Translate

13 Şubat 2019 Çarşamba

Ektopik Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler




Ektopik gebelik, Diğer adıyla dış gebelik olan ektopik gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahim içi dışında bir bölgeye yerleşmesidir. En sık olarak follop tüplerinde görülmektedir. ilk aylarda yaşanan anne ölümlerinin en sık sebeplerindendir. 

Gebeliklerin yaklaşık %1'inde görülmektedir. Döllenmiş olan yumurta herhangi bir sebepten dolayı tüplerden rahim boşluğuna kadar olan seyahatini tamamlayamadığı görülür. 



En sık tüplerde görüldüğünden ektopik gebelik denildiğinde akla ilk gelen tubal gebelik anlaşılmaktadır. Gebelik erken dönem normal gebelik belirtileri taklit ettiği görülmüştür. 

Adet gecikmesi, gebelik testinin pozitif çıkması, bulantılar, kusmalar ve memelerde hassasiyet normal gebelikte olduğu gibi dış gebeliktede aynı şekilde görülmektedir. 

Tüplere yerleşen gebelik büyümeye başladığı zaman, belirli bir noktaya geldiği zaman ise tüpleri germesi sonucunda bir yırtılmaya ve kanamaya neden olmaktadır. Bu durum fark edilmez ise iç kanama sonucu anne ölümü ile sonlanmaktadır. Ektopik gebeliğin önemi bu sebepten kaynaklanır.



Ektopik gebelik nedenleri

Tüplerde kısmi tıkanıklık yapmakta olan yada tüplerin hareket kabiliyetini azaltan bütün durumlar dış gebelik için uygun ortamı hazırlamaktadır. Bunlardan sık görüleni geçirilmiş enfeksiyondur. Her enfeksiyon atağı dokulara bir miktar zarar vermektedir. 

Enfeksiyon sayı ve şiddetine bağlı yapışıklıkların derecesi de değişiklik gösterir. Bu durum hem tüplerin içinde olmakta ve tüpün iç kanalını kapatmakta, hemde tüpün dışında meydana gelerek tüplerin normal yapılarını bozmaktadır. Bu tıkanıklık spermin geçişini engelleyecek şekilde olması durumunda kısırlık söz konusu olmaktadır. 



Eğer tıkanıklık kısmi ise döllenme gerçekleşir ancak bu durumda ise dış gebelik şansı oldukça yükselmektedir. Dıştan olan yapışıklıklarda hareket kabiliyetini etkileyerek ektopik gebeliğe uygun ortam hazırlamaktadır. Yapışıklığa tek etken enfeksiyon değildir. 

Geçirilmiş operasyonlar da dokularda yapışmaya neden olabilmektedir. En sık olarak över kisti nedeni ile yapılan cerrahi müdahale, apandisit ameliyatları sonrası bu tür durumlara sebep olmaktadır. Bir diğer etken ise tüplerde var olan doğumsal olarak şekil bozukluklarıdır. 

Yine aynı sebepten dolayı döllenmiş yumurtanın rahim içine ulaşması engellenmesi sonucu ektopik gebelik söz konusu olmaktadır. Spirallerin uzun süre dış gebelik riskini artırıp arttırmadığı uzun süre tartışma konusu olmuştur. Gerçekte spiral gebelik şansınızı son derece zayıflatır. 

Spira kullanan birinin gebe kalması son derece zayıftır, fakat bir gebelik oluşursa bunun bir dış gebelik olma olasılığı normale göre oldukça fazladır. Sonuç olarak spiral dış gebelik riskini arttırmamaktadır. 



Ama spiral kullanan bir kadında gebelikten şüpheleniyorsa bunun ektopik gebelik olup olmadığı mutlaka tespit edilmelidir. Daha önce ektopik gebelik geçiren de risk normale göre daha çoktur. Bir dış gebelik geçiren kadının sonradan yine ektopik geçirme olası %10 dur.

Ektopik gebelik belirtileri

Erken gebeliğin bütün belirtileri ektopik gebelikte de görülmektedir. Adet gecikmesi, mide bulantıları, kan ve idrarda yapılan gebelik testlerinin pozitif çıkması hep normal gebelik ile aynı seyri göstermekte ve ektopik gebelik olduğu fark edilmesini engellemektedir. 

Bunların yanında daha sonra en sık olarak alt karın bölgesinde ağrı, anormal vajinal kanama, omuz ağrısı ve baygınlık hissi takip eder. Bu tablo ortaya çıktığında teşhis telefonla bile konabilir. 



Çünkü görülen bu tabloda ektopik gebelik tüpü artık daha fazla genişletemediği için yırtmış, iç kanama başlamış, tansiyon düşmüş, akut batın tablosu oturmuş ve hastanın hayatı ciddi derecede tehlike altına girmiştir. 

Bu durumda derhal müdahale edilmezse hastayı kaybetme olasılığımız çok yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg