Translate

22 Şubat 2019 Cuma

27 Hafta Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler




27 Haftalık Gebelik, gebelik anne adayının yumurtalıklardan atılan yumurta ile baba adayından gelen sperm ile buluşması sonucu oluşur. Bu buluşma sonucu meydana gelen embriyonun haftalık gelişimi ile annenin bedeninde birçok değişim meydana gelir. 

27. hafta gebelik de bu değişimlerin gözlenebilir olduğu haftalardan bir tanesidir. Bu hafta son trimester dönemine denk gelir. Anne karnında hızlı bir şekilde gelişimine devam eden bebek bu haftada ortalama olarak 800 gr. ile 1000 gr. arasında bir ağırlığa sahiptir. 


Boyu ise cinsiyetine göre değişse de yaklaşık 20 cm. ile 24 cm. uzunluğundadır. Uzman doktor bebeğin bu haftada kilosunun ve boy uzunluğunun standartların altında olduğunu söylemesi sizi paniğe sürüklemesin. 

Doktor desteği ile beslenme programında yapılacak bir kaç değişik ile bu durumun üstesinden gelinebilir. Böylelikle bebeğin gelişimine katkıda bulunurken annenin de gereğinden fazla kilo alımı önlemiş olur.

27 Haftalık Gebelik Bebek Açısından,
Bu hafta bebek açısından incelendiğinde, bebek için oldukça büyük bir önem taşır. Bebeğin beyin hücreleri hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyordur ve bu durum gebelik süresi tamamlanana kadar devam edecektir. 


Bebeğin akciğerleri henüz olgunlaşmamıştır. Akciğerleri normalin altında gelişme gösteren bebekler için bu haftalarda akciğer gelişimi için kortizonlu iğneler uygulanabilir. Bebeğin yaklaşık dört ayı aşkın süredir kapalı olan göz kapakları bu haftalarda açılmaya başlar. 

Bebeğin göz kapakları açıldığında göz yapısının çoğu tamamlandığı için bebek etrafındaki ışıkları ve gölgeleri görebilir durumdadır. Ayrıca erkek bebeklerin bu haftadan itibaren doğuma kadarki süre içerisinde testisler yapısı skiotum içine doğru inmeye başlar. 

Beynin görsel kısmının aktif olması ve göz yapılarının çoğunun tamamlanması, bebeğinizin ışık ve gölgeleri görebileceği anlamına gelir. Bebek bu hafta annesinin sesini tanımaya başlar. 

Annesinin seslerine karşılık vererek kendisini anneye belli etmeye çalışır. Bebek annenin kendisiyle konuştuğunu yada ilgilendiğini hissettiğinde anne karnında hareketlenmeye başlayacaktır. 


O nedenle çoğu doktor anneye şarkı söylemesini ve masal okumasını önerir. Bebeğin tat alma duyusuna yardımcı olan tat tomurcukları gelişmiştir. Bu da bebeğin annenin beslendiği tatları algılamasına sebep olur. 

Amniyotik sıvıdaki farklı tatları alabilir. hatta bazı bebeklerin annenin yediği baharatlı yiyecekler tepki olarak hıçkırmaya başlar. Bebek bu haftayı çoğunlukla uyuyarak yada parmağını emerek geçirecektir.

 27. haftalık gebelik döneminde anne karnındaki bebek geçmiş diğer haftalara kıyasla daha hareketli olacaktır. Bebeğin genellikle uykuda olması belirli zaman aralıklarında hareketlerinde azalmalar yaşanmasına neden olacaktır. 

Bebekten bir süre hareket gelmemesi bebeğin uykuda olduğundan da kaynaklanabilir. O nedenle bebeğin hareketleri gün içerisinde her an takip edilmelidir. Fakat kontrol edildiğinde gün içi bebeğin hareketlerinde azalma olmuş yada bebek hiç hareket etmemişse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

27 Haftalık Gebelik Anne Açısından,
Bu hafta anne açısından incelendiğinde, rahim her geçen gün büyümeye devam eder. Rahim büyümesi açısından diyaframda sürekli bir baskı meydana gelir. Bu da nefes alış verişlerde sıkıntılar yaratır. 

Özellikle uyku esnasında nefeste düzensizlik daha sık yaşanır. Bunun için uzman doktorlar, annelere daha yüksek bir yastık kullanarak uyumalarını önerir. Ayrıca gebelik esnasında alınan fazla kiloların etkisiyle de anne nefes almada zorluk yaşayabilir. 

O nedenle özellikle bu haftalarda hızlı kilo alımı önlenmelidir. Uzman doktora danışarak uygun bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Demir ve vitamin tabletlerinin alımına devam edilmelidir. Bu haftalarda annenin kan düzeyi tahlillerle sürekli kontrol edilmelidir. 


Kansızlık tespit edilirse uzman doktor öneriyle ilaç kullanımına başlanmalıdır. Annenin göğüsleri ve göğüs uçları bu haftada belirgin şekilde değişmeye başlar. Çok sayıda annede göğsün meme uçlarını çevreleyen koyu renkli kısmı olan areolanın bile değiştiğini gözlenir. 

Bu haftaya kadarki geçen sürede areola renk olarak daha koyu kahverengiye doğru geçiş yapmıştır. Bu haftadan sonra ise koyu pigmentli cilt, areolanın dışına da yayılarak göğsün neredeyse yarısını kadar kaplayan ikinci bir areola oluşturabilir. Fakat endişelenmeye gerek yoktur. 

Çünkü bu durum en fazla bebeğin doğum sonrası normale dönecektir. Annenin vücudunda yaşayacağı bir diğer değişiklik ise göbek deliğidir. Göbek deliği bu haftalarda dışarı doğru fırlamış olabilir. Ancak diğer organlarda olduğu gibi bu durum da doğum sonrası eski halini alacaktır. 

Ayrıca bebek sürekli bir büyüme gösterdiği için karın altına doğru baskı uygular. Bu durumda annenin sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissetmesine neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg