Alzheimer başlangıcı, Alzheimer hastalığı beyindeki sinir hücrelerinin ölmesi sonucu beyin sinyallerinin uygun bir şekilde ulaşmalarını alzheimer hastalığı denir. Alzheimer başlangıcı başlarda belirtilerinin saptanması zor olsa da dikkat edildiğinde anlaşılabilmektedir.
Alzheimer hastası olan kişi, hafıza, yargılama ve düşünme problemi yaşar. Bu durum kişinin çalışmasını ve günlük hayatını zorlaştırır. Alzheimer hastalığının günümüzde tamamen tedavi edilebilen bir tedavi şekli malesef yok.
Tedavi şekli alzheimer başlangıcı olan kişilerde erken teşhis ile ancak durdurulması ve ilerleyiş hızının durdurulmasına yönelik tedavi şeklinde kontrol altına alınmasa yöneliktir. Mevcut olan tedavi şeklinin etkili olabilmesi içinde erken teşhis çok önemlidir.
Bu nedenle orta ve ileri yaşta görülen başta unutkanlık olmak üzere belirtileri dikkate almak gerekir. Verilen sinyallerini alzheimer başlangıcı olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Alzeheimer başlangıcı habercisi olan belirtiler,
- Günlük yaşamı olumsuz derecede etkileyecek unutkanlık alzheimer başlangıcının ilk belirtisidir. Özellikle yakın zamana ait kişileri ve olayları unutmak dikkate alınması gereken bir konudur.
- Günlük işlerini yapmakta zorlanma örneğin, alışveriş yapma, yemek yapma yada daha önce kullanabildiği bir aleti cihazı kullanımda güçlük çekme gibi alzheimer başlangıcı sinyalleri olabilir.
- Kelime bulmakta güçlük. Konuşurken söyleyeceğini unutma, konuşmada güçlük çekme gibi.
- Karar vermede güçlük. Yapacağı işe karar verememe ve giysi seçememe gibi belirtilerdir.
- Tarihleri unutma, bildiği yolları unutma, eve dönüşte güçlük çekme gibi alzheimer başlangıcı belirtileridir.
- Hesap yapabilme yada planlama yeteneğinde azalmalar, pratik düşünme yeteneğini kaybetmesi.
- Sık kullanılan eşyaların yerlerinin değişmesi ve farklı bir yere konulmasında belirtiler arasındadır.
- Sorumluluktan kaçma, ruh hali ve duygu değişiklikleri birden bire ağlama yada sinirlenme belirtileri gibi yukarıda belirtilen bir veya birkaç belirtiyi kendinizde veya bir başka yakınınızda görürseniz, vakit kaybetmeden doktora gidip muayene olmanız gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder