Translate

11 Aralık 2021 Cumartesi

Dilde Aft Nedir ?

 


Dilde aft, günümüze hemen hemen herkeste bir kere bile olsa görülmüş bir durumdur. Son derece yaygın bir şekilde görülen bu durum aslında nedenlerin çok olmasına bağlı olarak bu kadar sık karşılaşılmaktadır. Dilde aft probleminin çok fazla nedeni bulunmaktadır. Bu sorunun tıbbi olarak adı "aftöz ülser" olarak bilinmektedir. 

Dilde meydana gelen klasik aft yaraları, genel olarak insanlarda dil üzerinde bulunan mukoza tabakasında oluşan kırmızı oval sınırlı yaralardır. Dilde oluşmuş olan bu aftlar, direk olarak herhangi bir görüntüleme cihazına ihtiyaç olmadan dışarıdan görülebilir. bu aftlar, çok şiddetli ağrılara neden olur. 


Aslında aftlar kendiliğinden ağrımaz. Sadece kişinin ağız içerisini hareket ettirmeleri durumunda ya da herhangi bir yiyecek yerken bu yiyeceğin, dil üzerindeki afta temas etmesi durumunda dilde aft aşırı ağrılara neden olur. Bu ağrılar nedeniyle dilde aft problemi yaşayan insanlarda sindirim probleminin yanında aftın iyileşmesine kadar olan sürede iştahsızlık ve hatta zayıflama durumları bile meydana gelir. 

Dilde aft sorunu yaşayan insanların, dillerindeki aftlar nedeniyle kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek tüketmemeleri gerekmektedir. Çünkü bu besinler aft üzerinde dayanılmaz acıları meydana getirdiği gibi insanlarda aftın iltihaplanmasına da neden olabilir. Bu konu hakkında yapılan istatistiklere göre sağlık bakanlığı ülkenin toplam nüfusunun yüzde otuzunda dilde aft probleminin yaşandığını görebiliriz. 

Bunun yanında kadınlar ve erkekler arasında yapılan araştırmalarda dilde aft problemi en çok kadınlarda görülmektedir. Bu durum direk olarak kadınlardaki bağışıklık sisteminin zayıflığına bağlı olarak değişmektedir.


Dilde aft neden kaynaklanır?
  • Dilde aft oluşumunun en temel nedeni tabi ki insanlarda meydana gelen bakteri oluşumlarıdır. Günümüzde birçok bakteri türü bulunmaktadır. Bu bakteriler genellikle insanların diline, tüketilen yiyeceklerden ya da ağızdan nefes almalarla gelmektedir. Bu nedenle sizlerde ağız hijyenedikkat ederek bu bakterilerin sizleri etkilemesine izin vermeyin.
  • İnsanlarda yaygın olarak görülen behçet hastalığı, direk olarak dilde aft, gözde iltihap, genital bölge yaraları gibi çeşitli belirtilere neden olur. Bu durumda en kısa zamanda tedavi olmak, aftın tekrarlamasının önüne geçecektir.
  • Aslında bakterilerden sonra bu duruma neden olan en önemli etken kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Bu kişilerde özellikle de ergenlik döneminde vücudun son derece hassas olması durumunda dilde aft oraya çıkabilmektedir.
  • Bazı insanlarda aile içerisinde genetik olarak dilde aft problemi görülür. Genellikle anne ya da baba da bu sorun var ise çocuklarda da karşılaşılma ihtimali çok yüksektir.
  • Dilde aft oluşumuna neden olan bir diğer durum ise tabi ki insanlarda yaygın olarak kullanılan ağız bakım ürünleridir. Bu ürünler, ağız içerisinde bulunan yararlı bakterilerin ölmesine neden olarak dilde aft oluşumuna neden olur.
  • Son olarak ise diş rahatsızlıkları dilde aft oluşturur. Özellikle çürük olan dişler, ciddi bir şekilde bakteri salınımına neden olacağı için diş bakımınıza özen göstermelisiniz.
Ne zaman doktora gidilmelidir?

Aslında dilde oluşan her aft yarası için doktora gitmek gerekmez. Çünkü oluşan her aft yarasında eğer çok ciddi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmamışsa en geç iki hafta içerisinde ortadan kalkar ve bu durum herkeste görülebilir. Fakat kişiler dilde aft sorununda çok aşırı şiddetli ağrılar yaşıyorsa ve bu durumu kontrol edemiyorsa kesinlikle doktora gitmelidir. Bu gibi durumlarda dilde oluşmuş olan aftın nedeni çok farklı olabilir. 

Bunun yanı sıra kişide ishal sorunları varsa bu durum dildeki aft ile bağlantılı olabilir. Bunun için de zaman kaybetmeden uzman bir doktora gitmeniz gerekmektedir. Son olarak üç haftadan daha fazla zaman geçmesine rağmen dil üzerindeki aftlarda iyileşme görülmemişse bu durumda da doktor muayenesi ve tedavisi şarttır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg