Yeşil soğan anne sütüne gaz yapar mı, Anne sütü bebeklerde çok büyük önem taşıyan ve ilk 6 ay alınması gereken bir besindir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda direnç kazandıran anne sütü bir çok vitamin ve minerali bünyesinde barındırmakta ve antioksidan içermektedir.
Anne sütü annenin tükettiği besinler ile şekillenen bir besindir. Emziren bir annenin sağlıklı beslenmesi ve yediği yiyeceklere dikkat etmesi gerekmektedir.
Annenin gün içerisinde aldığı besinler sağlıklı ise anne sütünün daha yağlı ve içeriğinin daha kaliteli olmasına fayda sağlamaktadır. Anne sütünün daha faydalı ve kaliteli olmasını sağlaması için bol bol sıvı tüketmeli, meyve yemeli ve yemeklerin protein ağırlıklı olmasına dikkat etmelidir.
Tüm bu besinleri emziren anne tüketirken tabi ki gaz yapan ve sütün tadını değiştiren gıdaları dikkatli tüketmesinde fayda vardır.
Bakanlık, bu besinlerin emzirme dönemi boyunca az tüketilmesini ya da hiç
tüketilmemesini istedi.
Sağlık Bakanlığı “Emziklilik Dönemi ve Beslenme” broşüründe, anne
sütünün bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir besin olduğunu
belirtti.
Anne sütünün, başta ishal olmak üzere bebekleri kansızlıktan ve yaşamın
ileri dönemlerinde ortaya çıkabilecek bir çok hastalıktan koruduğu
kaydedilen broşürde, anne sütünün aynı zamanda hem temiz bir besin olduğu,
hem de anne ve bebek arasında psikolojik bir bağın kurulmasını sağladığı
bildirildi.
“Bebeğinize ilk altı ayda sadece anne sütü verin ve 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin” denilecek broşürde, soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, gazlı içecekler ve hazır meyve sularının anne sütünün tadını değiştirebildiği belirtildi. Broşürde, bu durumun da bazı bebeklerde gaz oluşturduğu, emmeyi reddetme gibi huzursuzluklar yarattığı bildirilirken, emziklilere “bu besinleri az sıklıkla tüketin ya da hiç tüketmeyin” önerisinde bulunuldu.
Öte yandan broşürde, emziklilere, D vitaminini karşılamak için güneşten uygun saatlerde düzenli olarak yararlanılması önerilirken, bebeğin gelişimi için çok önemli bir mineral olan iyodu karşılamak için de iyotlu tuz kullanılması tavsiye edildi.
EMZİKLİLER İÇİN ÖRNEK YEMEK LİSTESİ
Bakanlığın emzikliler için hazırladığı örnek yekem listesi şöyle:
“Sabah:
- 1 su bardağı süt,
- 1 yumurta,
- 1 kibrit kutusu peynir,
- 1 yemek kaşığı pekmez,
- 1-2 ince dilim ekmek,
- 1 portakal,
- 1 havuç veya domates.
Ara: 1 porsiyon meyve.
Öğle:
- 1 porsiyon etli sebze yemeği,
- 1 porsiyon pilav veya makarna,
- 1 kase yoğurt,
- 1 tabak salata,
- 1 ince dilim ekmek.
Ara:
- 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu,
- 1 dilim börek veya kek veya peynir, ekmek.
Akşam:
- 1 porsiyon yayla, tarhana veya domates çorbası,
- 2-3 köfte kadar et, balık veya tavuk,
- 1 porsiyon zeytinyağlı, barbunya pilaki, salata,
- 1 porsiyon meyve,
- 1 ince dilim ekmek.
Yatarken: 1 su bardağı süt.
Yeşil soğan emziren annelerde gaz yapar mı?
Yapılan bazı araştırmalarda lahana, yeşil çay, karnabahar, soğan ve sarımsak gibi keskin kokulu besinlerin bebekte gaz sancısını arttırdığı bulunmuştur. Bu yüzden anne bu tür gıdaları tüketirken dikkat etmelidir.
Yeşil soğan anne sütü yapar mı?
Evet yeşil soğan süt yapar ancak sütün tadını da değiştirir. Bebek bu nedenle süt emmeyi reddedebilir. Dolayısıyla kontrollü tüketilmeli ve bebeğin tepkileri takip edilmelidir.
Yeşil soğan neden gaz yapar?
Taze Soğan
Besinlerin gaz yapmasına sebep olan moleküller de fruktoz molekülleridir. İnsan
vücudu fruktanları tamamen parçalayacak enzimlere sahip olmadığı için
aslında kimse bunları tam olarak sindirmiyor, bu da onları şişkinlik
ve gaz yapan yiyecekler sınıfına sokuyor.
Soğan anne sütüne gaz yapar mı?
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Anne sütünün tadını nasıl güzelleştiren yiyecekler?
- Et, balık, köy tavuğu gibi proteince zengin besinler.
- Yoğurt, yumurta.
- Pekmez, bal, tahin gibi kuvvetli gıdalar.
- Hoşaf.
- Kuru meyveler.
- Kuruyemişler.
- Yeşil yapraklı sebzeler.
- Meyveler.
Tadı ve kokusu yoğun olan besinler anne sütüne geçerek sütün tadında değişime neden olabilir. Bu besinler üst üste çok miktarda yenmemeli dengeli şekilde yayarak ve münkünse pişmiş olarak tüketilmelidir
- Su.
- Ev yapımı içecekler.
- Sütlaç gibi az şekerli ve şerbetsiz tatlılar.
- Yulaf.
- Havuç
- Balık.
- Hurma, incir.
- Yeşil yapraklı sebzeler.
- Kuru fasulye, bakla ve bezelye gibi baklagiller.
- Karnabahar, brokoli, pırasa ve lahana gibi sebzeler.
- Kepekli yiyecekler.
- Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler.
- Soğan.
- Kafein içeren içecekler.
- Çikolata.
- Çay.
- Zencefil. Zencefil gaz sancılarının azalmasını, özellikle gaz nedeniyle karın bölgesinde oluşan acı ve ağrıların dinmesini sağlayan en etkili bitkisel çözümlerden biri. ...
- Kimyon. ...
- Sirke. ...
- Rezene tohumu. ...
- Tarçın. ...
- Karbonat.
Anne sütü bebeği kronik hastalıklardan koruyor
Anne sütü, bebeğinizin kronik
hastalıklardan korunmasında ve bağışıklık sisteminin kuvvetli
olmasında büyük rol oynar. Bebeğinize vereceğiniz en güzel hediye
anne sütü olacaktır. Ayrıca anne sütü alan bebeklerin daha sakin
ve şefkatli bireyler olduğu yönünde çalışmalar vardır.
Hamilelik sonrası şok diyetler süt değerini azaltıyor
Annenin salgıladığı sütün,
aldığı besinlerin ürünü olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden anne
değişik besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı
atıştırmalıklar tüketmeye özen göstermelidir. Emziren annenin
öncelikle enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi
gerekir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur
zayıflamak için şok diyetlerin uygulanmamasıdır.
Çünkü bu hem anne hem de bebek sağlığına zarar verebilir. Şok diyetler yapılırsa eğer süt kesilebilir ve bebeğin en önemli besin kaynağı kaybedilmiş olacaktır.
Eğer bebek annenin tükettiği bazı gıdalara hassasiyet gösteriyorsa veya emzirme sonrası huzursuz oluyorsa o gıdanın tüketimine ara verilmelidir. Böyle bir durumda bebeğin rahatsızlığını fark ederseniz emzirme dönemi boyunca o gıdayı tüketmemenizde fayda vardır. Yapılan bazı araştırmalarda lahana, yeşil çay, karnabahar, soğan ve sarımsak gibi keskin kokulu besinlerin bebekte gaz sancısını arttırdığı bulunmuştur. Bu yüzden anne bu tür gıdaları tüketirken dikkat etmelidir.
Anne sütünün artması için emzirme sayısı ve tekniği de çok önemlidir. Emzirme gerçekleştikçe süt salgısı artar. Her gün bebek 2-3 saatte bir emzirilmelidir. Günde 8-10 defa emzirebilirsiniz." diyor.
Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri:
- Emzirme döneminde sıvı ihtiyacı arttırdığı için annenin su ihtiyacı da artar. Gün içinde toplam tüketilen su miktarının 3-4 litre olmalıdır. Bunun için her emzirme seansında 1-2 bardak su içebilirsiniz.
- Hurma, rezene çayı, ısırgan otu çayı, dereotu, bulgur anne sütünü artıran besinlerdendir, günlük olarak mutlaka beslenmeye eklenmeli.
- Protein kaynağı olan yumurta ve kırmızı et her gün tüketilmeli ve haftada 2 defa balık yenmesine özen gösterilmeli.
- Kalsiyum yönünden zengin süt, yoğurt ve peynir tüketimi ihmal edilmemeli.
- B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir. Bunun da en iyi kaynakları yumurta ve yağsız kırmızı ettir.
- Vitaminlerden zengin sebze ve meyveler her öğünde olmalı.
- Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren işlenmiş gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmeli.
- Kuru meyve ve kuruyemişler yoğun enerji içermelerinin yanında demir ve kalsiyum minerallerini de içerirler. Bu gıdalar ara öğünlerde tüketilebilir.
- Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur gibi besinler; domates, yeşilbiber, maydanoz, taze soğan gibi C vitamini kaynakları ile birlikte tüketilmeli.
- Hazır meyve suları ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları veya ayran tercih edilmeli.
- Cep telefonu uygulaması ile hamilelik sonrası 8 kilo verdi
ÇALIŞAN ANNELER DİKKAT!
Ayrıca doğum sonrası çalışma yaşamına dönme süreci, yeni anne olan kişiler için uyum gerektirir. Eğer emzirirken işe geri dönmek zorundaysanız, emzirmenin başarısı için size ve bebeğinize en uygun kurallara dikkat edin:
Emzirmeyi destekleyen bir bakıcı seçin.
İşe gitmeden önce, işten sonra ve gece emzirmek üzere süt yapımını güçlendirmeyi planlayın. Düzenli yaşam ve düzenli beslenme, çalışan annenin emzirmeyi başarı ile sürdürmesine yardımcı olur. Kişiye özel beslenme planınız için diyetisyeninize başvurun.
Çalışma gününde biberon ile anne sütü vermeyi düşünüyorsanız, çalışmaya başlamadan önce evdeyken planlarınızı yapın. Çalışma alanınızda eğer gerekli ise, dinlenebileceğiniz ve engellenmeyeceğiniz özel bir alan ayarlayın. Kullanılmayan ofis veya kadınlar için dinlenme salonu bir seçenek olabilir.
Eğer zamanınız varsa ve işle ev arası mesafe uygunsa, bebeğinizi aralarda da emzirin. Gidiş zamanınızda bakıcıya bilgi verin. Böylece siz eve gitmeden önce bebeğiniz beslenmemiş olur. Bebeğinizi bakıcıya götürüyorsanız, işinizi kolaylaştırmak için iş yerinize yakın bir bakıcı seçin.
EN ÇOK MERAK EDİLENLER
Aşağıdaki soruların yanıtlarını hiç merak ettiniz mi? İşte emzirme döneminde annelerin en çok merak ettiği soruların yanıtları:
Annenin besin seçimi anne sütünün lezzetini etkiler mi? Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar ve kuru baklagiller gibi lezzete sahip olan besinler, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk yaparken, bazılarında hiç fark etmeyebilir.
Emzirme döneminde kafeinli içecekler tüketebilir miyim? Kendinizi rahat hissetmeniz adına kahve hoşunuza gidebilir. Ancak unutmayın, kafein anne sütüne geçer. Günde bir fincan kahve ile kendinizi sınırlandırabiliyorsanız ve kafeinsiz kahveyi tercih ediyorsanız, bebeğiniz fazla etkilenmeyebilir.
Emzirme döneminde kilo verebilir miyim? Kilo vermek istediğinizde kendi başınıza değil, profesyonel bir destek alarak yola devam etmelisiniz. Diyetisyeninize başvurduğunuzda doğru beslenme planı ile anne sütünün miktarı ve kalitesi artarken, bununla birlikte kilo verdiğinizi göreceksiniz.
BABALARA DA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
- Emzirme ve anne sütü denilince aklımıza bugüne kadar hep annelerimiz geldi. Oysa babalara da bu süreçte büyük rol düşüyor. İşte babalara altın tavsiyeler:
- Emzirmenin başarısında babalar önemli rol oynayabilir. Anneye destek verebilir, güven duymasını ve sabırlı olmasını sağlayabilirler.
- Baba, doğum öncesi emzirme kurslarına anne adayı ile birlikte katılabilir.
- Emzirmeye ilişkin kitap okuyabilir, anneye yastıkları yerleştirmede yardımcı olabilir.
- Anne emzirirken ara öğün veya içecek sunabilir.
- Emzirme sırasında annenin boynunu ve omzunu ovarak gevşemesini sağlayabilir.
- İyi bir baba, evdeki sorumlukları paylaşarak, varsa diğer çocukların bakımını, alışveriş ve bazı işleri üstlenerek anne üstündeki baskıları ve engelleri kendi üzerine alabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder