İkiz gebelik, rahim içinde iki tane fetus oluşumuyla gerçekleşir. Bunlar bir tane yumurtanın sperm tarafından döllenmesi ve bölünme aşamasında ikiye ayrılan tek yumurta ikizleri ya da iki yumurtanın spermle döllenmesi sonucunda oluşan çift yumurta ikizleri şeklinde olabilir.
Tek yumurta ikizleri genetik olarak birbirinin aynısı, çift yumurta ikizleri de aynı ya da farklı cinsiyete sahip olabilirler. Böyle toplumda ikiz gebelik görülme sıklığı ortalama 85 doğumda bire denk gelir.
Ailede kalıtsal olarak ikiz gebelik olursa, çiftlerde olasılık yükselir. Bunun dışında yumurta arttırıcı ilaç kullanımı, tüp bebek tedavisi gibi etkenler ikiz gebelik riskini arttırır.
Bu gebeliklerde anne adayını bekleyen çeşitli risklerde bulunmaktadır. Gebelik döneminde kadının taşıdığı yükün artması, gebelik belirtilerinin daha yoğun yaşanması, düşük riski, erken doğum, bebeklerin düşük kilolu doğması, beslenme sorunları, doğumun yönetilmesi gibi ciddi sorunlar ikiz gebelikte daha fazla yaşanır.
Bu gebeliklerde normal doğum riskli görüldüğünden, genellikle sezeryanla doğum tercih edilir. Gebeliğin son döneminde bebeklerin aldıkları pozisyona bağlı olarak doğum şekline karar verilir. Bazen normal doğum kararı alınsa da, herhangi bir sorun durumunda doğum sırasında sezaryene geçilebilir.
İkiz gebeliklerde yaşanabilecek sorunlar
Anne adayı için tek gebeliğe göre zor geçen bir dönemdir. Gebelikte yaşanan sırt ağrısı, bulantı ve kusma, kramplar, bel ağrısı ikiz gebelikte daha yoğun yaşanabilir.
Son üç aylık dönemde ortaya çıkan nefes darlığı sorunu, daha fazla olumsuz etki yapar. İkiz gebeliklerde kansızlık sorunu için daha erken zamanda demir hapları kullanılmalıdır. Aksi halde kansızlık sorunu daha yoğun yaşanabilir.
Bu gebeliklerde anne adaylarında yüksek tansiyon sorunu daha çok görülür. İkiz gebeliklerde düşük riski ve doğumun sezaryenle olma riski daha fazladır. Ayrıca gebelik süresince, doğumda ve sonrasında daha fazla doktor takibi ihtiyacı olur. Anne adayları doğumun ardından bile desteklenmelidir.
Gerek bebeklerin bakımında, gerekse annenin kendisini ihmal etmemesi bakımından yakınlarının desteğine ihtiyacı vardır.
İkiz gebelik durumunda nelere dikkat edilmelidir?
Tekil gebeliğe göre daha fazla doktor kontrolünde olunmalıdır. Beslenme, cinsellik, dinlenme gibi konularda doktorun tavsiyelerine dikkat edilmelidir. Çalışan anne adayları 28. gebelik haftasından itibaren yasal izin hakkını kullanabilir.
Anne adayları gebeliği süresince ağır işlerden ve egzersizlerden kendini korumalıdır. Bu aynı zamanda bebeklerin sağlığı içinde gereklidir. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Erken doğum riski daha fazla olduğundan, ikiz gebeliklerde anne adayları daima doğuma hazırlıklı olmalıdır.
Hem doğuma kadar, hem de sonrasında aile büyüklerinden destek alınmalıdır. Kansızlık sorunu yaşanmaması için, demir hapları özenle kullanılmalıdır. Bu gebeliklerde anne adaylarındaki depresyon riski artar. Bu nedenle ikiz gebeliklerde anne adaylarına ailesinden, eşinden destek eksik edilmemelidir.
İkiz gebelikte beslenme
Sağlıklı bir süreç geçirilmesi açısından, ikiz gebeliklerde beslenmeye özen gösterilmelidir. Normal gebelik gibi beslenme önemli bir etkendir. Ancak ikiz gebelikte tüketilecek besin maddeleri daha fazla olur.
Anne adayları daha fazla proteine, demire, omega 3 yağ asitlerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bazı konulara dikkat edilmelidir. Demir ihtiyacının karşılanması için, alınan besinler önemli olduğu kadar demirin emilimini destekleyici C vitamini almak, emilimi engelleyen çay, kahve tüketiminden kaçınmak gerekir.
Kandaki kalsiyum düşüklüğüne karşı ortaya çıkabilecek kemik hasarına engel olmak için, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Gebeliğin 6. ayından itibaren artan protein ihtiyacının desteklenerek karşılanması gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder