Translate

25 Aralık 2018 Salı

Adet Kanaması Nasıl Oluşur Hakkında Önemli Bilgiler

Adet Kanaması Nasıl Oluşur Hakkında Önemli Bilgiler,Adet Kanaması Nasıl Oluşur Hakkında İlginç Bilgiler,Kadınlarda Ne Tür Adet Düzensizlikleri Olabiliyor,Adet ilk hangi yaşta başlar,Adet kanından neler bulunur,Rahim steril ve temiz bir ortamdır,Adet en son hangi yaşta sona erer,Sık adet görme kaç günde olur,Seyrek adet görme kaç güne olur 
Konusunu Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makaleyi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.......

Adet Kanaması Nasıl Oluşur?

Adet dönemi hormonal ve rahim içi değişikliklerine göre 2 evreli olarak gelişir. 1 ila 14.üncü günler folliküler = froliferatif faz, 14 ila 28.inci günler luteal = sekretuar evre olmak üzere. 1.inci evrede östrojen (kadınlık hormonu) hakimken 14.üncü günden sonra ise, hem östrojen hem de progesteron (yumurtlama hormonu) hakimiyeti vardır. Dolayısıyla her iki evrede endometrium (rahim iç tabakası) değişiklikleri farklılıklar gösterir. 1.inci dönemde büyüyen dominant follikülün salgıladığı östrojen artışı ile, bir önceki adet kanamasında dökülen endometriumun fonksiyonel tabakasını (adetle dökülen tabaka) tamir etmeye başlar.




Yumurtlamadan sonra (14üncü günden sonra) ise follikülle gelişen korpus luteun (sarı cisimcik), östrojen üretmeye devam ederken aynı zamanda yumurtlama hormonu progesteronu da salgılamaya başlar. Bu 2 hormonun etkisi ile endometrium olası bir gebeliğe karşı hazırlanır. Eğer gebelik yoksa korpus luteun programına hücre ölümü gibi kendiliğinden geriler ve böylece östrojen ve progesteron düzeyleri düşer. Ve sonunda da endometriumun fonksiyonel tabakasından destek geri çekildiği için, bu tabaka dökülür ve adet kanaması (regl kanaması)(mensturasyon) başlamış olur. 

Bu adet kanamasının başlaması ile azalmış olan östrojen hormonunun pozitif geri etkisi ile üreme merkezindeki (hipofizdeki) FSH’ın (yumurta uyarıcı hormonunun) uyarması ile yumurtalıklarda (overler de) yeni follikül büyümeye başlar. Ve yeni bir adet periyodunun başlamasına ve yukarıda anlatılan 28 günlük hormon ve endometrium değişiklikleri tekrarlamasına neden olur.
Özetle adet kanaması (regl kanaması)(mensturasyon) bir östrojen ve progesteron çekilme kanamasıdır.

Kadınlarda Ne Tür Adet Düzensizlikleri Olabiliyor?

Sık adet görme 15-20 günde bir, seyrek adet görme, 35 günden uzun 2-3 ayda bir. Adet dışı dönemlerde kanamalar olur, fazla miktarda adet görebilir, süresi uzayabilir, miktarı çok fazla olabilir, 8-10 gün devam edebilir, günde 6-12 ped kullanılabilir.Adet miktarının çok az olması, bu da her zaman patolojik değildir. 

Doğum kontrol hapı ve benzeri ilaç kullanan kadınların adet miktarı azalır, bu durumda tedirgin olmaya gerek bir durum yoktur bazı özel hormonlu spirallerde de adet miktarı azalabilir. Bunun dışındaki dönemlerde adet miktarının azalması nadiren olur. Adet düzesizliklerinin en ileri boyutu “amenore”de hiç adet görememe söz konusudur. Eğer bir genç kız 15-16 yaşına gelmiş ve hala adet görememişse, mutlaka sebepleri araştırılmalıdır. Bu durumda en yakın hekime başvurulması gerekir. "Fizyolojik amenore"ler var. Gebelik döneminde kadın adet görmüyor, ergenlik öncesi ve menopoz, emzirme döneminde görülmüyor.


Adet kanaması rahim içi tabakasında oluşan dokuların kan ile vücuttan atılmasıdır. Adetin bir diğer ismi de regl kanamasıdır. Tıbbi olarak regl, endometrium yani rahim iç tabakasının her adet döngüsünün bitiminde kan ile dökülmesidir. Östrojen hormonunun etkisi ile rahmin iç tabakası adet döngüsünün ilk başladığı zamanda kalınlaşmaktadır. Bu duruma proliferasyon denmektedir.
Adet döneminin ortasında gerçekleşen olaya da ovulasyon halk arasında bilinen ismi ile yumurtlama denir. Azalan progesteron hormonuna bağlı olarak rahi iç tabakası dökülür ve kanama gerçekleşir. Gelen kan rahmin içerisinden gelen kandır. İlk adet gören genç kızlar bu durumu yanlış veya hastalık olarak yorumlayabilmektedirler.
Korkulacak bir durum söz konusu değildir. Çünkü gelen kan yumurtalıklardan veya karın içinden değil direkt olarak rahimden gelmektedir. Bir süre sonra artan östrojen hormonu ile rahmin iç tabakası yeniden kalınlaşmaya başlar ve yeni bir siklus (adet döngüsü) dönemine girilir. Tüm bu olgular adetin oluşum ve bitiş sürecini ifade eder.

Adet kanından neler bulunur?

Rahim iç tabakasındaki döküntüler adet kanındaki oluşumlardır. Bu oluşumlar kan yolu ile her adet döneminde kadın vücudundan atılmaktadır. Rahim duvarının kalınlaşması ile adet kanaması yavaş yavaş azalır ve bir sonraki siklusa kadar sona erer. Adet kanı sayesinde rahim içi de temizlenmiş olur. Halk arasında adet kanının kirli kan olduğu söylenmektedir. Bu yanlış bir düşüncedir. Adet kanının akması sayesinde rahim içi temizlenmektedir. Böylelikle rahim tamamen streril bir hale gelmektedir. Adet kanının bitmesi ile kadının hamile kalma ihtimali de artar. Unutulmaması gerekir ki steril olmayan bir rahimde bebek oluşumu çok zor bir ihtimaldir.

Rahim steril ve temiz bir ortamdır

Halk arasında adet kanının pis kan olduğu yönünde bilinen bir yanlış durum vardır. Bilinenin aksine rahim için son derece steril ve temiz bir ortamdır. Çünkü bebek rahim içinde meydana gelmekte ve büyümektedir. Steril olmayan bir rahimde bebeğin meydana gelme gibi bir şansı yoktur. Normal koşullar altında her ay yaşanan adet döngüsü ile rahim içi temizlenmektedir. Tüm bu nedenlere bağlı olarak rahim aracılığı ile gelen adet kanamasının pis olma gibi bir ihtimali kesinlikle yoktur.

Adet ilk hangi yaşta başlar ve en son hangi yaşta sona erer?

İlk adet kanaması 8 yaşından başlayarak 16 yaşına kadar değişkenlik gösterebilir. Ancak genellikle genç 12 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
Adet kanamasının son görüldüğü yaş ise menopoza bağlı sebeplerden ötürü değişiklik göstermektedir. Özellikle erken dönem menopoz belirtileri yaşayan 40 yaşın altındaki kadınların adetlerinde düzensizlikler yaşanabilir. Genellikle 45 ile 55 yaş arası dönem, kadınların son adetlerini gördüğü yaş aralığıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg