Akut akciğer ödeminin dönemleri,Akut Akciğer Ödemi Hakkında Önemli Bilgiler,Akut Akciğer Ödemi Hakkında İlginç Bilgiler,Akut Akciğer Ödemi Hakkında Bilmedikleriniz,Akut akciğer ödeminin belirtileri,Akut akciğer ödeminin tedavisi,Yüksek irtifada akciğer ödeminin tedavisi,Akut akciğer ödeminde korunma Hakkında Bensaglik Blogspot olarak Sizler İçin araştırdık Makalemizi Alttaki Linke Tıklayarak Tamamını Okuyabilirsiniz
Akut akciğer ödemi; Akciğer ödeminin tanısında şikayet ve muayene bulguları oldukça önemlidir. Akciğer röntgen filminin bulguları ödem tanısında çok yardımcı olur. İlk müdahale bu verilere göre hemen başlanır.
Akciğer ödeminin tanısında akciğer röntgen filmleri oldukça yararlıdır. Akciğer fizyolojisinde oksijen ve karbondioksit değişim işlemi normal olarak problemsiz gerçekleşir. Bazen akciğer kan damarlarında basınç, bazı sebeplerden dolayı normal seviyelerini aşar.
Bu basınç artışı belli seviyenin üzerinde olmadığı sürece herhangi bir problem yaratmaz. Belli seviyeden sonra oksijenlenmeyi bozar ve daha ileri düzeye yükselen kan basıncı kılcal damarlar içindeki kanın hava keselerine geçişine neden olur.
Bu durum hava keselerinin sıvı ile dolmasına sebep olur. Oksijenlenmeyi engeller. Bu durumda akciğer ödemi olarak tanımlanır. Akciğer ödemi genelde altta yatan başka bir nedenden dolayı alveollerdeki sıvı miktarının arttığı ve acil tedavi gerektirir.
Pulmoner kapiller basıncın artmasıyla akciğer ödemi oluşmaya başlamaktadır. Büyük bir oranda altta yatan nedenler kardiyolojik nedenlerdir. Ancak böbrek yetmezliği de akciğer ödemi gelişebilir.
Akut akciğer ödeminin dönemleri:
- Konjesyon dönemi: Hastalar genelde bulgu vermez iken hastalarda efor dispnesi gibi şikayetler görülür.
- İntertisiyel ödem dönemi: Hastalar bulgu vermeye başlar bu dönemde. En sık karşılaşılan bulgular ise huzursuzluk, ortopne, taşipne, akciğer ooskültasyonunda ince raller görülür.
- Alveoler ödem dönemi: Bu dönemde bulgular ve belirtiler şiddetlenmiştir artık. Bu bulgular ise; hasta aşırı huzursuz ve terlidir, akciğerde ince raller, şiddetli solunum sıkıntısı, öksürük, taşipne, pembe köpüklü balgam, taşikardi, hiperkapni, asidoz, jaguler venöz dolgunluk görülmektedir.
Akut akciğer ödeminin belirtileri:
Akut akciğer ödemi belirtileri oldukça ciddi şikayetler göstermektedir. Aşırı nefes darlığı, solunum güçlüğü, hırıltı veya iç çekerek soluma, boğulma hissi, kanlı ve köpüklü balgamın eşlik ettiği öksürük, aşırı terleme, soluk ve nemli bir cilt, akciğer ödeminin belirtileri olabilir. Koroner arter hastalığında ise bu belirtilerin yanında göğüs ağrısıda görülür.
Akut akciğer ödeminin tedavisi:
- Oksijen: Her türdeki akciğer ödem tedavisinde uygulanan tedavidir. Genellikle oksijen bir nazal kanül veya maske ile verilir. Bazen de solunum bir makine ile desteklenmesi gerekebilir.
- Morfin: Bu narkotik yıllarca akciğer ödeminin tedavisinin başlıca dayanağını oluşturmuştur. Nefes darlığını ve buna istinaden oluşan sıkıntıyı azaltmak için kullanılabilir.
- Kalbin yükünü azaltan ilaçlar: Uç damarları genişleten ve sol ventrikül üzerindeki basınç yükünü azaltan ilaçlardır.
- Kan basıncını ayarlayan ilaçlar: Akciğer ödemi yüksek kan basıncından oluşmuşsa, kontrol altında tutmak için ilaçlar verilmelidir. Diğer taraftan eğer kan basıncı çok düşük ise, yükseltmeye yönelik ilaçların verilmesi gerekir.
Eğer yüksek irtifalara tımanıyor veya uçakla yolculuk yapıyor iseniz ve HAPE'ye ait ait hafif belirtiler var ise iki bin metre kadar aşağı inmek şikayetleri azaltacaktır. Oksijen almakta rahatlatacaktır. Eğer şikayetler ve belirtiler ciddiyetini koruyorsa inişte yardım gerekebilir.
Akut akciğer ödeminde korunma:
Akciğer önlemek zor olabilir, ancak aşağıdaki önlemler riski azaltabilir.
- Kalp ve damar hastalıklarını önleme.
- Tuz kısıtlaması yaparak. Özellikle kalp hastalığınız varsa tuz alımının kısıtlanması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder