Translate

22 Eylül 2020 Salı

Kavun Alerjisi Hakkında Bilinmeyenler

 



Kavun alerjisi, gıda alerjisi bağışıklık sisteminin besinlerde bulunan proteinlere karşı aşırı tepki vermesinden dolayı meydana gelmektedir. Alerji uzmanları 5 yaş altındaki çocuklarda gıda alerjisi görülme oranı yüzde 7, erişkinlerde ise yüzde 4 civarında olduğu bildirilmektedir. Kavun alerjisi ise çocuklarda yetişkinlere göre daha sık şekilde karşılaşılan bir alerji türlerinden biridir.

 Mayoclinic uzman doktorları kavun alerjisinin çoğunda belirtisinin sindirim sistemiyle ilgili olduğunu ve ağız bölgesinde kaşındı, kusma, bulantı, ishal, karın ağrısı gibi semptonlara sebebiyet verir. Kavunun alerjiye sebep olmasının nedeni içeriğinde bulunan profilinin adındaki enzimidir. Kavunda bulunan kitinaz ismindeki enzimin de alerjiyi tetikleyebileceği söyleniyor.


 Bağışıklık sisteminin bu enzimleri düşman olarak algılaması, histamin ismindeki kimyasal salgılamaya başlayıp ve bunun neticesinde kavun alerjisi belirtileri meydana çıkıyor. 


Kavun alerjisi çok sık görülen belirtileri
  • Kavun alerjisinin ciddi belirtisi yutma güçlüğü, kan basıncında ani düşüşle beraber bilinç kaybı ve baş dönmesi ile sonuçlanabilir.
  • İshal ve kusma
  • Dudak ve ağız çevresinde karıncalanma
  • Yüz kısmında kızarma
  • Ciltte kaşıntı, cilt iltihabı ve cilt döküntüsü
Kavuna karşı alerji varsa, birkaç dilim kavun yemesinin ardından kavun alerjisi belirtileri yaşanabilir. Kavun alerjisi az da olsa anafilaksi adı verilen nefes almada güçlük, bilinç kaybı ve nabızda hızlanma gibi ölümcül olabilecek belirtilere sebep olabilir. Bu gibi bir durumda karşılandığı zaman hiç vakit kaybetmeden 112 acil aranıp yardım alınabilir. 

Kavun alerjisi nasıl geçer?
  • Kavuna karşı alerji görülüyorsa kavundan ve kavun içeceklerden, her türlü yiyeceklerden, tatlılardan uzak durulmalıdır. 
  • Kavun yemesinin ardından kaşıntı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler başlamışsa doktor antihistaminik ilaç reçete edebilir. 
  • Antihistaminik cilt losyonları da cilt döküntülerin ve kaşıntı gibi durumları gidermeye yardımcı olacaktır.
  • Kavuna karşı şiddetli tepkiler gelişmesinde ise acil tıbbi müdahale gerekebilir ve epinefrin enjeksiyon uygulanmaktadır.

Kavunun zararları nelerdir?

  • Şeker hastalarının kavun tüketme miktarına dikkat etmesi ve doktoruna danışarak tüketmesi önerilir.
  • Kavun mide ağrısı yapar mı? Sorusu sıklıkla sorulur. Midesi hassas kişilerin kavun tüketimine dikkat etmesinde fayda vardır. Kavun aşırı tüketildiğinde mide asidini yükseltebilir. Bu yüzden ülser, gastrit vb. hastalıklarınız var ise doktora danışarak tüketmeniz tavsiye edilir.
  • Kavuna alerjisi olanlarda bir takım etkilere sebep olabilir. 'Kavun boğaz ağrısı yapar mı?' derseniz, alerjisi olanlar için bu durum mümkün olabilir. Alerjiniz olmasına rağmen kavun tüketirseniz boğaz yanması, ses tellerinde hassasiyet ve boğaz ağrısı gibi yan etkiler görmeniz mümkündür. Alerjik bir bünyeye sahipseniz kavun tüketiminde dikkatli olmalısınız.
  • Alerjiniz olmamasına rağmen 'kavun neden boğazı yakar' sorusunun bir diğer yanıtı da aldığınız kavunun çok tatlı çıkması olabilir. Aşırı tatlı kavunlar yenildikten bir süre sonra boğazda yanma hissi uyandırabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg