Translate

24 Eylül 2020 Perşembe

Pire Alerjisi Hakkında Bilinmeyenler

 



Pire AlerjisiPireler kedi, köpek toz, kuş pamuk ve su piresi olmak üzere çeşitlere ayrılırlar. Oldukça küçük olmalarına rağmen bir çok hastalığa sebep olan bu pirelerin altı bacağı bulunmaktadır. 50-100 santim uzunluğunda zıplayabilen ve kan emerek beslenen pireler, üzerinde bulundukları canlıyı bir çok defa ısırarak cilt üzerinde 5 cm civarında kabarma şiddetli kaşıntı ve alerjik kızarıklık oluştururlar.

 Bu oluşan ısırıklar yaklaşık 24 saat içerisinde sertleşirler. Sertleşen yerleri kaşımak doğru değildir, çünkü kaşınan yerlerin enfeksiyon kapma olasılığı yüksektir. Bu da bir çok hastalığa sebebiyet verebilir.kaşımak yerine bir pamuk üzerine bir miktar kolonya damlatıp kızaran yerin üzerine sürdüğünüzde kaşıntı yarıya düşecektir.



pireler sürekli konakçı değiştirirler ve ilk konakçıdan diğerine geçtiklerinde ilk konakçıdaki bir çok hastalığı da diğerine geçirirler. İnsanlara bulaşan bir çok hastalığın sebebi de haşere ve pirelerden bulaşmaktadır.

Pirelerin sebep olduğu hastalıkları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz.

Alerjik Hastalıklar; Canlının kanını emerek beslenen pirenin ısırdığı yerde kızarıklık ve kabarıklar oluşur. Hassas bir cilde sahip iseniz ve pire ısırığına maruz kaldıysanız diğer kişilerin aksine sadece kabarıklık belirtileriyle kalmazsınız. Bunun yanı sıra  alerjik hastalıklarla da uğraş vermek zorunda kalabilirsiniz.

Tifüs; Pirelerin kan emerken bulaştırdıkları hastalıklar arasında  bulunan Tifüs, pire  ile bulaşıp çok ciddi derecede tehlikeli olabilmektedir. Bu hastalığın görüldüğü anda derhal önlem almak gerekmektedir. Tifüsü oluşmasında  pislik, aşırı kalabalık yerlerde yaşamak, açlık ve yorgunluk gibi nedenler sebep olamaktadır. Tifüs mikrobu vücuda girmsiyle birlikte  vücutta halsizlik, ateş, baş ve bel ağrıları gibi rahatsızlıklar belirti gösterir. Ayrıca, Dudak kuruluğu, ve yüz kızarıklığı da belirtiler arasındadır. Pire ilaçlama uygulatılmadığı taktirde sağlık sorunlarının sıkça görüleceği pire istilasına uğramış insanların ve canlıların çok fazla zarar görmesi olasıdır.

Cilt Hastalıkları;Pireler kan emerek beslenirler.  Pire ısırığı hassas ciltlerde, farklı alerjik cilt hastalıklarına ve vücudumuzda kalıcı alabilecek yaralara sebep olabilirler.

Pire ısırığı Alerjik hastalıkların, Tifüs gibi zararlı ve tehlikeli rahatsızlıkların ve cilt hastalıklarının yanı sıra Dizanteri, Veba ve humma gibi başka tehlikeli hastalıklara da sebep olmaktadır.

Kedilerde pire Alerjisi;Kedilerde pire ısırığı alerjisi en sık karşılaşılan deri hastalıklarının başında yer almaktadır. Pire salyasının içinde bulunan maddeler ve savunma hücrelerinin bölgede yoğun olarak bulunması ile deri üzerinde kızarma ve aşırı derece kaşıntı ilk belirtilerdendir. Daha sonraları ise bu kaşınma sonucu deride oluşan yara ve bakteriyel enfeksiyon görülür. Birkaç yıl içerisinde pire ısırıklarına karşı duyarlılık azalsa bile pire alerjisi her yaş gurubundan kediyi etkileyen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kedinizde pire alerjisi belirtileri görüldü manda hemen bir veterinere götürmeniz  gerekmektedir.


Tedavi; Veteriner hekimlikte bu konuyla ilgili kedileri pirelerden korumaya yönelik bir çok ürün bulunmaktadır. Hekimler ilk olarak pireyi yumurtlamadan öldürmeye yönelirler. Bunun için kedilere uygulanan damlalar bulunmaktadır. Bu damlalar sayesinde kan emmeden yumurtlamayan pire kanında damla bulunan kediyi ısırdığı anda ölecek, böylece evinizin pirelerin istilasına uğraması da önlenmiş olacaktır.

Bunun haricinde piyasada bulunan pire tozları sprey veya şampuanları, bitkisel pire damlaları ise yan etkilerinin fazla olmasının yanında uygulamada da eksik kalabilmektedir. Bu yöntemlerin yalnızca var olan problemler üzerinde etkilidir fakat pirelerden korunmasına yönelik bir etkileri ise bulunmamaktadır.

Pire ısırığı kaşıntı ve kabarcıklara yol açan son derece rahatsız bir durum. Özellikle miniklerin bu kaşıntıya karşı koyması daha da güç. Dolayısıyla pire ısırığına ne iyi gelir, bunun bitkisel çözümleri neler? Pire ısırığı görüntüsü nasıl olur ve bunu diğer haşerelerden nasıl ayırt edebilirsin, detaylıca öğrenmelisin. Hadi başlayalım o halde!

Pire ısırığı nasıl olur?

Pireler ısırdıkları esnada ağızlarında bulunan salgıyı insan vücuduna enjekte ederler. Ardından sivri iğnelerini deriye batırarak kan emerler. Bu salgı nedeniyle pire ısırığının olduğu bölgede aşırı kaşıntı ve kabarcıklar meydana gelir.

Hassas bir tene sahip olanlarda bu ısırıklar yalnızca minik kabartılarla kalmaz, ten reaksiyon gösterebilir ve pire ısırığı alerjisi gelişebilir.

Kedi piresi insana geçer mi?

Evet. Saklanma, beslenme ve çoğalma bakımından çok elverişli vücutlara sahip oldukları için pireler genellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardan bulaşır. Kısmen de koyun, keçi, tavşan ve fare gibi eve yakın alanlarda beslenen hayvanlarda görülür.

Dolayısıyla evcil hayvanınız varsa çocuğunun pire ısırmasına maruz kalmaması için sık sık kontrol etmende fayda var.

Pire ısırığı nasıl anlaşılır?

İnsanların çoğunda pire ısırığı belirtileri aynı olsa da teni hassas olanlarda daha farklı semptomlar da görülebilir. Çocukların cildi daha hassas olduklar için pire ısırığına karşı alerjik reaksiyonlar görülme ihtimali yüksek. Genel olarak sırasıyla görülen pire ısırığı belirtileri şöyle:

  • Isırılan bölgede kızarıklık,
  • Minik kabarcıklar,
  • Kaşıntı,
  • Yoğun yanma hissi,
  • Zaman zaman kanama,
  • Huzursuzluk hissi.

Pire ısırığı görüntüsü nasıldır?

Pire ısırığını diğer haşerelerin ısırıklarıyla karıştırabilirsin. Ancak genellikle uyuyan kişilerin bacaklarını hedef aldıkları için pire ısırığı bacaklarda ve kollarda yoğundur. Pire ısırığının görüntüsü; bir arada bulunan minik, kabarık, kırmızı lekeler halindedir.

Pire ısırığı nasıl ayırt edilir?

Pire ısırığını alerjiyle ya da sivrisinek ısırığıyla karıştırman çok mümkün. Çünkü ısırılan bölgede benzer şekilde kırmızılık ve kabarıklık görünür. Pire ısırığı ve sinek ısırığı arasındaki farkı anlayabilmek için ısırıklara dikkat etmelisin.

Pire ısırığı şiddetli derecede kaşınır ve çok daha fazla acı verir. Genellikle 3’lü ya da 4’lü gruplar halinde görülen kırmızı lekeler arasındaki mesafe 1 ya da 2 cm kadardır.

Bit ile pire arasındaki farkı ise vücuttaki barınma bölgeleri ve süreleriyle anlayabilirsin. Pire ısırdıktan sonra genellikle vücudu terk eder, bitler ise ortalama 2-5 hafta kadar yaşayabilir. Pireler vücut üzerinde ve kıyafetlerin dikiş yerlerinde gezerler. Bitler ise saç diplerine saklanırlar.

Pire ısırığı nasıl geçer?

Pire ısırığı, gerekli önlemleri aldığın takdirde ısırığın yoğunluğuna bağlı olarak genellikle 4 ila 9 gün arasında iyileşir.

Pire ısırığı hemen nasıl geçer, diye sabırsızlanabilirsin. Isırıklar çok yoğun olmadığı takdirde iyileşme daha kısa da sürebilir. Ancak bunun için birtakım uygulamalar yapmalısın.

Pire ısırığı kaşıntısı nasıl geçer?

Eğer dayanabilirsen pire ısırığının yol açtığı kaşıntı birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak pire kaşıntısına sabretmek bir hayli zor olabilir. Hele de çocukları zapt etmek daha da zor. Böyle bir durumda doktoruna danışarak pire kaşıntısı için krem tavsiyesi alabilirsin. Birtakım aromatik yağlar da pire kaşıntısına iyi gelir.

Pire ısırığına hangi krem iyi gelir?

Tedavide genellikle pire ısırığı ilacı olarak antihistaminikler ve topikal steroidler kullanılır. Bu kremler vücuttaki alerjik reaksiyonlara karşı etkilidir. Derideki kızarıklık, kaşıntı ve yanma hissini ortadan kaldırır.

Pire ısırığı tedavisi nasıl yapılır?

  • Pire ısırığı tedavisinde ilk olarak ısırık olan bölgeyi temiz su ve sabunla yıkaman gerek.
  • Ardından ısırılan bölgeye buz terapisi yapabilir ya da pamukla amonyak uygulayabilirsin. Pire ısırığına kolonya çok iyi gelir, kaşıntı sonrası acının azalmasını sağlar.
  • Bu uygulamaların ardından, eğer sorunun evden kaynaklandığından şüphe ediyorsan mutlaka pire ilaçlaması yaptırmalısın. Bunun için pire ilaçlama şirketlerinden destek alabilirsin.

Pire ısırığına ne iyi gelir?

Pire ısırığına ne iyi gelir, bitkisel çözümler ne kadar etkili, şöyle bir bakalım:

  • Pire ısırmasının yol açtığı kaşıntı ve yanmaya geçici de olsa bir rahatlama sağlatacak pek çok uçucu yağ var. Bunların en etkili olanları ise; biberiye, çay ağacı, lavanta ve sedir yağı. Çok az miktarlarda direkt olarak pire ısırığının üzerine uygulayabilirsin.
  • Pire ısırığının üzerine çiğ sarımsak koyabilirsin. İlk anda hafif bir yanmaya yol açsa da sonradan rahatlatacağını göreceksin. Yalnızca yetişkinlerde değil; bebeklerde pire ısırığı için de sarımsak yağı kullanılmasında bir sakınca yok.
  • Pire ısırığının yarattığı etkileri kısa sürede ortadan kaldırmak istiyorsan limon suyu kullanabilirsin. Limon suyu kaşıntıya iyi gelir ve minik kabarcıkların inmesini sağlar. Enfeksiyon oluşmasını da engeller.

Evde pire nasıl yok edilir?

Pireler, temiz ve aydınlık ortamları sevmezler. Dolayısıyla evini sık sık süpürmeli ve temizlemeye özen göstermelisin. Peki yapabileceklerin neler?

  • Elektrikli süpürge torbasının içine pire tasması koymalı ve torbayı sık sık değiştirmelisin. Aksi halde pireler yumurtlayıp gelişirler ve torbanın içindeki pireler tekrar etrafa yayılırlar.
  • Tüm nevresimleri ve giysileri mümkünse haftada 1 kez yıkamalısın.
  • Pirelerden kurtulmak için evcil hayvanının da temizlenmesi gerek. Düzenli olarak evcil hayvanını pire fırçasıyla temizlemelisin. Pire yoğunluğu ciddi seviyedeyse mutlaka veterinere götürmelisin.

Pire neye gelmez?

  • Elma sirkesi: Temiz bir sprey şişesinin yarısına su, yarısına elma sirkesi koyup iyice çalkala. Sirkeli su evcil hayvanının üzerindeki pirelere etki ederek çoğalmalarını engeller.
  • Limon suyu: Kabuklarıyla beraber doğradığın limon dilimlerini suyla karıştırıp pirelere karşı etkili bir sprey olarak kullanabilirsin.
  • Sofra tuzu: İnce bir tülbent ya da külotlu çorabın içerisine sofra tuzu koy. Daha sonra bunu duvar diplerine ve dolapların içine yerleştir. Tuz, pireyi uzak tutar.
  • Lavanta: Lavantayı kaynatarak kendine lavanta suyu hazırla. Bu suyu duvarların dip köşelerine koyarak kokusuyla pireleri evinden uzak tutabilirsin.

Pire ısırığı öldürür mü?

Hayır, pire ısırığı öldürmez. Pirelerin kendisi de tehlikeli canlılar değil. Ancak pireler ısırdıkları yerde kaşıntıya yol açtığı için bu bölgenin fazla kaşıntıdan kanamasına neden olabilirler. Pire ısırığı nedeniyle oluşan yaralar da kaşınmaya devam eder, ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi bunların doğal çözümü var.

Gerekli önlemleri almadığın takdirde pire ısırığı ciddi hastalıklara sebep olabilir. Özellikle bebeklerde pire ısırığı kuduz, tifüs ve birtakım alerjik durumlara yol açarak çok ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor, dikkat.

Pire nasıl ölür?

Evin içerisinde,henüz çocuğunun ya da senin kıyafetlerine ve vücutlarınıza zıplamamış pek çok pire yumurtası olabilir. Her ne kadar her bir yanı süpürüp dip köşe temizlik yapsan da pirelerden kurtulman kolay olmayabilir. Bir başına "Pire nasıl öldürülür?" diye didinmektense kalıcı çözüme kavuşmak için ilaçlama firmalarından yardım almaya bak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg