Gebelikte mide bulantısı, en fazla yaşanan gebelik komplikasyonudur. Özellikle ilk üç aylık dönemde mide bulantısı daha fazla görülür. Çünkü kadının vücudundaki hormon dengesinde değişim meydana gelmektedir.
Gebelikle birlikte hCG hormonunun artması, mide bulantısının ana sebebidir. Daha çok ilk 3 ayda bu hormonun seviyesi yüksek olduğundan, daha fazla mide bulantısı etkisi görülür.
Bu süreçten sonra hormon seviyesi düştüğünden, bulantılarda azalma olur. Bazen gebe kadınlardaki kokulara hassasiyet, duygusal etkenler, yorgunluk, halsizlik, stres, mide asidinin artması gibi faktörlerde mide bulantısı nedeni olabilir.
Bulantıların günlük yaşamı etkilemesi, beslenmeye engel olması, ilaç tedavisinin olumlu yanıt vermemesi, her gün etkili olması, kilo kaybına neden olması halinde uygun bir tedavi uygulanmalıdır.
Bu en fazla genç yaştaki gebelerde etkili olur. Bunun dışında çoğul gebeliklerde, kilolu olanlarda, sosyo kültürel açıdan yüksek derecede olanlarda da etkili olur.
Gebeliğin 5.-6. haftasında etkili olmaya başlayan mide bulantısı, 12.-14. haftalara kadar etkisini azaltarak devam eder. Nadiren gebeliğin doğumla sonlanmasına kadar sürebilir.
Gebelikte mide bulantısı bebek için zararlı mı?
Bebekle ilgili olan herhangi bir sorundan dolayı mide bulantısı olmaz. Bu sorun yüzünden ilk haftalarda yeterince beslenememek, kilo almamak gibi etkenlerde bebeğe zararlı olmaz. Mide bulantısı sona erdikten sonra, gebelik sağlıklı bir şekilde devam eder. Mide bulantısı gebelik zehirlenmesi, erken doğum, yüksek tansiyon gibi sorunların nedeni de olmaz.
Gebelikte mide bulantısı için beslenme önerileri
Yağsız ve hafif besinler tercih edilmelidir. Mideyi çok dolduracak şekilde yemek yenmemelidir. Sabahları yataktan kalkmadan ilk olarak kraker, bisküvi, galeta gibi besinler yenmelidir.
Bir süre sonra yataktan kalkılırsa, mide bulantısı kesilmiş olur. Makarna, ekmek, haşlanmış patates, pirinç gibi besinler bulantıları keser. Peynir ve yoğurt tüketimi de tavsiye edilir. Bitkisel çaylar içinde zencefil çayı mide bulantısını keser. Yemek yendiğinde su ve sulu besinler tüketilmemelidir.
Bunlar öğün aralarında alınmalıdır. Yağlı, şişkinlik yapan, bol baharatlı gıdalar yenmemelidir. Kulaktan duyma bitkisel ürünlerin kullanılmaması gerekir.
Gebelikte mide bulantısı nasıl önlenebilir?
Gebelik süresince anne adayları öğünlerini 5-6 defada tüketmelidir. Az ve sık beslenmeye özen göstermeleri gerekir. Hafif ve kuru besinler tüketmeli, aşırı yemekten kaçınmaları gerekir.
Sıvı içecekleri, suyu yemekten sonra içmeleri uygundur. Dinlenmek için kendilerine yeterince zaman ayırmaları gerekir. Yorgun olan gebelerde bulantılar artış gösterir. Ayrıca sıcak besinlerin tüketilmesi de mide bulantılarını arttırır. Bu yüzden yemekler ılık yenmelidir.
Bu önlemler gebelikte mide bulantısı sorununa çare olmazsa, günlük yaşamda olumsuz yaratırsa, gebelere ayaktan tedavi ya da yatarak tedavi seçenekleri uygulanabilir.
Özellikle beslenmesi etkilenen anne adaylarında idrarda keton artışı görülür. İdrarın rengi ve yoğunluğu artar. Bunlar tespit edilerek, doktor tarafından uygun bir tedavi tercih edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder