GEBELİĞİN 18.HAFTASINDA YAŞANAN GELİŞMELER
18. hafta gebelik ve bebek
18. Hafta anne;
Anne olma durumunu kanıksayan anne, bebeğine ait hareketlenme ile kapılarını araladığı yenidünyanın mutluluğunu tatmaya başlamaktadır. Bebek, anne karnında aslen yedi haftalıkken minik kıpırdanmalar yaşamakta fakat çoğu gebe hareketleri 18 ila 22. Haftalarda duyumsamaktadır.
Anne duyduğu bu mesajla bebeği ile bağlarını güçlendirerek geçen bulantı döneminden sonra nefes almaya başlamıştır.
Gebeliğin 18. Haftasında annede cilt değişimleri: Gebeliğin 18. Haftasında anne de lekelenmelerin çoğunlukla arttığı görülür. Damarlar daha yüzeysel gibi görünmekte ve cilt daha kırmızı durmaktadır. Bu görüntü anne adayını üzmemeli ve gebeliğin spesifik özelliklerinden olduğu düşünülerek anne olmanın tadı çıkarılmalıdır.
Saç değişimleri yaşanabilir! Gebelerin daha önceki saç yapılarına göre; şayet kuru saçlara sahipse daha da kuru, yağlı yapıda saçlara sahipse daha da yağlı saç yapısının yaşanıyor olması normaldir. Bazı anne adaylarında ise saçlar çok parlak ve daha canlı görünebilir. Bu da gebeliğin anne için olumlu yanlarından olarak kişiyi mutlu edebilir.
18. hafta annede kabızlık- mide yanmaları: Gebelikte artan karın hacmi ile artacak olan kabızlık sıkıntıları bu dönemde de yaşanıyor olabilir. Anne bilinçli olarak beslenmeli ve su tüketimine önem vermelidir. Demir içerikli ilaçlar ile vitamin içeren ilaçlar bazı anne adaylarının kabızlık şikayetlerini ve mide şikayetlerini artırabilir.
Bu ilaçlarla birlikte suyu çok tüketmek ve günlük yorucu olmayan yürüyüşler yapmak iyi gelecektir. Posadan zengin besinler, bağırsakları ve mideyi güçlendirecek C vitamini içeren meyveler bolca tüketilmelidir. Mide yanmalarından kaçınmak için kızartma ile hamur işi grubundan mümkün olduğunca uzak kalmak gerekir.
Kramplar kâbus olmasın! Anne için bu durum zorlayıcı olabilir. Eğer bulantılı dönem sona ermişse kalsiyum alımına önem vererek kramplar önlenebilir.
18. hafta bebek gelişimi;
18. Hafta gebelikte bebeğin Baş ile popo mesafesi ortalama; 13-14 cm. gram olarak da 200 gram kadar ortalama değerler verilebilir.
Bu dönemde bacaklar ile kollar uzamaya devam etmektedir.
Plasenta gelişimi hızla devam etmektedir.
Ultrason ile bakıldığı zaman 18. Haftada bebek kalp oluşumu görünmekte, iç bölümleri gözlenebilinmekte, fakat kalp tam anlamıyla gelişimini tamamlamamış olmaktadır.
Bebeğin anne karnında bu erken dönemde ses telleri ağlayabilecek kadar gelişim göstermektedir.
Bebeğin tüm teni verniks denilen yağlı, beyaz madde ile büyük bir hızla kaplanmaktadır. Bu madde bebeği koruyarak gelişimine yardım etmektedir.
Miniğin bu dönemde kıpırtıları annesi tarafından hissedilecek boyuta ulaşmış olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder