Üstüne Adet Görme Nedir Hakkında Önemli Bilgiler,Üstüne Adet Görme Nedir Hakkında Önemli Bilgiler,Belirtileri Nelerdir,Üstüne Adet Neye Benziyor,Üstüne Adet Görme Ne Zaman Olur,Ne Kadar Sürer,Üstüne Adet Görme İle İlgili Endişeler,Konularını Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makaleyi sonuna kadar okumalısınız...........!
Üstüne Adet Görme Nedir
6. ila 12. gününde döllenmiş yumurta, rahmin iç tabakasına yapıştığı zaman, implantasyon kanaması olarak da bilinen üstüne adet görme ortaya çıkabilir. Yumurtanın bu hareketi, tamamen normal olan ve herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeyen hafif kanama veya lekelenme ile sonuçlanabilir. Genel olarak, hamile kadınların yaklaşık üçte biri üstüne adet görme yaşayabilir. Bir kadının adet dönemine benzer olsa da, ikisi birbirinden farklı olduğu için karıştırılmamalıdır.
Belirtileri Nelerdir?
İmplantasyon kanaması, gebeliğin erken belirtilerinden biri olarak kabul edilir ve bir anne için ilk tanımlanabilir semptomlardan biridir. Tipik olarak, bir sonraki adet döngüsünden birkaç gün önce başlar. Bununla birlikte, implantasyon kanaması, adet döneminkine benzer bir zamanda meydana geldiği için, birçok kadın olası bir hamilelik mi yoksa bir adet kanaması mı olduğu konusunda emin değildir. Adet dönemi ile üstüne adet görme arasındaki farkları anlamak için, aşağıdaki üstüne adet belirtilerine bir göz atabilirsiniz:
- Hafif kramp (adet dönemindekinden daha az)
- Ruh hali
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Göğüslerde hassasiyet
- Alt sırt bölgesinde ağrı
Bunlar ayrıca adet öncesi semptomları veya yumurtlama semptomları olabilir, bu yüzden pembemsi veya kahverengimsi lekelenme ile birlikte olması hamilelikle ilgili olduğunu garanti etmez.
Üstüne Adet Neye Benziyor?
Normal adet kanamasından biraz farklı görünmektedir. Ama, tüm kadınların adet dönemi boyunca aynı şekilde kanamadığını unutmayın. Bazı kadınlar adet dönemlerini daha ağır geçirirken, diğerleri biraz daha sakindir. Bunu göz önüne alarak, adet kanamasını ve implantasyon kanamasını birbirinden ayıran özellikler aşağıdadır:
Anahtar Farklılıklar:
- Renk: Ağır veya hafif olsun, çoğu kadın kendi adet dönemlerinde karşılatıkları kan rengine aşinadır. Genellikle koyu kırmızı ve parlaktır. Bununla birlikte, implantasyon kanaması tipik olarak açık pembe veya koyu kahverengi renktedir.
- Pıhtılaşma: Bazı kadınlar adet kanaması sırasında çok fazla pıhtı görürler, bazıları ise pıhtılaşma yaşamaz. Ancak implantasyon kanaması pıhtılı değildir.
- Süre: Adet dönemlerinin uzunluğu yaklaşık 3 ila 7 gün arasında değişebilir. Doğum kontrolü kullanan kadınlar, daha uzun süre kanama yaşarken, doğum kontrolü kullanmayan kadınlar daha kısa süre adet olurlar ya da hiç kanama yaşamazlar. İmplantasyon kanaması birkaç saat ila 3 gün arasında değişebilir.
- Miktar: Çoğu kadın adet döneminde ped veya tampon doldurabilir, ancak üstüne adet görme farklıdır. “Kanama” kelimesi yanıltıcı olabilir, implantasyon kanaması genellikle sadece birkaç kan lekesi veya hafif bir akıntı olarak. Tipik olarak, implantasyon kanaması sadece kahverengi ya da pembe renkli hafif lekelenme sayılır. Aralıklı görülebilir veya bir kerede olur ve biter.
Bu nedenle, kanama 3 günden fazla sürdüğünde, ped veya tamponları doldurduğunuzda bu bir adet kanamasıdır. Ancak, eğer kanama normalden daha kısa ise, ped veya tamponları doldurmuyorsa, kırmızıdan ziyade daha pembemsi veya kahverengimsi ise ve normalden daha az kramp yaşadıysanız, üstüne adet geçirmeniz mümkündür.
Üstüne Adet Görme Ne Zaman Olur?
Gebelikten yaklaşık 6-12 gün sonra (sperm yumurta ile birleştiğinde), embriyo kendisini uterus duvarına implante edecektir. Bu hareket uterus duvarındaki bazı kan damarlarını parçalayabilir ve biraz kanamaya neden olabilir.
Menstürasyon, yumurtlamadan yaklaşık 11-14 gün sonra ortaya çıkar, bu da ikisinin genellikle birbirleriyle karıştırılmasının başka bir nedenidir. Bazı kadınlar erken adet gördüklerini düşünebilir. Üstüne adet görme tipik olarak beklenen adet kanamasından önceki hafta içinde gerçekleşir.
Örneğin, 25 Ocak’ta cinsel ilişkiye girdiyseniz ve adet olmayı bekliyorsanız, 18 Ocak – 25 Ocak arasında olası bir implantasyon kanaması yaşayabilirsiniz. İmplantasyon kanamasının bu zamandan önce veya adet döneminden sonra ortaya çıkması yaygın değildir. Bununla birlikte, beklenenden erken yumurtlama yaşanırsa ve implantasyon süreci hızlıysa veya geç yumurtlama yaşanırsa ve implantasyon süreci yavaşsa, bu durum mümkün olabilir.
Kadınlar normal adet kanamasının neye benzediğini bilirler ve herhangi bir yeni ilaç (doğum kontrol ve acil kontraseptifler de dahil olmak üzere) kullanmadıkları veya stres seviyesinde bir değişim yaşamadıkları sürece, adet kan akışı, rengi ve kıvamı değişmez ve genellikle aynıdır. Yani, daha açık ve pembemsi lekelenme meydana geldiğinde, adet kanaması olmadığını anlamalısınız.
Ne Kadar Sürer?
Çoğu durumda, implantasyon kanaması bir anlık da olabilir, üç güne kadar da sürebilir. İlk kez gebe kalan kadınlar implantasyon sürecinde biraz daha fazla lekelenme veya kanama yaşarlar.
Üstüne Adet Görme İle İlgili Endişeler
Üstüne adet görme yani implantasyon kanaması endişe nedeni olmamalı ve gelişmekte olan bebek için gerçek bir risk oluşturmamalıdır. Adet dönemini kaçırdıktan sonraki bir kaç günde çok fazla kanama veya lekelenme yaşarsanız, implantasyon kanaması olmayabilir. Hamilelikle ilgili endişeler, genellikle adet dönemini kaçırdıktan sonra ortaya çıkar.
Hamilelik sırasında bu implantasyon sonrası hafif kanama normal kabul edilmemesine rağmen, ortaya çıkmasının birkaç ana nedeni vardır:
- Rahim tahrişine dayalı ağrı
- Cinsel ilişki ile ilgili iritasyon veya acı
- Ağır egzersizler veya aşırı ağır kaldırma
- Vajinal enfeksiyon
Uzun kanama, özellikle hamilelik sırasında daha da ciddi bir şeyin belirtisi olabilir. Molar gebelik ya da düşük yapma şüphesi doğabilir ve bu yüzden doktorunuzu ziyaret ettiğinizde, en son yaşadığınız kanamaları (özellikle ağırsa) ve ayrıca yaşadığınız diğer semptomları kendisine bildirmeniz gerekir.
Bulantı, kusma, baş dönmesi, karın ağrısı (özellikle tek taraflı ağrı) geçiren kadınlar için ektopik gebelik riski vardır, doktorunuzu hemen bilgilendirin. Hamilelik sırasında kramp normaldir, ancak kramp sırasında ağrı seviyesi artarsa, bir doktora başvurulması önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder