Translate

19 Eylül 2020 Cumartesi

Cilt Alerjisi Hakkında Önemli Bilgiler


 

Cilt alerjisi, İnsanların derilerinde bazen farklı durumlardan dolayı yaralar oluşmakta ve bu yaralar kaşıntı yapmaktadır. Bu durumlar bazen alerjilerden bazen ise farklı sebeplerden kaynaklanmaktadır. Cilt tahriş, darbe, sürtünme gibi durumlarla karşılaşınca, bu durumlar şişlik, kızarma ve kabarcıklar oluşturmaktadır.  Kaşıma ile de bunlar yara olmaktadır.

 Ama bu yaraların alerjiden mi veya başka bir sebepten mi olduğunu anlamak için ilk olarak doktora başvurmak daha iyi olacaktır. Ama alerjik olmayan durumlar çok kısa sürede geçecektir. Alerjilerin çok farklı reaksiyon ve belirtileri vardır.


Cilt alerjisine sebep olacak ürünler

  • Kozmetik ürünler
  • Kimyasal maddeler

İnsan vücuduna direk temas eden her şeyin insan vücudunda alerji yapması gayet normaldir. Cilt o kadar hassas ki neyin iyi geldiği veya neyin zararlı olduğunu deneme yanılma yolu ile öğrenebiliriz. İnsan vücuduna en fazla temas da bulundurduğumuz başında kozmetik ürünler gelmektedir. Bunlar parfüm, şampuan ve bayanların günlük hayatta da en fazla kullandıkları makyaj malzemeleri gelmektedir. Bu ürünler direk olarak cilt ile temas ettiği için farklı reaksiyonlar gösterir. 

Bunlar kızarıklık kabarcıklar kaşıntı gibi durumlardır. Daha sonrasında ise kaşıntı çok fazla ise cilt ve deride yaralar oluşturur. Bu yaralarda kalıcı izlere ve vücutta artmalarla yayılmaya başlar. Bu saydıklarımın hepsi alerji belirtileridir. Alerjiler cilt de ve deride yayılması ile önemli sağlık problemlerine sebep olacaktır. 

Cilt alerjisinde doktor tedavisi kesinlikle şarttır. Kimyasal maddelere de gelecek olursak boya ve benzeri kimyasal ürünlerde cilt ve deri de kızarıklıklara, şişmelere ve kaşıntılara sebep olur. Kaşıntı sırasında alerjiye sebep olan madde kaşıntı ile deri altına kaçarak kan ile karışması ile çok önemli durumlara neden olacaktır. Kan ile de karıştıktan sonra ciltte ve deride tedavisi olmayan hasarlara sebep olacaktır. Belki vücudun her bir yerine yayılarak hiç geçmeyecektir.

Cilt alerjisine sebep olan hem kozmetik ürünler, hem de kimyasal ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. İnsan cildine ve derisine zarar veren ürünler çoğu kez kullanımda zarar vermeyebilir ama belli bir süreden sonra zarar vermeyeceği anlamına da gelmemektedir. Kullanıldığı zamanlarda da oluşabilecek alerjik durumları kendi tedavi yöntemlerimiz ile değil doktora giderek önerecekleri ilaç ve kremler ile tedavi etmeliyiz. 

Mutlak suretle alerjinin nasıl bir boyutta olduğunu bilmediğimiz için yapacağımız hatalar deride ve ciltte kalıcı izlere daha kötüsü vücutta yayılmasına sebep olacaktır. Daha da kötüsü ihmal edilen durumlarda cilt kanserine çevirme ihtimali olduğunu da unutmamamız gerekir. Cilt alerjisine sebep olan her ne varsa uzak durmalıyız.

Alerjik Deri Hastalıkları


Ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, şişlik ve kabarıklıklar gibi belirtiler genellikle alerjik bir rahatsızlığın vermiş olduğu belirtilerdir. Bu belirtiler özellikle bağışıklık sisteminin bir reaksiyonudur.

Alerjik cilt hastalıkları, bir çok değişik görünüm sergileyebilmelerinin yanı sıra çeşitli sebeplerle ortaya çıkarlar.

 

Atopik dermatit

Atopi; kişinin  alerjik bünyede olması demektir. Kan tahlilleri ile  ortaya konabilir.  Atopik dermatit hastalığı var olan kişilerde ilerleyen zaman içinde alerjik nezle ile astım benzeri farklı hastalıklarla da ortaya çıkar.Özellikle yünlü giysilere  karşı  hasasiyet  vardır.Deri kurudur, aşırı sabunlama ile dahada kurutur.  Bu kişilerde terlemeyle kaşıntı olur. Ev tozlarından ve hayvan  tüylerindende kaçınması  gerekir .

 

Ürtiker

Diğer bir adı da kurdeşen olan bu cilt hastalığı, kırmızı, kabarık ve kaşıntılı döküntülerle seyreder. Ürtiker hastalığında cilt üzerinde meydana gelen döküntüler aniden başlar ve 2 mm den 30 santimetreyi bulabilen farklı şekillerde ve ebatlarda olabilir. Plak şeklinde meydana gelen döküntüler genel olarak 20 dakika ya da 3 saat kadar , 24 saati geçmeyen bir süre ciltte kaldıktan sonra iz bırakmadan yok olurken diğer bir cilt kısmında yeniden çıkar. Ürtiker hastalığının başlıca 2 türü vardır ve her iki türde de oluşan döküntülerin şekilleri aynı olurken yalnızca görülme süreleri farklılıklar göstermektedir.

  •  Akut ürtiker: Cilt üzerinde oluşan döküntüler çoğunlukla 6 hafta gibi bir zaman içinde son bulur. Döküntüler zaman içerisinde kendi kendine kaybolabilse de ilaç tedavisi gerekebilir. Yetişkinlerde en fazla rastlanan akut ürtiker sebebi kullanılan ilaçlardır. Ayrıca kabuklu yemişler, ceviz, fındık benzeri besinler ve farklı besinlerde ürtikere sebep olabilir.
  •  Kronik ürtiker: Meydana gelen döküntüler 6 haftadan daha uzun sürelerde her gün ya da birkaç gün aralıklarla tekrarlar. Kronik ürtiker hastalığı daha çok yetişkinlerde görülür. Vücuttaki viral, bakteriyel bir enfeksiyon sebebiyle olabilir.

 

Allerjik kontakt dermatit

Başlangıçta kızarıklık, sulanma, kaşıntı  vardır, daha sonra sulanmanın yerini kepeklenme alır. Deterjanlar,  kozmetikler, bitkiler deriye sürülen ilaçlar, ışık, güneş, sıcak- soğuk teması gibi çok farklı etkilerin cilt üzerine temas etmeleri sonrasında oluşur. Meydana gelen bu döküntüler, bağışıklık sisteminin cilde teması gerçekleşen maddeye karşı alerjik cevabıdır.

 

İrritan kontakt dermatit

Alerjik olmayan fakat irritasyon etkisi nedeni ile ortaya çıkar. Tahrişe sebep olarak gösterilen maddelerin temas ettiği kısımlarda döküntüler olur. Bu cilt hastalığının en sık rastlanılan sebebi deterjanlardır. Bu yüzden rahatsızlık genel olarak ellerde görülür. Atopisi olanlarda allejik ve irritan kontak dermatit meydana gelme olasılığı çok daha fazladır ve bu hastalık kişilerin kimyasal içerikli maddelerle temasının ardından kısa sürede gelişim gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg