Translate

2 Ekim 2020 Cuma

Sıvı Sabun Alerjisi Hakkında İlginç Bilgiler...!

 


Sıvı Sabun Alerjisi Hakkında Bilinmeyenler, sıvı sabunun içinde bulunan kimyasal maddeler nedeniyle kişide ortaya çıkan alerji tipidir. Sıvı sabunlar içlerinde barındırdıkları bu kimyasallar nedeniyle ciltte alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilirler.

Sıvı Sabun Alerjisi Nedenleri Nelerdir ?

Genellikle alerjik cilt reaksiyonları vücudun bağışıklık sisteminin herhangi bir kimyasala ( bu kimyasal madde normalde zararsız olsa dahi ) aşırı tepki vermesi sonucu görülür. Tüm kişisel hijyen ürünleri, temizleyiciler, kolonya, saç boyaları ve benzeri ürünlerde olduğu gibi sıvı sabunlarda da bulunan kimyasallar insanlar üzerinde alerjik reaksiyona yol açabilir. Bu tür ürünlerin düzenli olarak kullanılması görülen bu etkiyi hızlandırır.


Özellikle sıvı sabunların kokularını düzenleyen ve bir çok farklı kokunun cezbedici şekilde bu ürünlere eklenmesini sağlayan kimyasallar çoğu kişi için alerjen olabilmektedir. Ayrıca koruyucu ve anti bakteriyel özelliği olan sıvı sabunlarda da alerjen etkiler artmaktadır.

Sıvı Sabun Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

İnsan cildi alerjik reaksiyonların görüldüğü ilk bölgelerden biridir. Kimyasal bir alerjen ciltle temas ettikten sonra 1–2 gün içerisinde alerji belirtileri ortaya çıkar. Ama bazı durumlarda alerjene maruz kaldıktan 1 hafta sonra bile alerjik belirtiler gözlenebilir. Bu alerjik belirtiler her ne kadar kişiden kişiye değişebilse dahi en yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir.

  1. Ciltte pullanma
  2. Ciltte kızarıklık
  3. Ciltte yanma, kaşıntı
  4. Sızıntı yapan kabarcıklar
  5. Kurdeşen
  6. Gözlerde, yüzde ve genital bölgede şişme
  7. Ciltte koyulaşma, sertleşme ve çatlama
  8. Güneşe hassasiyet

Sıvı Sabun Alerjisinin Teşhisi Varmı ?

Başvurulan doktor eğer kimyasal bir alerjiden şüpheleniyorsa deri yama testi uygulayacaktır. Deri yama testi ile cildin hangi kimyasal alerjenlere karşı tepki verdiği kolayca tespit edilebilir. Bununla birlikte aşağıdaki değişkenler de doktorun teşhiste bulunmasını kolaylaştırır.

  1. Alerjik belirtilere yol açabilecek ne tür ürünler kullanıldı?
  2. Son 24–48 saat içerisinde alerjik belirtilerin oluşmasına yol açabilecek neler yapıldı?
  3. Hastanın geçmişinde daha önce yaşanmış cilt reaksiyonları var mı?
  4. Alerjen ürünler ne sıklıkla ve ne miktarda kullanılıyor?
Yapılan testlerin ve değişkenlerin değerlendirilmesi sonucunda hastada Sıvı Sabun Alerjisi teşhis edilebilir.

Sıvı Sabun Alerjisinin Tedavisi Varmi ?

Tüm kimyasal alerjilerin tedavisinde olduğu gibi sıvı sabun alerjisine karşı da en etkili yöntem alerjiye yol açan alerjenden kaçınmaktır. Sıvı sabunla temas halinde cilt suyla iyice yıkanmalıdır. Eğer eller sıvı sabunla temas ettiyse elleri yıkanana kadar, eller vücudun diğer kısımlarına sürülmemelidir. Orta derecede seyreden alerji semptomlarına karşı otc yani kalamin losyon, antihistamin ve kortizon merhem gibi ürünler kullanılabilir. Semptomlar eğer sık ve şiddetli şekilde gelişiyorsa mutlaka doktora danışmak gereklidir. Sıvı Sabun Alerjisinin tespit edilmesi ile güçlü bir reçeteli ilaç şikayetlerin etkili bir şekilde azaltılması sağlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg