Ay ay gebelik, gebelik toplamda 9 aylık, uzun ve anne adayı için oldukça zorlu geçen bir süreçtir. Gebe kalındıktan sonra çiftler ilk olarak gebeliği takip edebilecek bir doktor seçmeli ve rutin kontrolleri asla ihmal etmemelidir.
Döllenen yumurta rahme yerleştiğinde gebelik 4. haftasına ulaşır. Anne adayı bu dönemde henüz gebe olduğunun farkında değildir. Adet gecikmesi yaşandıktan sonra evde ya da kanda gebelik testi yapılarak gebelik fark edilebilir.
Gebeliğin 2. Ayı: Gebelik 2. ayına ulaştığında artık gebelik kan ya da idrar testi ile kanıtlanabilir. Bu dönemde anne adayında hem fiziksel hem de psikolojik bazı değişimler yaşanabilir. 2. ay gebelikte adet belirtileri ile benzer belirtiler yaşanabilir.
Anne karnında can bulan minik bu ay 1 santim kadardır. Ultrason çekildiğinde rahatlıkla görülebilir. Bebeğin kalp atışı bu dönemde başlar. Omurilik, beyin ve sinir sistemi oluşmaya başlamıştır.
Gebeliğin 3. Ayı: Gebeliğin 3. ayında halen anne karnındaki bebek embriyo olarak tanımlanmaktadır. Dışarıdan annenin gebe olduğu fark edilmese de anne ciddi anlamda gebelik belirtileri yaşıyor olabilir.
Kabızlık, hazımsızlık, mide bulantısı, yorgunluk ve mide yanması en sık karşılaşılan gebelik belirtileri arasındadır. Anne karnında mucizevi bir yolculuğa başlayan miniğin bu dönemde bütün organları oluşmuştur. Minik 10 gram ağırlığına ve 10yaklaşık 30-35 santim uzunluğa erişmiştir. santim uzunluğa ulaşmıştır.
Gebeliğin 4. Ayı: Anne adayı geçen 3 aya nazaran bu ay kendini daha rahat hissedecektir. Mide bulantısı, kusma, yorgunluk gibi şikayetler 4. ayda yavaş yavaş ortadan kaybolmaya başlar.
Ancak bu ayda anne adayında cilt lekeleri oluşabilir. Yine çatlaklar can sıkıcı olabilir. Oluşan çatlakları yok edecek bir yöntem olmasa da yeni oluşacak çatlaklar için krem kullanılarak önlem alınabilir.
Anne karnındaki minik bu dönemde yaklaşık 200 gram ağırlığına ulaşmış 15 santim uzunluğunda olacaktır. Saçları, kaşları, tırnakları ve kirpikleri şekil almış, hatta parmak izi bile oluşmaya başlamıştır. Diğer organlar tüm hızıyla gelişimine devam etmektedir. Dakikada kalbi ortalama 120-160 defa atmaktadır.
Gebeliğin 5. Ayı: Anne adayı gebeliğinin tam orta dönemine ulaşmıştır. Artık gebe olduğu dışarıdan kolaylıkla fark edilmektedir. Anne içerisinde büyüttüğü miniğin hareketlerini de kolaylıkla hissediyor olacaktır.
Anne karnındaki minik geliştikçe anne adayında sırt ağrısı gelişebilir. Artık nefes alırken bile anne zorluk yaşayabilir. Bu dönemde minik varlık 280 gram ağırlığında, 20 santim uzunluğundadır. Bebek geçen aylara nazaran anne karnında daha aktiftir. Dışarıdan gelen sesleri işiterek tepki verebilir. Artık bazı zamanları uyuyarak bazı zamanları uyanık olarak geçirir.
Gebeliğin 6. Ayı: Bu ayda anne adayında belirgin bir şekilde kilo artışı yaşanabilir. Bu ay ve gelecek aylarda 2'şer kilo alabilir. Anne karnına dokunduğunda bebeğinin hareketlerini rahatlıkla hissedebilir. Bu dönemde kramp, sırt ağrısı ve bel ağrısı yaşanabilir.
Akne oluşumu, dişeti kanaması yine yaşanabilecek problemler arasındadır. Anne karnındaki minik bu ay yaklaşık 25 santim ve 500 gram ağırlığına ulaşmıştır. Bebek el, ayak ve bacaklarını rahat bir şekilde hareket ettirebilir, Karaciğer ve safra da fonksiyonel olarak işlemektedir.
Gebeliğin 7. Ayı: Gebelik döneminde en rahat dönemlerden olan son üç aylık döneme ulaşılmıştır. Geçmiş 4-5-6. döneme nazaran anne kendini daha yorgun, halsiz ve uykusuz hissedebilir. Hormonlar ile alakalı olarak vajinal akıntıda artış, baş ağrısı, hipertansiyon gibi sorunlar yaşanabilir.
Sık sık idrara çıkma, basur, mide yanması ve kabızlık yaşanabilecek problemler arasındadır. Anne karnındaki minik bu ay 1 kiloyu aşmış ve yaklaşık 30-35 santim uzunluğa erişmiştir. Artık geçen aylara nazaran daha fazla uzuyor ve daha fazla kilo alıyor olacaktır. Anne karnındaki bebek artık tıpkı yeni doğan bir bebek görünümündedir.
Gebeliğin 8. Ayı: Artık anne adayı doğum yaklaştıkça daha heyecanlı olur. Bacaklarda şişme, hemoroid, hazımsızlık, kabızlık, gece uykudan uyandıracak şiddette idrar yapma isteği, diş eti kanamaları yaşanıyordur. Göğüslerden kolostrum adı verilen bir sıvı akmaya başlar.
Bu sıvı ilk süt damlacıklarıdır. Ara ara rahim kasılması yani yalancı doğum sancıları yaşanabilir. Şiddetli karın ağrısı, lekelenme şeklinde kanama ve şiddetli kasılmalar yaşanıyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Dış dünyaya kısa bir süre sonra merhaba diyecek olan minik bu ay 2-2,5 kilo ağırlığına ulaşmıştır.
Boyu ise yaklaşık 40-45 santim kadardır. Minik artık neredeyse doğmak için hazırdır. Cildi yumuşacık ve pürüzsüz bir görünüm almıştır.
Gebeliğin 9. Ayı: Artık uzun ve meşakkatli süreç neredeyse tamamlanmıştır ve doğum her an gerçekleşebilir. Anne sık aralıklarla yalancı doğum sancısı yaşayabilir. Eğer yaşanan sancı gerçek doğum sancısı ise bu sancı ne yapılırsa yapılsın geçmez ve her dakika daha da şiddetlenir.
Nişan olarak tanımlanan su gelmişse bu durumun doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu durumda doğum için hemen sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Anne karnındaki minik bu ay yaklaşık 3-3,5 kilo ağırlığında ve 48-52 santim uzunluğunda olur. Fakat ay ay verilen kilo ve boy uzunlukları ortalama ağırlık ve uzunluklardır. Her bebek için bu miktar aynı değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder