Translate

1 Mart 2019 Cuma

Rahim Ameliyatı Sonrası Beslenme Hakkında Önemli Bigiler





Rahim ameliyatı sonrası beslenme, konusunda bazı bilgiler verilecektir. Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Yunanca'da Histere: döl yatağı, ektome: kesme anlamına gelmektedir. Histerektomi ameliyatları, kadınlarda sezaryen ameliyatlarından ardından en sık sık yapılmış olan operasyonlar içerisindedir.

Ameliyat sonrası hasta kişi bakımı nasıldır?

  • İlk iki hafta çok fazla yorucu aktivitelerden kaçınmalı ve etkinlik seviyesini ağır ağır arttırmalıdırlar.
  • Banyo; duş alma ve dökme suyla yıkanma biçimde olmalıdır. Itinalı bir rejim izlenmelidir. Bilhassa posalı ve sıvıdan zengin rejim seçim edilmeli, gaz yapıcı gıdalardan ise kaçınılmalıdır.
  • Yine küçük abdest ve gaita yaparken şiddetli ıkınmaktan kaçınılmalıdır.
  • Eğer vajinal kanama ya da ateş olursa doktora haber verilmelidir.
Önemli: Histerektomi yalnızca rahmin çıkarılmasıdır. Subtotal histerektomi dışı, histerektomi operasyonu meydana gelen bayanlar döl yatağı tam anlamıyla çıkarıldıysa tekrar hiç adet göremez.


Cinsel ilişkiyi imkanı sunan organ ise döl yatağı değil vajinadır. Histerektomi sırasında vajinaya dokunulmadığı amaçlı seksüel münasebet kurulmasında hiçbir zorluk meydana çıkmış. Ameliyat sonrası ağrılarınız mutlaka olacaktır. Bunun amaçlı ağrı kesici kullanabilirsiniz.

 Zararı vardır diyerek kullanmamazlık yapmayın. Zira bu ağrının verdiği stresin de zararları vardır. Boşuna ağrı çekmeyin. Ameliyat sonrası dikişler rastgele bir sorun yok ise 5 ile 10 gün içerisinde alınır. 

Kesim kesim dikiş alım günleri ayrıdır. Ameliyattan ardından yara iyileşmesinin daha çabuk olması amaçlı, 48 saatten ardından yaralar açık bırakılır. Rastgele bir sıkıntı yoksa pansuman yapılmaz.

Diyet; Bir çok fazla ameliyat ardından rastgele bir rejim önerilmez. Fakat karnın açıldığı açık abdomen ameliyatlarından ardından ilk 2-3 hafta narin gıdalar alınmalıdır, daha ardından alışılagelen gıdaya geçilebilir. Başlangıçta gıdalar günde 6 öğünde ve kısa miktarlar biçimde alınmalıdır. 

Şayet stoma (bağırsağın karındaki cildine ağızlaştırılması) varsa gıda ayarlaması diyetisyen ile birlikte yapılmalıdır.Haşlanmış ve yağsız ızgaralar, tavuk, hindi, balık etleri, iyi pişmiş sebzeler, haşlanmış patates, ekmek, peynir, komposto biçimde haşlanmış meyveler ilk 2 hafta yenilebilir. Bu dönemde kuru ürün, çiğ sebze ve ürün, baharatlı gıdalar, mısır, mantar, kuruyemiş, karbonatlı içeceklerden sakınmak gereklidir. 

Günde en kısa 1.5 litre su içilmelidir. Bu yolla dışkı yumuşayacak ve dışkılama sıkıntı olmayacaktır. İçkili içecekleri bilhassa ağrı kesici alındığı müddetçe kullanmamak gereklidir.

Banyo; Ameliyat sonrası banyo, şayet bir sorun yoksa 4-6. gün banyo yapılabilir. Epitelizasyon 24. saat nihayetinde tamamlanmış olabilir. Tersi belirtilmedikçe 3.günden itibaren banyo yapmakta sakınca yoktur. 


Fakat genede sabun ve öbür irritan maddeler geleceği düşünülerek açık ya da enfekte yara yoksa 5.günü beklemekte yara vardır. Kesi mahaline lif ve kese sürmeyiniz.

Aktivite; Ameliyat sonrası ne denli kısa sürede ayağa kalkılırsa o denli iyi olabilir. Yavaş yavaş kolay egzersizler anında başlanabilir. Ağrı oluyor diyerek davranış etmemezlik yapmayın ağrı kesici kullanın. 

Karındaki ameliyatları ve fıtık ameliyatları sonrası 3 ay müddetle ağır kaldırılmamalıdır. Taburcu olduktan ardından 1-2 hafta otomobil kullanılmamalıdır.

Ameliyat sonrası;

  • 38 aşama ve üstü ateş. Yara yerinde şişlik ve coşku sesi
  • Yara konusunda ağrı, şişkinlik, kızarıklık, koku ya da akıntı olması.
  • Ciddi Kabızlık
  • İdrar yapmada güçlük
  • Bulantı, öğürme, üşüme, titreme
  • Ameliyat sonrası tersi belirtilmedikçe, denetleme iki hafta içerisinde yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg