartlarda herhangi bir ağrı veya kanama oluşmaz. Ancak bu durum rahim iltihabı yaşayan kadınlarda meydana gelebilir. Vajinal yollar ile yaşanan bir birleşmede rahim üzerine baskı uygulanacağı için iltihaplı olan bölgede kanamalar oluşabilir. Tedavi edilmeye çalışılan bölgenin kanaması hastanın sağlığı açısından büyük çaplı olmasa da riskler taşır. Rahim üzerinde baskı oluşması ise cinsel ilişki sırasında ağrının artmasına sebep olacaktır. Bu durum tıpkı eliniz yara olduğunda üzerine diğer elinizle baskı uygulamasına benzer. Bu durumda oluşacak olan kanama ve ağrı hissi oldukça normaldir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız mutlaka doktor kontrolünden girmeniz gerekecektir.
Ateş ve Kusma
Rahim iltihabı yaşayan kadınlarda genellikle ateşlenme ve kusma normal olarak görülür. Ateşlenme ve kusma eğilimi pek çok hastalık için genel geçer kurallardan sayıldığı için tek başına bu belirtiler kişinin rahim iltihabı olduğu konusunda bizlere kesin ifadeler sunmaz. Eğer kişinin rahim iltihabı belirtileri içerisinde yer alan diğer maddelerden birkaç tanesini yaşadığını biliyorsanız ve ek olarak ateş kusma belirtisi gözleniyorsa ancak bu durumda kişinin rahim iltihabı olduğundan şüphe duyulabilir. Vajinal akıntılar ve adet döneminde anormal kanamalar bulunan bir kişi iseniz bunlara ek olarak ateş ve kusma ile mücadele ediyorsanız bu durumda rahim iltihabı rahatsızlığından endişelenebilirsiniz.
Ağrılı veya Zor İdrara Çıkma
Rahim iltihabı çoğu zaman için rahim haricinde idrar torbasına da iltihap yüzünden baskı uygulayabilir. Bu gibi durumlarda kişinin idrara çıkmasında zorluklar yaşanır. Genellikle tuvalet ihtiyacını giderme sırasında ağrı hissetme ve zorlanma nedeniyle doktora başvuru yapılır. İncelemeler sırasında kişinin rahim iltihabı yaşadığı anlaşılarak gerekli birime sevk edilir. Bu durumun sancılarını azaltmak için doktorunuzdan reçete alarak ilaç kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kaşıntı ve Makat Bölgesinde Ağrı
Rahim iltihabı çoğu zaman için âdet kanamasında yoğunluk, idrara çıkma durumunda zorluk ve vajinal akıntılar gibi sorunları beraberinde getirir. Bu yüzden ise vajinal bölge üzerinde ve makat kısmında yoğun olarak kaşıntılar hissedilebilir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya iseniz mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeniz gerekir. Doktor kontrolü sonrasında eğer başka belirtiler de gösteriyorsanız rahim iltihabına karar verilerek tedaviye başlanır. Fakat tek başına kaşıntı ve ağrı olması kişinin diğer belirtileri de beraberinde göstermeden rahim iltihabı olduğu sonucuna ulaştırmaz. Bundan dolayı kişiler mutlaka kaşıntı ve makat ağrısının yanı sıra rahim iltihabı şüphesi için farklı belirtileri de göstermek zorundadır.
Rahim İltihabı Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Rahim iltihabını anlamak ve bunu teşhis etmek için bazı yöntemler mevcuttur. Bunlardan bazıları kişilerin kendi kendilerine teşhis koyabilecekleri sıradan yöntemler iken bazıları ise net ve kesin ifadeler ile sonuç veren yöntemlerdir. Bu yöntemlerin tamamı alanında uzmanlaşmış olan hekimler tarafından uygulanabilir.
Jinekolojik Muayene
Jinekolojik muayeneler sonucunda kolaylıkla kişinin rahim iltihabı olup olmadığı anlaşılabilir. Vajinal akıntılar ve aşırı derecede anormalleşen âdet kanamaları da jinekolojik muayene için yeterli bir sebeptir. Bu muayene sonucunda akıntılarda iltihaba rastlanırsa bunun rahim iltihabı sebebiyle oluştuğu kolaylıkla kesinlik kazanabilir. Jinekolojik muayene basit bir yöntem olmasının yanı sıra kesin olarak sonuç vermiyor olsa bile diğer yöntemler ile birleşerek kesin sonuçlar verebilir. Jinekolojik muayene rahim iltihabının kesin sonuçlarını almak için başvurulacak olan ilk yöntemler arasında yer alır.
Tetkikler
Jinekolojik muayenenin ardından kişilerin net ve kesin sonuçlar almaları için bu muayene içerisinde alınan örnekleri tetkik ettirmesi zorunludur. Laboratuvar ortamında incelenen bu veriler kişinin rahim iltihabı hastalığını geçirdiği ile ilgili kesin sonuçlar verir. Tetkikler sonrasında kişinin tedavisi için gerekli olan işlemler uygulanmaya başlanır.
Rahim İltihabı Risk Faktörleri
Rahim iltihabı oluşması ve kişinin bu rahatsızlık ile karşı karşıya gelmesi için bazı risk faktörlerinin oluşması gereklidir. Genellikle bu risk faktörleri ile karşı karşıya olmayan kadınlarda kolaylıkla rahim iltihabı oluşumu gözlenmez. Rahim iltihabının oluşmasında etkili olan risk faktörleri ise şu şekilde sıralanabilir.
Birden Cinsel Partneri Olan Kadınlar
Rahim iltihabı genellikle aktif cinsel hayatı olan kadınlarda meydana geldiği için cinsellik rahim iltihabında önemli bir unsurdur. Daha önce cinsel hayatı olmayan kadınların bir anda cinsel yaşama başlamaları ve birden cinsel partnere sahip olmaları rahim iltihabına sebebiyet verebilecek en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Cinsel birleşme ile bakterilerin rahim içerisine ulaşması sonucu rahim iltihabı başlar. Bundan dolayı birden cinsel partnere sahip olmak rahim iltihabı için oldukça riskli bir faktördür.
Sık Vajinal Yıkama Yapan Cinsel Aktif Kadınlar
Cinsel yönden pasif olan kadınların büyük çoğunluğunda rahim iltihabı ile karşı karşıya gelmek oldukça düşük ihtimaldir. Rahim iltihabının ana sebebi bakterinin rahim içerisine ulaşması olduğu için ve bunun en büyük sebebi cinsel birleşme olduğu için cinsel hayatta pasif olan kadınlarda çok nadir görülür. Fakat cinsel hayatı aktif olan ve çok sık vajinal yıkama yapan kadınlarda rahim iltihabı riski daha yüksektir. Normalinden fazla cinsel birleşme vajina içerisinde bakteri üretimine katkı sağlayacağı için bu durum risk oluşturur. Rahim iltihabına karşı önlem alınmak istenirse bu aktif cinsel hayatın bir nebze olsun yavaşlatılması gerekir. Böylece sık derecede olan vajinal yıkamalarda azalacağı için rahim iltihabının risk faktörlerinden bir tanesi ortadan kalkmış olacaktır.
Rahim İltihabı Komplikasyonları
Rahim iltihabı geçiren kadınların daha sonrasında farklı hastalıklarla karşı karşıya gelmesi muhtemeldir. Bunun sebebi rahim içerisinde oluşan bakteri ve iltihabın tedavi süresi boyunca ortadan kaybedilene kadar kişiye farklı hasarlar verebilecek olmasıdır. Bunlardan bazılarını alt başlıklar halinde sizler için hazırladık.
Rahim Ağzı Kanseri
Rahim ağzı kanseri çok sık olarak rahim iltihabı yaşayan kadınlarda rastlanmayan bir komplikasyon olsa dahi bazı durumlarda rahim ağzı kanseri ile karşı karşıya gelebilir. Kadınlarda rahim ağzı kanseri oldukça önemli bir durum olduğundan dolayı mutlaka rahim iltihabı yaşayan kadınların doktorları ile görüşerek bu durumu incelemeleri ve gerekirse önceden tedbirler alması şarttır. Fakat rahim iltihabı rahatsızlığı geçiren her kadının böyle bir şüpheye düşmesine gerek yoktur. Oldukça az olarak rastlanan ender komplikasyonlar arasında yer almaktadır.
Kısırlık
Rahim iltihabının çok nadir olsa da sebebiyet verdiği bir diğer komplikasyon ise kısırlık olarak adlandırılır. Bu kişinin hayatı boyunca bir daha çocuk sahibi olamayacağının bir belirtisidir. Bunun sebebi ise rahim içerisinde biriken iltihabın uzun süre tedavi edilmemesi ve bölgeye hasar vermesidir. Bundan dolayı bir daha döllenen yumurtalar rahim içerisinde tutunamazlar. Endişe edilecek bir durum değildir. Her rahim iltihabı yaşayan kadında kısırlık görülmez. Rahim iltihabı öncesinde kısırlık sorunu yok iken daha sonrasında kısırlık ile karşı karşıya gelen kadın sayısı oldukça azdır. Yapılan araştırmalar bu sonuçları vermiştir.
Rahim İltihabı Nasıl Önlenir?
Rahim iltihabının bu noktaya kadar pek çok önemli aşamalarını anlattık. Peki hayatımız boyunca bir risk faktörü olarak önümüzde duracak olan rahim iltihabından korunmanın ve bu hastalık ile karşı karşıya gelmeden onu önlemenin yöntemleri nelerdir? Bu başlıkta sizler için rahim iltihabıyla karşı karşıya olmamanız için önleme yöntemlerinden bahsediyoruz.
Adet Döneminde Cinsel İlişkiden Kaçınmak
Kişi rahim iltihabı ile yüzleşmek ve bu sancılı dönemle baş başa kalmak istemiyorsa mutlaka adet dönemlerinde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Adet dönemlerinde rahim ağzı ve iç kese daha hassas bulunacağından dolayı dışarıdan gelen temaslarda bakteri üretmesi çok daha fazla olacaktır. Böyle bir durumun yaşanması rahim iltihabına sebebiyet verecek ve kişi çok kısa sürede rahim iltihabı sebebiyle hekime başvuracaktır. Adet dönemlerinde cinsel ilişkiden kesinlikle kaçınmak rahim iltihabını önlemenin en etkili yollarından bir tanesidir.
Genital Hijyen
Hijyen bugün bilindiği üzere her türlü hastalıktan korunmak için önemlidir. Fakat rahim iltihabı konusunda hijyen çok daha farklı bir noktada. Kişi eğer rahim iltihabı gibi sorunlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsa mutlaka genital bölgesinin hijyenine dikkat etmelidir. Bu bölgenin temiz olması bakteri nüfusunu yok edeceği için kişinin vajinal yollarla rahim bölgesine bakteri ulaşması daha zor olacaktır. Fakat genital hijyenine dikkat etmeyen kişilerde rahim iltihabı çok kolay şekilde ortaya çıkabilir. Genital temizlik konusunda hassas davranmak rahim iltihabına karşı alınacak en etkili yöntemler arasında gösterilmektedir.
Düzenli Cinsel Hayat
Rahim iltihabı konusunda bahsettiğimiz birçok başlıkta aktif cinsel hayatın rahim iltihabına karşı pozitif etkilerinden bahsettik. Fakat cinsel hayatın sürekliliği rahim iltihabı için bir olumlu etki değildir. Rahim iltihabını cinsel hayat içerisinde etkileyen ve rahim iltihabı oluşumuna destek veren durumlar gereğinden fazla cinsel birleşmedir. Ayrıca bu cinsel birleşmelerde kişilerin hijyenlerine dikkat etmemesi rahim iltihabına en büyük sebeplerden bir tanesidir. Fakat düzenli şekilde cinsel hayatı olan kadınlarda rahim iltihabı görülmez. Gerekli ritimlerde ve şartlarda devam eden cinsel hayat rahim iltihabı için oluşumu engelleyici etkiler doğurur.
Sık Sorulan Sorular
Rahim iltihabı hakkında toplumumuzda pek çok insanın merak ettiği soruları sizler için araştırdık. Araştırıp öğrendiğimiz bu soruların içerisinden en çok merak edilen soruları seçerek sizler için alanında uzman olan hekimlerle görüşüp cevaplar aldık. İşte herkesin merak ettiği rahim iltihabı hakkında sorular ve onların uzmanlar tarafından cevaplanmış yanıtları.
Rahim iltihabı tedavisi nasıl yapılır?
Rahim iltihabı problemi yaşayan bir kişi için tedavi yöntemleri çeşitli olabilir. Kişilerin rahim iltihabının derecesine göre farklı yöntemler uygulanır. Genellikle pek çok insanın rahim iltihabı tedavisinde ilaç kullanılması öngörülür. İlaçlı tedavi ile kısa sürede rahim içerisinde oluşmuş olan iltihap kurutularak yok edilir. Antibiyotik tedavisi bu durum için uygundur fakat doktorunuzun verdiği ölçüler önemlidir. Kişilerin kendi kendine antibiyotik içerek tedaviye başlaması oldukça sakıncalıdır. Bu durum rahim iltihabını kontrolsüz antibiyotik ile kuvvetlendirilir. Mutlaka rahim iltihabı şüphesi olan kişilerin doktor kontrolünden geçmesi şarttır.
Rahim iltihabı hastalığı için hangi bölüme muayene olmak gerekir?
Rahim iltihabı hastalığından şüphelenen bir kişinin muayene olmak için gitmesi gereken bölüm kadın hastalıklarıdır. Burada hekimlerle görüşerek muayene olabilir ve tedavinize başlayabilirsiniz.
Rahim iltihabı bacak ağrısı yapar mı?
Rahim iltihabı genellikle bacak ağrısı yapmaz. Fakat kuvvetli bir şekilde rahim iltihabı ile karşı karşıya olan kişilerin bacak ağrısı yaşadığı görülmüştür. Bunun sebebi rahim iltihabının eklem ağrılarına sebep olması ve kasık bölgesinden bacaklara uzanan bir ağrı yayılmasıdır. Gerekli olan miktarlarda ağrı kesici alınarak tedavi süresi boyunca bu bacak ağrılarından kurtulabilir.
Rahimde oluşan iltihabı söktürücü bitkiler nelerdir?
Rahimde oluşan iltihabı sökmek için gerekli olan ilaç tedavisinin yanı sıra kişiler bitkisel tedavi yöntemlerini de denemek isteyebilir. Bu durumda kişilerin kullanması gereken bitkiler özellikle sarımsak, ıspanak ve ceviz gibi ürünlerdir. Bunların yanına sıra somon balığı da antibiyotik bakımından oldukça kuvvetli olduğu için tercih edilebilir. Hastalık süresi boyunca kişinin zeytinyağlı yemekleri tercih etmesi kendi lehine olan bir davranış olacaktır. Zeytinyağı bol miktarda antibiyotik ürettiğinden dolayı rahim içerisinde oluşmuş olan iltihabı kolaylıkla sökecektir. Ayrıca zerdeçal, zencefil gibi ürünlerin de çayı yapılarak sık şekilde tüketilebilir. Bitkisel yöntemler ile desteklenen ilaçlı tedaviler çok daha çabuk şekilde sonuç verecektir.
Rahim iltihabı tedavisinde beslenme önemli midir?
Rahim iltihabı tedavisi süresince beslenme oldukça önemli bir konudur. Kişinin iltihabı kuvvetlendirici gıdalar tüketmemesi çok önemlidir. Bu yüzden daha çok iltihap düşmanı olan gıdaların tüketilmesi gereklidir. Ayrıca metabolizmanın kuvvetlenmesi ve vücut direncinin de artması oldukça önemlidir. Tüm bu sebepler birleştiğinde rahim iltihabı tedavisi gören kişilerin beslenmelerinin çok önemli olduğunu belirtebiliriz.
Rahim iltihabı gaz yapar mı?
Rahim iltihabı gaz yapabilir fakat bu durum herkeste aynı derecede gözlenmez.
Rahim iltihabı geçmezse ne olur?
Rahim iltihabının geçmediği durumlarda uzman hekimler kendi aralarında görüşerek gerekli görürler ise sizi ameliyata alabilirler. Bu ameliyatlarda hastaların rahim içlerinde bulunan iltihap özel tıbbi cihazlar kullanılarak temizlenir. Böylelikle hastanın rahim iltihabı sorunu yaşamaya başlamadan önce ki hayatına hızlı bir dönüş sağlanmış olur.
Rahim iltihabı farklı hastalıkların belirtisi olabilir mi?
Rahim iltihabı farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Örneğin rahim ağzı kanseri veya kısırlık gibi durumlar rahim iltihabını kolaylıkla tetikleyebilecek hastalıklardır. Rahim iltihabı ile karşı karşıya gelen kişilerin mutlaka uzman hekimler ile görüşerek kendi üstlerinde bulunan hastalığa karşı bir mücadeleye başlamaları şarttır. Farklı hastalıkların da hızlı bir şekilde öğrenilmesi böylece sağlanmış olur.
Rahim iltihabı nasıl belli olur?
Rahim iltihapları genelde ortaya çıkardıkları belirtileri üzerinden belli olur. Ancak belirtiler aynı zamanda birçok üreme organı hastalığının da belirtisidir. Kesin tanı ise kan testlerinde özel bazı antikorların aranması ile yapılmaktadır. Rahim iltihabı oldukça yaygın bir hastalıktır ve nadiren belirti verir. Ortaya çıkan belirtiler ise şunlardır: Vajinada sürekli sarımtırak bir akıntı. Kasıklarda, makatta ve karında orta şiddetli sürekli ağrı. Vajinada mantar kokusundan farklılaşan, peynir kokusuna benzer kötü koku. Cinsel ilişki sırasında şiddetlenen ağrı. Yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma. Vajinada ve makatta kaşıntı.
Rahim iltihabı hamile kalmaya engel mi?
Rahim iltihabı yalnızca rahim ile sınırlı kalan bir sorun değildir. Tüplere, yumurtalıklara ve diğer üreme birimlerine sıçrama eğilimindedir. Teşhis ve tedavide gecikilirse rahim iltihabına bağlı olarak üreme fonksiyonlarında azalma ve hatta ortadan kalkma gibi durumlarla karşılaşılabilir. İltihap süresince de hamile kalma konusunda ciddi sıkıntılar yaşanır. İltihaplı yapı embriyonun rahme ulaşmasını, tutunmasını ve gelişmesini engeller.
Rahim iltihabı kısırlık yapar mı?
Rahim iltihapları oldukça basit ve sık karşılaşılan hastalıklardır. Tedavileri de antibiyotikler ile yapılmaktadır. Uzun süre teşhis edilemeyen ve doğal olarak tedavi edilemeyen iltihaplı dokunun üreme fonksiyonlarını kısmen ya da tamamen ortadan kaldırması mümkündür. Rahim iltihabına bağlı kısırlık ile oldukça az karşılaşılsa da vaka sayısı göz ardı edilebilecek kadar az değildir. Doğal olarak rahim iltihabına karşı dikkatli olunmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder