Bir yerlerde bir tarif okudunuz, insanlar muhteşem yorumlar yapmış, çok etkili olduğunu söylemişler. Hemen yapmaya karar veriyorsunuz ama o da ne! Bir bakıyorsunuz ki listedeki bir esanslı yağ evde yok. Ya da aktardasınız ve almak istediğiniz yağın fiyatı dudak uçuklatacak cinsten ya da aktarda da bulunmuyor…
Peki ya bu esansiyel yağ yerine aynı etkiyi yapacak ve tarifi bozmayacak bir yağ olsa ne kadar iyi olurdu değil mi?
İşte tam da bu yazıda hangi esanslı yağ yerine hangi diğer esanslı yağı kullanabileceğinizi yazdım. İnşallah alternatif olan esansiyel yağ elinizin altında vardır…
1. Lavanta Yağı Alternatifleri
Aromaterapi yani koku tedavisi konusunda ismini belki de en çok duyduğunuz yağlardan birisi olan lavanta yağı çok yönlü kullanımı sayesinde mutlaka evinizde bulundurmanız gereken bir yağ.
Lavanta yağı maalesef bazı insanlarda alerji yapabiliyor. Pek çok tarifte karşımıza çıkan lavanta yağı sizde de alerji yaptıysa yerine biberiye yağı kullanabilirsiniz.
Eğer lavanta yağını cilt bakımı için kullanacaksanız yerine kullanabileceğiniz sandal ağacı yağı da iyi bir alternatif olacaktır.
Bu iki yağ da evinizde yoksa diğer alternatifler de şu şekilde: Ada çayı, bergamot ve Romen papatyası yağı.
2. Sandal Ağacı Yağı Alternatifleri
Özellikle güzellik ve cilt bakımı ile ilgili maske ve serum tariflerinde sandal ağacı yağına sıklıkla rastlamanız mümkün. Sandal ağacının çok iyi bir enfeksiyon giderici etkisi var ve genellikle bu yönü yüzünden tercih edilir. Bu yağın alternatifini ararken enfeksiyon giderici özelliği öne çıkan yağları tercih edeceğiz.
Cilt güzelliği uygulamalarında aselbent yağını sandal ağacı yağı yerine kullanabilirsiniz. Etkili enfeksiyon giderici ve cildi rahatlatıcı etkisi vardır.
Eğer cilt güzelliği değil de saç bakımı açısından kullanacaksanız sandal ağacı yağı yerine kullanabileceğiniz en etkili yağ erz ağacı yağıdır.
3. Okaliptüs Yağı Alternatifleri
Okaliptüs yağı ferahlatıcı ve tazeleyici özelliği ile pek çok kullanım alanı bulunan bir yağ. Özellikle internette pek çok losyon ve krem tarifinde bu yağa rastlayabilirsiniz.
Eğer bu yağ elinizde yoksa alternatif olarak erz ağacı yağını deneyebilirsiniz. Özellikle problemli ciltlerde aynı etkiyi gösterecektir.
4. Hint Defnesi Yağı Alternatifleri
Hint defnesi yağı uzun yıllardır sağlık alanında kullanılan şifalı bitki yağlarındandır ve mikrop kırıcı özelliği ile bilinir. Amerika’nın ünlü haber sitelerinden biri olan Foxnews haberinde görebileceğiniz gibi İngiltere Prensi Harry’nin eşi Meghan Markle yolculuklarında yanında bulundurmayı unutmadığı tek şey olarak Hint defnesi yağını söylüyor.
Peki oldu da siz yolculuğunuz sırasında bu yağı yanınıza almayı unuttunuz, yerine ne kullanacaksınız? Sizin İngiltere Prensesinden neyiniz eksik… Hemen eşit miktarda lavanta yağı ve kafur yağını karıştırarak aynı etkiyi sağlayabilirsiniz.
5. Saman Çiçeği Yağı Alternatifleri
Diğer yağlara nispeten fiyatını bir hayli yüksek bulduğumuz saman çiçeği yağının fiyatı nedeni ile alternatiflerine yönelebilirsiniz. Üstelik saman çiçeğinin sahip olduğu yenileyici etkiyi de kaybetmeden bunu yapabileceksiniz.
Eğer yaşlanma karşıtı etkisi nedeni ile yüzünüzde kullanacaksanız saman çiçeği yerine merağacı, ylang ylang, portakal çiçeği esansı, adaçayı yağlarını kullanabilirsiniz.
6. Adaçayı Yağı Alternatifleri
Adaçayı antidepresan etkileri ve kramp giderici özellikleri sayesinde başucumuzda tutmamız gereken yağlardan.
Bu yağdan elinizin altında yoksa ve benzer etkileri sağlamak istiyorsanız muskat yağı veya Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.
7. Roma Papatyası Yağı Alternatifleri
Roma papatyası çocuklarda da kullanılabildiği için şifalı bitkileri seven annelerin en çok sevdiği yağlardan birisi olmalı. Ama çocuklar için kullanacağınız yağın iyice seyreltilmiş olmasına dikkat edin. Rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi bulunur.
Bu yağ maalesef pek çok aktarda bulunmuyor. Sanırım ülkemizde henüz çok tanınmamasının bunda etkisi var. Aramalarınıza rağmen bu yağı bulmayı başaramadıysanız rahatlatıcı etkileri için bergamot ve lavanta yağını alternatifleri olarak kullanabilirsiniz.
Eğer cilt bakımı için kullanacaksanız bu yağın yerine adaçayı yağını değerlendirebilirsiniz.
8. Silhat Yağı Alternatifleri
Ana vatanı Güneydoğu Asya olan bir esansiyel yağ olan silhat yağı, cilt ve saç problemleri için bu bölgelerde sıklıkla kullanılan bir bitkisel şifa. Özellikle yara ve yara izleri için etkili kullanım alanları mevcut.
Bu yağı bulamadıysanız Güneydoğu Asya’ya gidip ana vatanından almak yerine Kabe samanı yağı ( Andro Pogon ) kullanabilirsiniz.
9. Ylang-Ylang Yağı Alternatifleri
Aromaterapide son dönemlerde belki de ismini en çok duyduğumuz yağlardan birisi. Belki de ismi bir garip olduğu için sürekli aklımızda kalıyor. Reklamlarda da kozmetik ürünlerini tanıtırken “ylang-ylang yağı mucizesini hissedin” “İsveçli bilim adamlarının yaptığı araştırmada ylang-ylang yağının yeni saç hücrelerini çıkardığı” vs. gibi sözler kulağınıza oldukça tanıdık geliyordur.
Peki İsveçli bilim adamları eğer bu yağ pahalı gelirse veya bulamazsak ne kullanalım? Tahmin edebileceğiniz gibi İsveçli bilim adamları cevap vermedi, muhtemelen yeni bir diş macunu için yumurta testi yapmakla meşguller. Cevabı biz verelim: ylang-ylang yağı yerine yasemin yağı kullanabilirsiniz.
“Sen fiyatını ne karıştırıyorsun kardeşim, para var huzur var” diyorsanız biraz daha pahalı bir alternatif olarak saman çiçeği yağını da deneyebilirsiniz.
10. Bahçe Nanesi Yağı Alternatifleri
10. Bahçe Nanesi Yağı Alternatifleri
Özellikle baş ağrısı, migren ve sinirleri yatıştırmak için kullanılan bahçe nanesi yağından elinizde hiç kalmadıysa veya bulamadıysanız yerine nane yağı veya nane ruhu yağı da kullanabilirsiniz.
11. Portakal Çiçeği Yağı Alternatifleri
Canlanmak ve neşelenmek için iç gıcıklayıcı bir kokuya ihtiyacınız varsa portakal çiçeği esansını ve yağını her daim evinizde bulundurun. Fiyatı biraz cüzdanınıza yük olacak gibiyse yerine sardunya yağı, bergamot ve lavanta yağı ve esansını kullanabilirsiniz.
12. Bergamot Yağı Alternatifleri
Turunçgillerden bir meyve olan bergamotun yağı kabuğundan elde edilir. Kalıcı tatlı kokusu genellikle depresyon ve anksiyete durumlarında rahatlama amaçlı kullanılır. Baş ağrısı ve kan dolaşımına da iyi gelir.
Bergamot yağı yerine C vitamini açısından zengin olan bir diğer yağ olan greyfurt yağı kullanılabilir.
13. Kekik Yağı Alternatifleri
Kekik yağı hafif ve uçucu bir bitkisel yağ. Genellikle dolaşımı hızlandırıp iyileşme sürecine yardımcı olmak için kullanılır.
Elinizde kekik yağı yoksa tabi ki mutfaktaki kekikleri sıkarak yağını çıkarmayacaksınız. Bunun yerine fesleğen yağını kullanabilirsiniz, etkileri neredeyse birebir aynıdır.
14. Yasemin Yağı Alternatifleri
Çiçeksi ve kuvvetli bir kokusu olan yasemin yağı hislerinizi kuvvetlendirip, stresle, uykusuzluk ve depresyonla savaşmak için kullanılıyor.
Yasemin yağını bulamamanın stresinizi artırmasına izin vermeyin çünkü ylang-ylang yağı ile benzer etkileri sağlayabilirsiniz.
15. Mercanköşk Yağı Alternatifleri
Yer fesleğeni olarak da bilinen mercanköşk yağı solunum sistemi ve sinir sistemini rahatlatmak için kullanılan bitkisel bir şifadır. Ayrıca ağrılı kasları gevşetmek için de birebirdir.
Bulması pek de kolay olmayan bu yağ yerine adaçayı yağını da kullanabilirsiniz.
16. Merağacı Yağı Alternatifleri
Merağacı yağı güçlü temizleyici ve arındırıcı etkileri nedeni ile cilt maskelerinde ve cilt bakım serumlarında karşımıza çıkan bir yağ.
Cildinizde kullanmak üzere bir alternatif arıyorsanız yasemin yağını kullanabilirsiniz.
17. Gül Ağacı Yağı Alternatifleri
Oldukça hafif ve koklamaya doyamayacağınız gül ağacı yağı aromaterapi alanında sıkça kullanılıyor. Antidepresan olarak kullanabileceğiniz gül ağacı yağı cildi ve saçları yeniden canlandırıcı etkiye de sahip.
Gül ağacı yağını bulamadıysanız aktarlara linalol yağının ( İngilizcesi : Ho Wood ) bulunup bulunmadığını sorabilirsiniz.
18. Ardıç Dut Yağı Alternatifleri
Ardıç dut yağı da odunsu kokusu ve hafifliği ile bilinir. Yara, bere ve kesikleri temizlemek için kaynatılarak kullanılan bu yağ antiseptik ve mikrop kırıcı doğal özelliklere sahip. Bu yağı bulamadığınız zamanlarda bu etkileri için okaliptüs yağını kullanabilirsiniz.
19. Kanada Balsamı Yağı Alternatifleri
Doğal bir ağrı kesici olarak bilinen Kanada Balsamı yağını bulamazsanız yerine mavi ladin yağı da kullanabilirsiniz.
20. Gül Yağı Alternatifleri
Depresyon, bakteriyel enfeksiyonlar, anksiyete, sivilce gibi cilt sorunları için kullanılan ürünlerin bir çoğunda gül yağına rastlamak mümkün. Kullandığınız anda rahatlatıcı etkisini hissetmemek mümkün değil.
Elinizde yeterli miktarda gül yağı bulunmadığı durumlarda alternatif olarak sardunya yağını da düşünebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder