Translate
22 Eylül 2020 Salı
Kedi Alerjisi Hakkında Önemli Bilgiler
Kedi Tüyü Alerjisi
Alerjiler birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Evcil hayvanlardan kaynaklı alerjiler de günlük hayatımızda karşılaştığımız alerji tiplerinden biridir. Peki kedi alerjisi nasıl olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
Burnunuz akıyorsa, gözleriniz sulanıyorsa ya da bir kediyi sevdikten sonra hapşırmaya başlıyorsanız, muhtemelen kedilere karşı alerjiniz var demektir. Evinizde kedi beslemiyorsanız bile, iş yerinde, okulda veya diğer ortamlarda bulunduğunuzda kedilerden kaynaklı bir alerji sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
Kediler birden çok alerjen üretir. Bu alerjenler kedilerin kürklerinde, derilerinde ve kedilerin tükürüklerinde bulunur. Bütün kediler alerjen üretir. Dolayısıyla birden fazla kedi bulunan evlerde daha yüksek seviyede alerjenler bulunur. Kedilerin tüy uzunluğu, cinsiyeti ya da evin içinde geçirdiği zaman miktarı gibi özellikler kedi alerjen seviyeleriyle ilişkili değildir.
Bir kedinin tüylerinin üzerindeki toz veya polenler de sizde alerjiye neden olabilir. Bu durumda kediye alerjiniz yoktur, toz veya polone vardır.
Kedi Alerjisi Belirtileri
Kedi alerjisi belirtileri kişinin alerjenlere maruz kalma düzeyi ve hassasiyetine bağlı olarak hafif ile şiddetli seviyeler arasında değişebilir. Bu değişkenler ayrıca, maruziyet sonrası belirtilerin ne kadar hızlı geliştiğini de etkileyebilir. Alerjenlere son derece hassas kişiler solunum problemleri veya döküntü gibi diğer belirtiler de yaşayabilirler. Kedi alerjilerinin belirtileri genelde şunları içerir;
- Hapşırma ya da burun tıkanıklığı,
- Yüz ağrısı(burun tıkanıklığından dolayı),
- Öksürük, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve hışıltılı solunum,
- Deri döküntüsü veya kurdeşen.
Kedi Alerjisi Tanısı
Eğer kedilere alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle doğru teşhis ve tedavi için doktora başvurmanızı öneririz. Kedi alerjisini teşhis etmede en iyi yöntem, cilt testi olmaktır. Bu test için cildinize az miktarda kedi alerjeni yerleştirilir. Daha sonra cildiniz küçük bir steril probla delinir ve böylece sıvının cildin yüzeyinin altına sızması sağlanır. Ardından cildinizdeki şişlik ve kızarıklık belirtileri gözlemlenir. Sonuçlar yaklaşık 15-20 dakika içinde belli olmaktadır.
Kedi Alerjisi Tedavisi
Kedilere alerjiniz olup, yine de kedileri çok seviyor olabilirsiniz. Kedi alerjiniz var diye, kedinizi sokağa atmak ya da başkasına vermek de istemeyebilirsiniz. Tam da sizin duygularına hitaben birkaç önerimiz var;
- Yatak odanızın kapısını daima kapalı tutun. Böylelikle uyurken
alerjenlere maruz kalmasınız.
- Kedinizin evin içinde gezineceği yerleri birkaç odayla
sınırlayın.
- Kedinizi sevdikten sonra ellerinizi sabunla yıkayın.
- Yüksek verimli bir elektrikli süpürge kullanmak alerjen belirtilerini
azaltabilir.
- Tüylerinin etrafa fazla dökülmemesi için düzenli olarak kedi tarak ve fırçalarıyla evcil hayvanınızın tüy bakımını yapın. Bu bakımı kedi alerjisi
olmayan birine yaptırmanızda fayda var.
- Kedinizi beslerken ona muhakkak kedi maması verin. Böylelikle tüylerinin daha sağlıklı olduğunu ve etrafa
daha az döküldüğünü hatta dökülmediğini (mevsimsel döneme ve ırka göre
farklılık gösterebilir) görebilirsiniz.
- Tüm bunlar ek olarak, haftada bir kedinize banyo yaptırmak havada
bulunun kedi alerjenlerini azaltabilir. Bu işlem için kedi şampuanını tercih edin.
Kedi Alerjisi Nasıl Geçer?
Kedi alerji tedavisi belirtilere göre farklılık gösterebilir. Doktorunuz kedi alerjisini tedavi etmek için hangi yöntemlerin sizin için uygun olacağını tespit edecektir. Nazal semptomlar olarak adlandırılan belirtiler genelde steroid burun spreyleri, oral antihistaminikler ya da diğer oral ilaçlarla tedavi edilir. Solunum yolları ya da astım belirtilerinde ise rahatlatma veya önleme tedavisi olarak inhale kortikosteroidler ya da bronkodilatörler önerilir.
Kedilere alerjileri olan bireylerin direkt olarak kediyi evden uzaklaştırma düşüncesini doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz. Alerjinize çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemek adına da kedi alerji tedavisinde neler yapılabilir onlardan bahsettik. Yukarıda bahsettiğimiz bu küçük önlemlerle alerji sorununuzun etkilerini en aza indirdiyseniz ve artık herhangi bir rahatsızlık duymuyorsanız ne mutlu bize. Fakat sağlık sorunlarınızda bir azalma yoksa uzman yardımı alarak doktorunuza ve evcil hayvanınız için veterinerinize danışmanızı öneririz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder