Gebelikte yapılan testler, hamileliğin başlangıcından sonuna kadar çeşitli dönemlerde yapılmaktadır. Hatta birtakım tahlillerin gebelikten öncesinde eşler hamileliğe hüküm verdiğinde inşa edilmesi henüz uygundur.
Birtakım testlerin gebeliğin belirli haftalarında inşa edilmesi gereklidir o haftalar haricinde yapılamaz bu sebeple hamilelikte bu testler dikkatle takip edilmelidir, zamanları kaçırılmamalıdır.
Hamilelikte yapılmış meydana gelen testlerin bir bölümü her gebede rutin olarak yapılır, bir bölüm testlerde yalnızca birtakım gebeliklerde belirli durumlar oluştuğunda yapılır. Bu testlerin bütünü gebeliğin esasen sonuna esaslı yapıldığı haftalara bakılırsa sırasıyla aşağıda anlatılmaktadır.
İlk muayenede yapılmış meydana gelen tahliller:
Bu testler çiftin doktora evvel müracaatında yapılmış meydana gelen tahlillerdir. En esaslı olanı çiftlerin gebelik oluşmadan öncesinde şimdilik gebeliğe hüküm verdiklerinde doktora başvurmaları ve bu görüşmede tahlillerin yapılmasıdır.
Zira bu testlerde saptanabilecek birtakım anormalliklere bakılırsa gebelik henüz başlamadan öncesinde önlemler alınabilir. Fakat çiftlerin çoğunluğu gebelik oluştuktan sonra doktora başvurmaktadır.
Bu evvel görülmede jinekolojik sağlık muayenesi ve ultrasonografi ile kadın genital organları değerlendirilir. Son 1 sene içinde yapılmadıysa smear testi yapılmalıdır. Tipik sistemik sağlık muayenesi de yapılabilir ve gerekirse anormallik varlığında alakalı dal uzmanına konsulto yapılabilir.
İlk muayenede yapılmış meydana gelen tahliller:
- Bütün kan sayımı: Annede anemi var mı irdelemek amaçlı
- Anne ve baba kan grupları: Kan uyuşmazlığı saptanırsa tedbir alınması amaçlı
- Kan uyuşmazlığı varsa IDC (İndirekt Coombs testi)
- Bütün küçük abdest tetkiki (Gerekirse küçük abdest kültürü)
- TSH : Annede guatr ve troid hormon bozukluğu varsa bebeği etkileyebilir, sorun saptanırsa dahiliye uzmanı aracılığıyla iyileştirme gerektirir.
- Toxoplazma IGM ve IGG
- Rubella IGM-IGG (Kızamıkçık testleri)
- CMV IGM ve IGG
- Sarılık B amaçlı HBsAg ve AntiHBs testleri yapılır: Annede Sarılık B saptanırsa bebeğe bulaşmayı önlemek amaçlı doğumdan sonra bebeğe antikor iğnesi yapılır.
- HCV testi
- HIV (AIDS) testi
- Sfiliz (frengi) amaçlı VDRL testi rutin olarak kural değildir ama yapılabilir.
- Diabet bakımından rizikolu hasta kişilerde açlık kan şekeri
- Biyokimya (kolesterol, böbrek ve karaciğer testleri v.b) hamilelikte rutin tavsiye edilen bir test değildir. Anne yaşı ileriyse ya da sistemik birtakım hastalıkları varsa yapılmalıdır.
11-14 haftalar arasında:
Gebeliğin 11. haftasından henüz sonra ultrason muayenesinde bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçülür ve ikili test yapılır. Bu tahlil 11-14 hafta içinde yapılabilir, 14. haftadan henüz sonra yapılamaz. Bu test ile ilgili ayrıntılı bilgi amaçlı tıklayın.
16-20 haftalar arasında:
Bu haftalar içinde üçlü test (triple test) ya da dörtlü test yapılır. Eğer bu test sonucu rizikolu gelirse amniosentez (bebekten su alınması) inşa edilerek henüz ileri inceleme yapılabilir. Bu test ile ilgili ayrıntılı bilgi amaçlı tıklayın.
24-28 haftalar arasında:
- 50 gr glukoz tahmil testi 24-28 haftalar içinde yapılır. Bu test sonucu 140'dan yüksek gelirse 100 gr OGTT testi yapılır. Bu testler ile ilgili ayrıntılı bilgi amaçlı tıklayın. Bu haftaları kaçırmış ve henüz ilerleyen haftalarda iştirak eden hasta kişilerde açlık ve tokluk kan şekeri bakılarak da hastanın diabete yatkınlık hali değerlendirilebilir.
- Anne baba içinde kan uyuşmazlığı varsa 28. haftada IDC (indirekt coombs testi) yapılır ve bu test olumsuz çıkarsa anne-bebek içinde kan uyuşmazlığına ilişkili etkilenme olmadığını gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder