Translate

18 Şubat 2019 Pazartesi

Mol Gebelik Hakkında Bilmedikleriniz




Mol Gebelik, Bazı nedenlerle normal gebelik sürecinin aksadığı ve uterusun içinin bir üzüm tanesi gibi şişmesi olarak görülen anormal bir gebelik şeklidir. Yumurta hücresi döllenme işlemini gerçekleştirirken normalde tek bir sperm hücresini içine alır ve başka spermin geçişini engellemek için girişleri kapatır.

Birden fazla sperm yumurta hücresine girmeyi başardığında bu spermlerin 23 olan kromozom bilgileri yumurta hücresinin çekirdeğine gider ve burada birleşerek yumurta hücresinin kendine ait bilgilerinin yok olmasına neden olur. 


Bunun neticesinde bebeğe ait hiç bir yapı içermeyen bol miktarda şişkinlikten oluşan normal dışı bir gebelik meydana gelir. Bu gebeliğe halk arasında üzüm gebeliği denilen mol gebeliği adı verilir.

Mol gebelik iki çeşittir;

Komplent (tam mol): gebelik sadece plesantal dokularda oluşmuştur ve bebeğe ait hiç bir doku yoktur. Bu durum çekirdeksiz bir yumurtanın sperm ile döllenmesi sonucunda meydana gelir. 

Yumurtanın çekirdeksiz olmasından dolayı bebek meydana gelmez. Fakat annenin karnı plasenta genişlediği için büyümeye devam eder. plasentanın salgıladığı hormonlar nedeniyle hastada hamilelik belirtileri görülür. 


Normal gebeliklerde olduğu gibi belirtiler gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren görülmeye başlar.

Parsiyel (kısmi mol): Normal olmayan plasentel yapı ile birlikte bebeğe ait bulgularda mevcuttur. Normal bir yumurtanın iki sperm ile döllenmesi ile oluşmuştur. Kısmı mol da her ne kadar gebelik oluşmuş olsa da bebeğim yaşama şansı hiç yoktur.

Mol gebelik en fazla kimlerde görülür?

Yaşı ilerlemiş kadınlarda genç olanlara göre çok daha fazla görülür. Beslenme bozukluğu olan veya sindirim sorunları yaşayan kadınlarda görülebilir. 20 yaş altı ve kırk yaş üstü en fazla görüldüğü dönemdir. 

Fakat bu diğerlerinde rastlanmaz anlamına gelmez. Her kadında görülebilir. Dünya üzerinde mol gebeliğin en fazla görüldüğü ülkeler uzak doğu ülkeleridir. Bizim ülkemizde ise 1500 gebeliğin birinde rastlanmaktadır.

Mol gebeliğin belirtileri nelerdir?

Diğer gebelikler gibi, gebeliğin tüm belirtileri görülebilir. Mol gebeliklerde normal hamilelerde görülen bulantı ve kusmalar biraz daha şiddetli olabilir. Gebeliğin ilk dönemlerinde kanama görülebilir. 


Diğer hormonlarda yoğun olarak salgıladığından aşırı tüylenme görülmektedir. Bu kanama esnasında hastalar üzüm tanesi iriliğinde bir parçanın düştüğü şikayeti ile doktora baş vurur. 

Mol gebelik bazı durumlarda yumurtalıklarda kist oluşmasına neden olur. Diğer belirtilerin yanına bir de şiddetli ağrı eklenebilir.

Mol gebeliğin tedavisi nasıl yapılır?


Teşhisin kesin olarak konulmasından sonra, kan testleri yapılır ve diğer organlara zarar verip vermediğine bakılır. Ak ciğer filmi çekilir. Her hangi bir sorun görülmezse, hastaya genel anestezi verilerek rahim ağzı genişletilip boşaltım sağlanır. 

Mol gegelik, bir kez görüldüğü hastada tekrarlaya bilen bir hastalıktır. Hasta, diğer gebeliklerinde rutin kontrollerini aksatmamaya özen göstermelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg