Translate

15 Şubat 2019 Cuma

Gebelikte Kanama





Gebelikte Kanama, gebeliğin henüz ilk aylarında sıklıkla yaşanan kanama sorunları alışılagelmiş gebelik vakalarıdır. Ancak düşük olasılığının en sık meydana gelme dönemi ilk 2 veya 3 aylar arasındadır. 

Bu nedenle gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan kanamalar ciddiye alınarak nedeni araştırılmalıdır. Aşağıda gebeliğin henüz erken dönemlerinde meydana gelen kanamaların muhtemel birkaç nedeni ile verilen bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz.


Yerleşme Kanaması: Bu çeşit kanamalar döllenmiş yumurtanın henüz rahim duvarına yerleşme esnasında meydana gelir. Bu kanamalar oldukça basit kanama şekilleridir ve 2 veya 3 gün devam eder. 

Ancak bu kanamanın daha uzun süre devam etmesi de mümkün olabilmektedir. Yerleşme adı verilen kanamalar devam ederken gelen kan, normal regl döneminde gelen kana benzemeyerek açık kahverengi veya açık pembe renkte olmasından dolayı ilk anda dikkate alınmaya bilir.

İlerleme Dönemi: Bu kanama türü gebelikte hem en fazla rastlanan hem de tehlike olasılığı en düşük gebelik kanamasıdır. Bu çeşit kanamalar genellikle regl döngüsünden dolayı meydana gelir. Gebelik başladığında döngüsel hormonlar gebelik hormonlarınca maskelenir. 

Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde menstüral adı verilen hormonların kendi kendilerine menstürasyona neden olmaları da olasıdır. Şayet erken gebelik döneminde acısız ve ağrısız kanamalar meydana geliyorsa bu kanamaların nedeni menstüral döngü olasılığıdır.

Düşük İhtimali: Genellikle gebeliği süresince devamlı kanama sorunu yaşayan gebeler için düşünülür. Gebelik esnasında devamlı kanaması olan gebelerin % 50 si maalesef düşük yapmaktadır. Bu meydana gelen düşük kanamaları özellikle ilerleme kanamalarından oldukça değişiktir. 

Düşük kanaması oldukça sancılı ve ağrılı kramplara neden olabilen kanamalardır. Düşük kanaması ile birlikte gebede yüksek ateş, kan pıhtılaşması, titreme ve karın kısmında ağrılara neden olabilir. Bu nedenle gebeliğin erken dönemlerinde yoğun bir kanama yaşanıyorsa kesinlikle bir hekiminize başvurulması gereklidir.


Servikal Tahriş: Gebelik boyunca rahimde kan hızlanarak artar. Bu bölgede meydana gelen tahriş rahatlıkla kanamalara neden olabilir. Gebelik süresince cinsel ilişkiyi sürdürmek meydana gelen tahrişe yeterli neden olabilmektedir. 

Bu nedenle cinsel ilişki sonrasında kanama ile karşılaşıyorsanız, hekiminize bu kanamaları mutlaka söylemeniz gerekir. Ayrıca cinsel yollarla bulaşan rahatsızlıklarda da bu kanamalara neden olabilmektedir.


Dış Gebelik: Dış gebeliğin neden olduğu kanamalar özellikle oldukça ciddi ve hayati tehlikelere yol açabilecek kanamalardır. Dış gebelik adı verilen rahatsızlık döllenmiş yumurtanın genellikle rahim dışında kendine yer bulması ve rahim dışında gelişmeye başlaması nedeni ile gerçekleşir. 

Bu nedenle döllenmiş yumurtanın kendine yer bularak sağlıksız bir şekilde yerleştiği alan fallopi tüpüdür. Dış gebelik olaylarında kanamanın yanı sıra baş dönmesi, akarın ağrısı ve ağır kramplar yaşanabilir.


Üzüm Gebeliği: Genellikle gebelerde çok ender olarak yaşanan bir durumdur. Üzüm gebeliği adı verilen rahatsızlık da rahime bebek yerine bilinmedik anormal bir doku oluşur. 

Bu doku bazen nadiren de olsa kanserlidir ve Bu kanserli doku vücudun diğer kısımlarına da hızla sıçrayabilir. Üzüm gebeliğinin bilindik farklı semptomları ise şiddetli gelişen mide bulantısı, kusma ve rahmin büyümesi olarak sıralanabilir.



Enfeksiyon: Rahim yolunda yer alan vajinanın her hangi bir nedenle enfeksiyona maruz kalması veya cinsel ilişki yoluyla bulaşan uçuk ve bel soğukluğu gibi enfeksiyon içeren hastalıklar da gebeliğin ilk aylarında kanamalara yol açabilmektedir.


Gebeliğin İlerleyen Aylarındaki Kanamalar
Gebeliğin ilerleyen aylarında meydana gelen kanamalar çok daha ciddiye alınmalıdır. Çünkü bu kanamalar bebek veya anneyle ilgili yaşanacak önemli bir sorunun göstergesi olabilir. Gebeliğin ilerleyen aylarında yaşanan kanamaların olası sebeplerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
  • Döl yatağında meydana gelen yırtılmalar
  • Plasenta Previa
  • Plasental Ayrılma
  • Polipler
  • Kanser
  • Premature eylem
Gebelik Döneminde Aşırı Kanama Olması Halinde Yapılması Gerekenler


  • Gebeliğin her hangi bir bölümünde meydana gelen kanama bir sorunun işaret belirtisi olabileceği için vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
  • Meydan gelen kanamanın ne miktarda olduğunu ve kanamanın türünü ( misal olarak kahverengimi,pembemi kırmızımı, pıhtılaşmış mı veya pürüzsüz mü) kendiniz gözlemleyerek doktorunuza yardımcı olabilirsiniz.
  • Vajinadan geldiğini gördüğünüz her tür dokuyu doktorunuza götürerek test ettiriniz.
  • Gebelik döneminde kanama sürerken cinsel ilişkiye girmekten ve tampon kullanmaktan kaçının.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg