Brokoli Anne Sütüne Gaz Yapar Mı, yeni anne olan her kadın özellikle bebek dünyaya geldikten sonraki üç ay içinde hangi besinlerin anne sütüne gaz yaptığını araştırıp durur. Bu durum genellikle gaz sancısı yaşayan bebekler ile geçen uykusuz ve yorgun gecelerin sonucudur.
Gaz sorunu bebeklerde besinlere bağlı gelişebildiği gibi daha çok henüz tam gelişmemiş boşaltım sisteminin de bir sonucudur fakat gazlı besinlerle beslenen bir annenin sütü buna baskı yaparak sancıları ve ağlama nöbetlerini iki katına çıkarır.
Brokoli, pırasa, karnabahar, lahana gibi yetişkin insanlarda da gaz yapan besinler ile beslenen annenin sütü bebeğe de gaz yükleyecektir ve bebek huzursuz olup kasılacak ve ağlama nöbetleri yaşayacaktır.
Brokoli Anne Sütüne Gaz Yapar Mı:
Bebeklerin en yoğun olarak gaz sancısı yaşadıkları dönem ilk üç aylık dönemleridir genellikle dördüncü aya girişte uykuları düzene girer ve gaz sancısı ile yaşanan uykusuz ve ağlama nöbetleri yaşanan geceler sona erer.
Özellikle kolik problemi yaşayan bebekler ile yaşamak hayatı tam bir cehenneme çevirebilir. Yeni anne olmuş bir kadın hayatına yeni giren bu minik insan ile yaşamaya henüz alışamamışken bir de bebeğin sürekli ağlaması ve acı çekmesi karşısında bir şey yapamayan anne duygusal olarak çöküntü yaşayabilir.
Böyle durumlarda anneler özellikle kendi beslenmelerine dikkat ederek bebeğe anne sütü ile gaz geçirmemeye dikkat ederler.
Bu dönemde aile büyükleri, yakın akrabalar, arkadaşlar ve daha önce anne olmuş herkesin genellikle bir fikri vardır ve neredeyse her türlü besin maddesine bunu yeme gaz yapar şeklinde yaklaşılır ve yeni anne olan kadının kafası karışır ve kendini suçlamaya hatta yetersiz beslenmeye başlayabilir.
Bu son derece tehlikeli bir durumdur, yeterli besin alamayan anne hem bebeği hem de kendini yeteri kadar besleyemez.
Bebeklerde gaz problemi özellikle yeni doğanlarda sindirim sisteminin tam olarak aktif hale gelmemesi ile yaşanan bir problemdir ve anne sütü ile beslenmek bunu genellikle tetikler çünkü süt zaten gaz yapan bir gıda maddesidir.
Önemli olan bebeğin gazı çıkarıp çıkaramamasıdır. Sancılı dönem bu durumda devreye girer, gaz sancısı yaşayan bebek gazlı değil gazı çıkaramayan bebektir.
Brokoli, karnabahar, lahanagiller, soğan ve buna benzer sebzeler gaz yaparlar ve bu durum hem bebeklerde hem de yetişkinlerde aynı şekilde tezahür eder, buna karşılık bebeği besledikten sonra hemen yatırmamak ve gazını çıkarmak gerekmektedir.
Bağırsak hareketleri yavaş olan bebeklerin gaz problemi daha çok olur. Anne beslenmesinde özellikle bebeğinde kolik problemi varsa brokoli ya da lahanagillerden sebzeleri tercih etmemelidir.
Buna karşılık ne ile beslenmiş olursa olsun anne mutlaka bebeği besledikten sonra gazını çıkarmalı ve öyle yatırmalıdır. Beslendikten sonra gazı çıkarılmadan yatağa alınan bebeklerde, gaz veya bebek reflüsü gibi problemler yaşanabilir.
Bunun dışında bebek maması ile beslenen bebeklerde de gaz problemi olması bu durumun annenin hatası olmadığı ortaya koyar.
Yine de her durumda anne kendi beslenme sistemini bilir, burada kendi bünyesinde gaz yapan besinleri tüketmemeli diyebiliriz. Bebek en az altı aylık olana kadar anne brokoli ya da benzeri sebzeleri tüketmekten kaçınırsa daha rahat bir emzirme dönemi yaşar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder