Translate

20 Eylül 2020 Pazar

Güneş Alerjisine Bitkisel Tedavi Uygulanırmı ?

 



Güneş Alerjisi Bitkisel Tedavi, yaz aylarında yaşanan aşırı sıcağın olumsuz etkilerinden korunmak için herkes kendi çabalarıyla önlemler almaya çalışır. Ancak hassas cilt tipine sahip olan kişiler için alınan bu önlemlerde fayda sağlamayabilir. Bu nedenle etkili kozmetik ürünlerinden yardım alınacağı gibi herkesin kolaylıkla elde edebileceği ve kolaylıkla hazırlayabileceği bitkisel çözümlerden de faydalanılmaktadır. 

Bu nedenle sizler için derlediğimiz güneş alerjisi için doğal bitkisel kürlerden bazılarından faydalanabilirsiniz. Yaz aylarında özellikle açıkta kalan kısımlar yani yüz, kol ve bacaklar gibi kısımları oldukça dikkatli bir şekilde korumak gerekir. Adı geçen bu kısımlarda güneş sebebiyle güneş alerjisi meydana gelir. Bu alerji ise uygulanacak olumlu tedaviyle 8-10 gün gibi bir zaman içerisinde tamamen tedavi edilerek iyileşme sağlanabilir. 


Güneş alerjisini iyileştirmek için antibiyotik içerikli kremler kullanılmalıdır. Bu sayede tedavi süreci en aza inerek iyileşme sağlanacaktır. Antibiyotikli kremlerin yanı sıra güneş alerjisinin derecesine göre enfeksiyonu giderici ve iyileşmeyi hızlandırıcı antibiyotikli veya sıvı çekici merhemler tercih edilerek güneş alerjisinin iyileşme süreci çabuklaştırılabilir.

Güneş Alerjisi Bitkisel Tedavi Şekilleri

Isırgan Otu Kürü: Isırgan otu kürü hazırlamak için ilk olarak 2 su bardağı suyu uygun bir kabın içine alarak kaynatın. Ardından kaynayan suyun içine 1 tutam ısırgan otu ekleyip yaklaşık olarak 3-4 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alarak demlenmesi için 5-10 dakika kadar bekletilerek sabah akşam aç karnına için. Güneş alerjisini kısa sürede iyileştirmek için bu küre 10-15 gün düzenli olarak devam edin.

Keçiboynuzu Kürü: Güneş alerjisinin bitkisel tedavi şekillerinden biriside keçiboynuzu kürüdür. Bu kürde kullanılacak olan keçiboynuzu sayısı yedi tanedir. Kürü hazırlamak için 7 adet keçiboynuzu ufak ufak parçalara ayrılarak uygun bir kabın içine alınır. Ardından keçiboynuzlarının üzerini 1-2 parmak aşacak kadar su ilave edilerek 5-6 dakika kaynatılarak ılımaya bırakılır. Keçiboynuzu kürü ılıdıktan sonra sabah akşam aç karnına bir su bardağı içilir. Bu kür 1 hafta süresince düzenli olarak içilir.  

Güneş alerjisini hafifletmek için bitkilerin yanı sıra evde kendinizin uygulayacağı yöntemlerde oldukça önemlidir. Bu önlemler arasında rahatlamak amacı ile sabah akşam ılık su ile duş almak hem sizi rahatlatacaktır hem de belirtilerin azalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bu dönemde pamuklu, açık renkli ve bol kıyafetler kişilerin daha rahat ve ferah hissetmelerini sağlayacaktır. Bu önlemlerin yanı sıra güneş ışınlarının aşırı etkili olduğu saatlerde güneşe maruz kalmamakta oldukça önemlidir.

Görülen en yaygın alerjilerden birisi ise güneş alerjisidir. Güneş alerjisi; güneşe maruz kalma sonucunda ciltte oluşan kızarıklık ve kaşıntı olarak tanımlanan bir durumdur. Güneş alerjisi, vücutta bağışıklık sisteminin güneşe olan hassasiyeti sonucu verdiği tepkidir.Güneşe duyarlılık olarak da bilinen bu durum, cildin güneşe karşı geliştirdiği bir durumdur. Uzmanlar bu durumun asıl nedenini hala çözememiş olsa da bazı çalışmalar doğuştan olduğu üzerinde güçlü kanıtlar içermektedir. Bunun dışında, güneş alerjisi bazı kimyasal, ilaçların kullanımı ile tetiklenmesi veya başka bir sağlık probleminden kaynaklı oluşuyor olabilir.

Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Cilt, hangi durumun alerjiye sebep olmasına bağlı olarak güneşten çeşitli şekillerde etkilenebilir. Bazı belirtiler arasında şunlar sayılabilir:

Kızarıklık

Kaşıntı veya acı

Ciltte küçük yumrular

Ciltte soyulma, kabuklanma, kanama

Ciltte çatlama veya kurdeşen

Bu belirtiler genellikle güneşe maruz kalındığında gerçekleşir.

Güneş Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Bazı ilaçlar, cilde sürülen kozmetik ürünleri ve sağlık problemleri cildi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir. Güneş alerjisinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte doğuştan gelebileceği üzerinde durulmaktadır.

Güneş Alerjisi İçin Tedavi Yolları

Tedavi kişide güneş alerjisi tipine bağlıdır. Hafif vakalarda, birkaç gün güneşten uzak durmak belirtilerin geçmesine yardımcı olacaktır. Çoğu vakada, bu durum zaman içinde kendiliğinden yok olmaktadır. Kalamin losyonu ve aloe vera gibi cilt balmları, özellikle de soyulma ve kabuklanma gibi belirtileri dindirir. Ağrı genellikle streodial olmayan ve iltihap sökücü ilaçlarla (örn: ibuprofen) tedavi edilebilir. Daha ciddi vakalarda, kortizon ilaçlar kullanılabilir.

Kortikosteroid Kremler: Kortizonlu kremler güneş alerjisi tedavisi için uygun ve yararlı olabilir. Bu yolla, kaşıntılar azalacak kızarıklıklar geçecektir. Bu kremler hem reçetesiz hem de reçeteli formda satılmaktadır.  Reçete edilen kortizon kremler, reçetesizlere göre daha güçlü ve etkilidir. Reçete edilmeyen %1 oranlı hidrokortizon kremleri doktora danışmadan önce self tedavi için yararlı olabilir.

Oral antihistaminler: Alerji durumunda vücutta histamin olarak bilinen kimyasallar salgılanır. Anti histamin ilaçlar (setirizin, loratadin, klemastin) histaminleri engeller. Bu ilaçlar güneş alerjisi kaynaklı oluşan kaşıntı için de etkilidirler.

Kortizon İlaçlar: Ciddi cilt alerjisi olan hastalar için prednisolon gibi oral kortikosteroidler verilebilir. Kortikosteroidler, geniş çaplı ve güçlü iltihap sökücü özellikleri, cildi alerji sonucu oluşan belirtilerin azalması için etkilidir.

Diğer ilaçlar: Temelde bazı hastalıklar için kullanılan bazı ilaçlar hidroksiklorokin (sıtma ilaçları gibi) güneş alerjisi olan insanlarda da kullanılmaktadır.

Güneş alerjisinin kökeni bilinmediğinden, önlenmesi önemlidir. Güneşe ani ve uzun süreli maruz kalmaktan kaçınmak gereklidir. Buna ek olarak, uzun kollu kıyafet giymek güneşin UV radyasyonundan korunmanıza yardımcı olur.  Kanada Cildiye Derneği; güneşe çıkanların güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için günlük olarak en az 30 SBF faktörlü güneş kremi sürmesini öneriyor.

Güneş Alerjisi Nasıl Önlenir?

Eğer güneş alerjisi yaşıyor veya güneşe olan hassasiyetiniz artıyorsa şu yolları takip ederek  güneş alerjisini engelleyebilirsiniz:

Güneşte Kalma Sürenizi Azaltın

Güneş altında sabah saat 10 ila öğlen 16 arasında kalmayın. Bu saatler arasında güneş en parlak zamanıdır.

Güneş Gözlüğü Takın Ve Koruyucu Kıyafetler Giyin

Uzun kollu kıyafet giymeniz güneşten korunmanızda yardımcı olacaktır. Kalın veya ince kumaş kıyafetlerden uzak durmalısınız. Çünkü UV ışınları bu tür kıyafetlerden cildinize geçer. Bu bakımdan, UV ışınlarını engelleyen özel kıyafetler alabilrsiniz.

Sık Sık Güneş Kremi Sürün

En az 15 SBF olan geniş korumalı güneş kremleri kullanın. Bol bol uygulayıp her 2 saatte bir tazeleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg