D Vitamini Referans Aralığı Hakkında Önemli Arştırmalar,D Vitamini Referans Aralığı Hakkında İlginç Arştırmalar,Kimler D Vitamini Düzeyine Bakmalıdır,Kışın D vitamini nasıl alınır,Ne kadar D vitamini takviyesi almalıyım Hakkında Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makaleyi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz............
D Vitamini Referans Aralığı; D vitamini yağda eriyen bir vitamin olup diş ve kemiklerin gelişmesi için büyük önem taşır. Bununla beraber doku ve organların iyileşmesini ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. D vitaminin bir kısmı besinlerden sağlanırken, bir kısmı da güneş ışınları varlığında vücudumuz tarafından sentezlenir. Günümüz dünyasında insanların uzun süre evlerde ve ofislerde kalmaları, yeterince güneş ışığı alamamalarına neden olmaktadır.
Bu da kişilerde ciddi şekilde D vitamini eksikliğinin oluşmasını sağlamaktadır. İnsan kanında olması gereken D vitamini düzeyi bilim adamlarınca yapılan çalışmalar sonucu belirlenmiştir.
D vitamini referans aralığıolarak da adlandırılan bu çalışmalarda kandaki D vitamini düzeyi gruplandırılmıştır. Kanımızdaki D vitaminini ölçtürmek için 25(OH)D seviyesine bakmalıyız. İnsan vücudu için belirlenen uygun D vitamini referans aralığı 25-80 ng/ml'dir.
Eğer kandaki 25(OH)D seviyesi 10-24 ng/ml arasındaysa "orta seviyede vitamin eksikliği", 10 ng/ml 'nin altında ise "ciddi seviyede vitamin eksikliği" var demektir. 25(OH)D seviyesi 80 ng/ml'nin üstünde ise "toksik belirtiler", 150 ng/ml'nin üstündeyse "ciddi toksik belirtiler" görülebilir. Kandaki D vitamini referans aralığı ve bu aralığa denk gelen durumlar aşağıda belirtilmiştir.
D Vitamini Referans Aralığı
25-80 ng/ml ise; normal sağlıklı kişilerdeki ideal D vitamini düzeyi.
10-24 ng/ml ise; orta seviyede vitamin eksikliği, osteoporoz veya sekonder hiperparatriodizm olma riski var.
10 ng/ml'nin altında ise; ciddi seviyede vitamin eksikliği, osteomalazi veya raşitizm olma ihtimali var.
80 ng/ml'nin üstünde toksik belirti görülebilir, böbrek fonksiyonları normal kişilerde toksisitenin görülmeye başlandığı en düşük seviye.
Kimler D Vitamini Düzeyine Bakmalıdır?
Kemik hastalığı olan kişiler ile kas-iskelet sistemine ait semptomları olan kişiler, D vitamini düzeyine baktırmalılar. Ayrıca güneşe çok çıkamayanların, yaşlıların, obezlerin ve emziren kadınların da testler yaptırarak D vitamini referans aralıklarını kontrol ettirmeleri gereklidir.
D vitamini için ne yemeli?
D vitamini düzeylerini yükseltmenin bir diğer yolu besin tüketimini düzenlemekten geçiyor. Özellikle bazı besinler D vitamini düzeylerini yükseltmekte ciddi şekilde fayda sağlar ve bu besinleri doğru miktarda tüketmek “uzun vadede” D vitamini düzeylerini yükseltmek için size yardım eder.
Burada “uzun vadede” tanımına dikkatinizi çekmek istiyorum. Çünkü besinlerin D vitamini içeriği ihtiyacınızdan azdır ve besinler ile aldığınız D vitamini uzun vadede size destek olarak düzeyleri arttırmanıza yardım eder.
Tercih ve tavsiye ettiğim besinler,
- Somon,
- Uskumru,
- Morina balığı,
- Yumurta,
olarak sıralanabilir.
Kışın D vitamini nasıl alınır?
Kış aylarında neredeyse herkesin D vitamini düzeyleri azalır. Bunun sebebi D vitamini üzerine güneş ışığı katkısının azalmasıdır.
Özellikle ülkemizde kış aylarında gelen güneş ışığının dikliğinin iyice azalması ile beraber kişilerin D vitaminini doğal olarak sentezlemesi mümkün olmuyor.
Yani ekim ile nisan ayları arasında D vitamini sentezi için güneşe güvenmemelisiniz. Bunun yerine D vitamini takviyesi almalı ve D vitamini içeren besinleri tüketmelisiniz.
Ne kadar D vitamini takviyesi almalıyım?
D vitamini ile ilgili önerilen günlük alım miktarı 400-600 IU’dur. Ama bu miktarın kan D vitamini düzeylerini hedeflediğimiz olumlu D vitamini düzeylerine çıkarmak için oldukça yetersiz olduğunu biliyoruz. Özellikle de kış aylarında.
Dolayısıyla kılavuzların bahsettiği miktardan çok daha fazla D vitamini almak gerekiyor.
Ama D vitamini takviyesi almak istiyorsanız doğru miktarı bulmak oldukça önemli. Burada birinci öncelik hekim kararı. Çünkü D vitamini kullanımı ciddi bir durumdur ve hekim kontrolünde yapılmalıdır.
Ama yine de size D vitamini takviyesi kullanımı ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Aşağıdaki tabloda kan D vitamini değerine göre hedef D vitamini düzeyine erişmek için almanız gereken günlük D vitamini miktarını paylaşacağım.
Hedef D vitamini değeri
Alınması Gereken D vitamini
0-10 ng/mL arasında ise
50 ng/mL'ye ulaşmak için
Günlük 5300 IU
10-20 ng/mL arasında ise
50 ng/mL'ye ulaşmak için
Günlük 4900 IU
20-30 ng/mL arasında ise
50 ng/mL'ye ulaşmak için
Günlük 3700 IU
30-40 ng/mL arasında ise
50 ng/ml'ye ulaşmak için
Günlük 2500 IU
Tabi ki belirttiğim miktarlar güneşlenme yapılmadığında geçerli olacak D vitamini takviyesi düzeylerini gösterir. Eğer güneşleniliyorsa bu değer hekim tarafından tekrardan değerlendirilmeli.
Ayrıca alım yaparken 3-6 aylık periyotlar ile kan D vitamini düzeylerini ölçtürmeli ve hedefinize ulaşıp, ulaşmadığınızı kontrol ettirmelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder