20. haftalık Gebelikte, anne karnındaki bebeğinizin cinsiyetini artık ultrason yardımı ile öğrenebilirsiniz. Bebek bu hafta itibari ile ortalama 300 gr. Ve 17 cm uzunluğunda olacaktır.
Bebek anne karnında bacağını kıvırdığı için boy ölçüsü almak pek kolay olmayacak. Gebeliği takip eden doktor bebeğin bütün uzuvlarını teker teker ölçebilir. Bütün bu ölçümler bebeğin gelişimini takip edebilmek için oldukça önemlidir.
Bedeninizde can bulan bebek bu haftalarda yutkunmak ve nefes almak için hazırlık yapıyor. Vücut uzuvları birbiri ile orantılı geliştiği için geçen haftalara oranla artık kafası çok büyük bir görünümde değil. Cildi değişik katmanlarda oluştuğu için henüz karmakarışık bir yapıda.
Cilt yapısının üst kısmında 4 adet katman bulunuyor. Ciltte bulunan bu katmanlar bebeğin parmak izinin oluşmasını sağlıyor. Henüz oldukça zayıf bir görünümde olsa da vücudu yağ depolamaya başladı.
20. haftalık gebelikte en heyecanlı gelişme bebeğin dişlerinin çıkmaya başlamasıdır. Diş oluşumu diş etlerin altında gerçekleştiği için bebek doğduktan 6 – 9 ay sonra açığa çıkacaktır. Anne karnında mucizevi bir yolculuk içinde olan bebeğin bağırsakları, midesi, karaciğeri ve vücudundaki bütün organlar oluşumunu tamamlamak üzere.
Bebek 20. Haftalık gebelikte parmağını emiyor. Parmağını emmesi sindirim sistemi için bir nevi alıştırma oluyor. Ayrıca bebek bu haftalarda mekonyum adı verilen ve sindirim nedeni ile oluşan yapışkan ve siyah renkte bir sıvı üretimi başladı.
Üretimi gerçekleşen bu siyah ve yapışkan sıvı bağırsaklarda depolanıyor.
Bebeğinizin cinsiyetini bu hafta ultrason yardımı ile öğrenebilirsiniz. Şayet bebeğinizin cinsiyeti kız ise rahmi oluşmaya başlamış olacaktır. Şayet bebeğinizin cinsiyeti erkek ise testisleri olması gereken yere doğru yükselmeye başlamıştır.
20. Hafta Gebelikte Anne
Bu hafta gebeliğinizin tam yarısın dasınız. Artık bebeğinizi daha rahat hissediyor olacaksınız. Fakat henüz hissedemiyorsanız paniklemenize gerek yok, ilk gebeliğini yaşayan anne adayları bedeninde taşıdığı miniğin hareketlerini biraz daha geç hissedebilir.
20. haftalık gebelikte ciltte bazı bölgelerde koyulaşmalar fark etmiş olabilirsiniz. Göğüs ucunun etrafı koyu bir renkle çevrilmiş olabilir. Ancak gebelik hormonları nedeni ile ortaya çıkan bir sorundur ve doğumdan bir süre sonra normale dönecektir.
Hayat Akışı: Tebrikler gebeliğinizin yarısını geride bıraktınız. Bu haftalarda ihtiyacınızı karşılayacak kadar demir aldığınızdan emin olmalısınız. Gebeliğiniz süresince bedeninizde büyüttüğünüz bebeğin ve plesantanın demire ihtiyacı olacaktır.
Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için meyve, sebze, mineral, karbonhidrat ve gerekli vitaminlerden ihtiyacınızı karşılayacak şekilde bir beslenme programı oluşturmalısınız.
Baş Dönmesi: Kalabalık ortamlar baş dönmesine neden olabilir. Rahatlayabilmek için rahat kıyafetler tercih edin ve rahat ortamlarda bulunun.
Bacak Krampları: Vücudunuzda kan akışını kolaylaştırabilmek için fırsat buldukça ayağınızı yukarı kaldırmaya çalışın ve bolca sıvı tüketmeye özen gösterin.
Karında Kaşıntı: 20. Haftalık gebelikte karında kaşıntı başlaması çok normaldir. Bu kaşıntı cildin gerilmesinden kaynaklanmaktadır. Devamlı nemlendirici kullanarak cildinizi tahrişlerden karşı koruyabilirsiniz.
Eğer kızarıklık karnınızı tamamen kaplamışsa ve ne yaparsanız yapın rahat değilseniz doktorunuza danışmalısınız.
Cilt Değişimleri: Tırnaklarınız ve saçlarınız eskiye oranla daha çabuk uzuyor olabilir. Ayrıca tırnaklarınız en ufak bir darbede kırılabilir. Bütün bu gelişmelerin nedeni gebelik hormonlarıdır. Çene ve yüz bölgesinde tüylenme yaşayabilirsiniz. Ancak korkmayın doğumdan sonra bu sorunda diğerleri gibi ortadan kaybolacaktır.
Vajinal Akıntı: Gebelik devam ettikçe vajinal akıntı da artış yaşamanız doğal. Çok rahatsız edici bir sorun olsa da enfeksiyondan korunmak için gerekli.
Mide Yanması Ve Hazımsızlık: 20. Haftalık gebeliğe ulaştınız ve mide yanması nedeni ile çok sıkıntı yaşıyorsunuz, yemeklerin arkasından şekersiz sakız çiğnemeyi deneyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder