Translate

20 Eylül 2020 Pazar

Deniz Suyu Alerjisi Hakkında Önemli Bilgiler


 

Deniz suyu alerjisi, İlk duyduğunuzda deniz suyu da mı alerji yaparmış diyeceksiniz ama yapmaktadır. İnsan derisi ve cildi yaratılış özelliğinden dolayı çok hassas özelliklere sahiptir. Bu özelliklerden dolayı da ne ile olursa olsun temas sayesinde çok farklı reaksiyonlar göstermektedir. 

En başta şüpheci davrandığınız hatta inanmadığınız deniz suyu bile alerjiye sebep olmaktadır. Deniz suyu alerjisi dikkat edilmediği durumlarda da deride kalıcı izlere hatta vücutta her yere yayılıyor. Deniz suyunun faydası kadar zararlarının da mümkün olduğunu bu sayede görmekteyiz.


Deniz suyu alerjisi çok yaygın değildir. Ama bazı insanların cilt ve derilerinde ki hassasiyetten dolayı deniz suyu alerjiye neden olmaktadır. Deniz suyunun içinde bulunan katkı maddeleri bazı insanların deri ve ciltleri ile uyum göstermemekte alerjilere sebebiyet vermektedir. Bu durumu sadece deniz suyunun içindeki maddeler ile de kısıtlı tutmak pek sağlıklı değildir. 

Tüm insanların ortak kullanımı olan denizlere gün içerisinde insanlar girip çıkmaktadır. Sağlık açısından düşündüğümüzde sağlıklı olmayan denizler sıcak havalarda tatil yapan insanlar için serinlemek maksadıyla kullanılmakta ama bu durumlardan dolayı da mikrop yuvası haline gelmektedir. İnsanlar haricinde hayvanlarda serinlemek maksadı ile su ile temas etmektedir. Daha derine inecek olursak da denizlerde balıklar da yaşamaktadır. 

Nerede ise tüm canlıların kullanımı haline gelen denizler bu sebepten dolayı deniz suyu içine karışan mikroplar bazı insanların deri ve ciltlerinde alerjilere sebep olur desek yanlış olmaz. İnsan deri ve cildi de çok hassas olduğu için direk etkilenmekte ve alerji kapmaktadır. Su ile temas eden cilt ve deri de kızarıklık, kaşıntı, aşırı derece yanma ve tahriş olmuş ise büyük bir ihtimal deniz suyu alerjisinin belirtisidir. 

Deniz suyu olduğu içinde şiddetli kaşıntı yapacaktır ama kaşımamak için sabır etmeliyiz. Kaşıntılar da aşırı kaşıntı ile deri ve ciltte yaralara sebep olmaktadır. Yaralar ise tüm vücuda yayılmakta hatta alerjinin etkisinden dolayı farklı reaksiyonlar göstermektedir. Deniz suyu alerjisinin neyden olduğunu bilmek aslında biraz zordur. Çünkü birçok alternatif il temas edildiği için en iyisini doktorlar ve uzmanlar bilmektedir.

Deniz suyu alerjisine karşı yapmamız gerekenler ilk başta alerjiye ne sebep oluyorsa onu yapmamakla başlar. Doğru bir tespit ile yapmaz isek alerjinin etkilerine maruz kalmış oluruz. Diğer alerjik durumlar gibi ilk yapılmaması gereken doktor tedavisidir. Çünkü yapılacak hatalar cilt ve deri de iz kalmasına hatta tüm vücuda yayılmasına neden olacaktır. Doktorların önereceği tedaviyi de uygulamak kendi menfaatimize olacaktır.

Su alerjisi belirtileri nelerdir?
  1. Ciltte kızarma.
  • Ciltte yanma hissi yaşanması
  • İltihap.
  • Boğazda şişkinlik ve ağrı
  • Ağız etrafında döküntü
  • Hırıltı
  • Nefes almakta güçlük.

  • Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.

    Suya bağlı Ürtiker nedir? Neler Ürtikere neden olur?

    Her 4 kişiden biri hayatı boyunca en az bir kere ürtiker geçirmektedir. Ürtiker hastalığının birçok nedeni bulunmaktadır. Su alerjisi, ürtiker hastalığının bir çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Ürtikere yol açan besinler, polenler, ilaçlar, arı ve böcek sokmaları, enfeksiyonlar (bakteryel ve viral), parazitler, besinlerde bulunan katkı maddeleri ile karşılaştırıldığında suya bağlı ürtiker çok nadir görülmektedir. Diğer nadir ürtiker nedenleri;  sıcak ya da soğuk alerjileri, vücudun bir bölgesine uygulanan basınç ve egzersiz sırasında ortaya çıkan da ürtiker olarak sıralanabilir.

    Su Alerjisi hangi sorunlara neden olur?

    Su alerjisi genç kızlarda daha sık görülmektedir. Banyo yapamayan, denize havuza giremeyen hatta elini yüzünü bu nedenle yıkayamayan hastalar bildirilmiştir. Bu hastaların ağlaması ya da terlemesi de ürtikere neden olabilir. Gözyaşı ya da ter bile ciltte kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi yakınmaların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle hastalar sosyal hayatlarında problem yaşarlar. Neyse ki suya bağlı gelişen ürtiker sadece cilt ile temas sonucu gelişmektedir. Nadiren su içerken mukoza teması ile yanmalara neden olabilir. Genç kızların ergenlik sorunları ile uğraştıkları bu zor dönemde su alerjisi çoğu zaman psikolojik sorunlara yol açmakta, aileler bu durumla baş etmekte zorlanmaktadır.

    Su Alerjisinin Tedavisi var mıdır?

    Alerjik hastalıkların tedavisinde en önemli basamak alerjiye yol açan tetikleyiciden uzaklaşmaktır. Ancak su alerjisinde hastalara su ile temas tam olarak yasaklanamayacağı için alerjiyi baskılayan ilaçlar önerilmektedir. Su ile temastan dakikalar içerisinde vücutta kızarıklık ve kaşıntı olurken bazen gözlerde şişme, boğazda tıkanıklık hissi, nadiren nefes darlığı, çarpıntı ve tansiyon düşmesi gibi ağır bulgular da ortaya çıkabilir. Bu durumdaki hastalara acil durumda kendilerinin uygulayacağı adrenalin enjektörleri verilmesi gerekir.


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg