Translate

23 Eylül 2020 Çarşamba

Köpek Alerjisi Hakkında Önemli Bilgiler


 

Köpek Alerjisi Nedir?

Evcil dostlarımızdan biri olan köpekler, alerjik etkene neden olabilecek birçok sayıda alerji üretirler. Bu alerjenler, köpek tüyünden, tükürüğünden ve köpek idrarından oluşacağı gibi evdeki dostlarımız ev tozu ve polen ile birlikte bu alerjik üretimi arttırmaktadır. Bu yüzden kimi alerjik tepkimeler evde oluşan tozlardan veya polenlerden oluşabilir.

Köpek alerjisi, insanlarda köpeklerin tüylü olması alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kılların dışında, köpeğin salgıladığı tükürük ve yağsı yapı, idrarındaki alerjenlerde buna sebep olabilir. Bunlar havaya karışarak, solunumla birlikte teneffüs edilir. Bu durumda alerjik tepkiler verilebilir. Köpeklerden saçılan tozların içeriğinde 10-20 türde alerjik etken bulunur.


Köpek alerjisi kimlerde görülür?

Kişideki genetik etkenler köpek alerjisine yatkınlığını belirleyen unsurlar arasındadır. Ailede alerjiye yatkınlık olması halinde, kişinin köpek alerjisi ortaya çıkabilir. Anne ve babada kedi alerjisi olursa, çocuklarda da kedi, köpek alerjisi olabilir. Anne ve babanın her ikisinin de alerjik yapıda olması demek çocuğun % 80 oranında alerjik yapıya sahip olması demektir. Bu sorun küçük yaştaki çocuklarda daha fazla görülür. Yaşı 12-14 olan çocuklarda bundan sonra köpek alerjisi görülme riski daha az olur. Yetişkinlerinde köpek alerjisi bulunabilir. Herkesin hayvan alerjisi farklı hayvanlara karşı ortaya çıkabilir. Köpekle yakın temasta olunduğunda, alerjik sorunlar görülüyorsa kişinin köpekten uzak kalması gerekir. Ancak yeni yapılan araştırmalarda, kişinin erken dönemde yani küçük yaşlarında alerjenlerle temas etmesi halinde, daha sonradan alerjiye yakalanma riskini biraz azalttığı belirlenmiştir. Bu konuda yapılan değerlendirmelere halen devam etmektedir.

Köpekler tüylü olmaları nispetinde alerjen etkiye neden olurlar. Fakat köpeklerin küçük ya da büyük olması, fazla tüylü ya da az tüylü olması alerjinin oluşmasına engel olmaz. Belli oranda alerjik etkiler gösterebilir. Çünkü köpek ırklarının hepsi alerjik etkiye sahiptir.

Köpek alerjisi nasıl teşhis edilir?

Kişideki bu sorun kan tahlilleri yapılarak, ciltte iğne testi sayesinde teşhis edilebilir. Bu testler sadece köpek alerjisinde değil, tüm hayvanlara olan alerjiyi tespit edebilir. Ancak çocuklarda belli hayvanlara karşı alerjinin belirlenmesi daha önceden tahmin edilerek, testlerle belirlenemez. Yapılan iğne testi negatif bile çıksa, ilerdeki alerjik tepkilerin tahmininde kullanılamaz.

Köpek alerjisi belirtileri nelerdir ve tedavi nasıl uygulanır?

Köpek ve kedi alerjilerinin belirtileri ve şikayetleri kişinin duyarlılığına ve alerjiye maruz kalma düzeyine göre hafif şiddetli veya ağır şiddetler olarak değişmektedir. Bu tepkiler, kişinin alerjiye maruz kaldıktan sonra semptomların ne kadar çabuk değişip gelişeceğine göre de değişmektedir. Köpek alerjisi olan bireylerde köpeğe dokunarak veya hayvan dostumuzun bulunduğu ortama girdikten birkaç dakika sonra; nefes darlığı, hırıltı, göz kapağında ve dudağında şişkinlik veya döküntü belirtileri gösterebilir.

Köpek dostlarımıza karşı alerjik belirtiler olarak şunları görebiliriz:

  1. Hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı ve ardından kızarıklık görülebilir.

  • Burun tıkanıklığı oluşarak sinüslerde ağrı meydana gelebilir.

  • Yüz, kulak, dudak ve göz kapaklarında şişme olabilir.

  • Köpeğin yaladığı yerlerden deri döküntüleri ürkiter ve anjiyoödem oluşabilir.

  • İltihaplı cilt olabilir.

  • Gözlerde sulanma oluşabilir.

  • Öksürme, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve hırıltı görülebilir.

  • Kusma ve ishal belirebilir

  • Kulak kaşıntıları ve kulak enfeksiyonu görülebilir.

  • Esneme olabilir.

  • Bu tür durumlar maalesef pati dostlarımıza karşı alerjiniz olduğunu belirtmektedir. Pati dostumuz ile temas ettikten sonra bunlardan birinin belirtileri görülürse öncelikle bir veterinere belirttikten sonra doktora başvurmanız tavsiye edebilmektedir.

    Öncelikle alerjide burunda akma, tıkanıklık, gözlerde sulanma ve kaşınma, astım en fazla görülen belirtiler arasındadır. Bazı kişilerde ise kurdeşen ve egzama ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin olması halinde, alerjiye neden olan köpeğin uzaklaştırılması gerekir. Cilt altına yapılan aşılama, alerji aşısı denilen bağışıklık terapisi, köpek alerjisinde en etkin tedavi şeklidir. 

    Bunun dışında kortizonlu burun spreyleri, göz damlası antihistamin ilaçlarda belirtilerin etkilerini azaltmaktadır. En önemlisi köpeklerden uzak kalınmalıdır. Bu diğer alerjilerde de alerjenlerden uzak kalınması şeklinde uygulanır. Bunları uygularken evin temizliğine de önem verilmelidir. Çünkü evde köpekten kalan tüy kalıntılarının mutlaka temizlenmesi gerekir. Geniş çaplı bir temizlik yapılması uygun olacaktır. Dış ortamda da köpeklerden uzak kalınması gerekir.

    Hepimiz birer hayvan dostu olsak da köpek alerjisi olabilir. Sadece köpek değil kedi, tüylü veya tüysüz diğer hayvanlara karşı vücudumuz alerjik reaksiyon gösterebilir. Tabi ki şayet hayvanlara karşı alerjimiz var ise vücudumuz mutlaka bir veya birden fazla tepki verebilir. Bu alerjik reaksiyonlardan en çok karşılaştığımız ise sürekli iç içe olduğumuz ve kimi zaman hayat arkadaşımız olan köpek ve kedi dostlarımız olmaktadır. 

    Ancak çok sevseniz de yaklaşamayacağınız durumlar olabilir. Mesela bir köpek sevdiğiniz hapşırıyor olabilirsiniz veya burnunuz akıyor olabilir. Dostumuza dokunduğunuzda eliniz kaşınıp kızarabilir veya kabarabilir. Bu belirtilerin hepsi bu hayvan dostlarımıza karşı alerjiniz olduğunu göstermektedir. Peki çok sevdiğimiz köpek dostlarımıza nasıl yaklaşacağız? Bu köpek alerjisinin diğer belirtileri nelerdir? Alerjik reaksiyondan korunmak için neler yapılabilir? O halde sayfayı yukarı kaydırarak okumaya devam edelim.

    Köpek Alerjisi Tanısı Nasıl Konmaktadır?

    Şayet köpek dostlarımıza karşı herhangi bir alerjiniz olduğunu düşünüyor iseniz; doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzman hekimine başvurmanızı önermekteyiz. Bunun dışında alerjik tepkilerin hayvan dostlarımıza karşı olup olmadığını anlayabilmek için alerji hekiminin alerji testi yapmasını talep edebilirsiniz. Deri prick testi, kedi ve köpek alerji testlerinden en yaygın olarak kullanılan testtir. Ayrıca iğne testi de yapılabilmektedir. Söz konusu hayvan türüne göre alerjiniz var ise test pozitif sonuç verecektir. Ancak alerjik belirtiniz olmasa da kimi zaman pozitif sonuç verebilir. Çocuğunuzun bir hayvana karşı alerjiniz olup olmadığı test edilerek belirlenemeyebilir. Testler negatif sonuç verdikten sonra da ilerleyen zamanlarda alerjik reaksiyonların görülebilme durumu vardır. Çünkü kimi zaman alerjik reaksiyonlar ilerleyen yaşlarda görülmektedir.

    Köpek Alerjisinden Nasıl Korunur?

    Köpek alerjileri birincil ve ikincil faktör olarak önleyici ve ayırt edici tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

    Birincil Koruma Yöntemi

    Çocuklarda olan astım ve alerjiyi önlemenin kedi ve köpek bakımı ile ilgili bir bağlantısı yoktur. Doğdukları andan itibaren okula başlama çağına kadar takip edilen 20.000 Avrupalı çocuklardan alınan veriler üzerinde yapılan bir araştırmada, evde evcil bir hayvan olan kedi ve köpek beslemenin astım ve alerji riskini arttırdığı veya azalttığı tanısına rastlanmamıştır. Ancak yakın bir zamanda Danimarka merkezli olarak yayımlanan bir araştırmada ise aksi iddia edilmektedir.

    Çiftlikte hayvan dostları bulundurmanın ve evde evcil hayvanlardan herhangi birini beslemenin çocuklar üzerinde alerjinin gelişmesini önlediğine karşı etki olduğunu göstermiştir. Bu nedenle çocuklu ebeveynlerin evcil hayvan besleyebileceklerini ve herhangi bir alerjen reaksiyon ile karşılaşma ihtimallerinin düşeceğini göstermiştir. 

    Ayrıca evde köpek ve kedi beslemek birçok aileye mutluluk da getirmektedir. Şuna dikkat edilmesi gerektiğini unutmayalım: Bir patili dostumuzu aileye eklemeden önce çocuğunuzun alerji testini yapabilir ve buna karşı doktorun tavsiye edeceği şekilde önlem alabilirsiniz. Çünkü yakın bağ kurduğumuz hayvan dostlarımız ile alerjik sebepler ile ayrılmak üzeceği gibi depresyona kadar götürebilir. Gerekli olduğu durumlarda ebeveynler Hayvanları Yeniden Yerleştirme Derneği (FOD) ile iletişime geçebilirler.

    İkincil Koruma Yöntemi

    Tüylü bir hayvan dostumuza karşı bir alerjik belirtiler gösteriyor iseniz ve kanıtlanmış ise, ilk olarak bir hayvan dostumuz ile aynı evi paylaşmamanızı önermekteyiz. Ancak tüylerin giysilere yapışması ve toplu taşımalarda maruz kalınacağından %100 olarak uzak durmak mümkün görünmektedir. Çocuğunuzda hayvan dostlara karşı alerjisi olduğu biliniyor ve çocuğunuz kreşe veya anaokuluna gidiyor ise öğretmene ve kreş personellerine bildirilerek, diğer çocukların kıyafetlerine dikkat edilmesi için ricada bulunulabilir.

    Çevrenizdeki alerjen miktarını azaltmak için, hayvan dostlarımıza sürülebilen ve onlara herhangi bir zararı bulunmayan temizlik ürünlerinden biri kullanılabilir. Kedilerde kürkünün yıkanması alerji miktarını azalttığı görüldüğü tespit edilmişken, köpekler için henüz böyle bir durum söz konusu değildir ve tedavi olarak yıkanması tavsiye edilmemektedir.

     En iyi ihtimal olarak hafif dereceli köpek alerjisi veya kedi alerjisi olanlara pati dostlarımıza özel olarak üretilen şampuanlardan yardım alınabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, tüyler ev tozu ile birleştiğinde alerjik reaksiyon vermeleri artmaktadır ve bilinmelidir ki, hayvan dostlarımız bizlerin malı veya kullanıp sıkılınca atabileceğimiz varlıklar değil, bu şekilde görülmemelidir.

     Bu yüzden köpek sahibi olurken köpek alerjisinden korunmak için köpekler sık sık yıkanmamalı ve hiçbir hayvan dostuna kendi sağlığınız için eziyet edilmemelidir veya böyle bir hakka sahip olunmadığı unutulmamalıdır.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg