Yer Fıstığı Alerjisi Belirtileri Nelerdir?,Yer Fıstığı Alerjisi Hakkında Önemli Bilgiler,Yer Fıstığı Alerjisi Hakkında İlginç Bilgiler,Yer Fıstığı Alerjisi Hakkında Bilmedikleriniz,Yer Fıstığı Alerjisi Yaygın Mıdır?,Yer Fıstığı Alerjisi Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?,Yer Fıstığı Alerjisi Geçer Mi? Konusu hakkında Bensaglik Blogspot olarak sizler için hazırladık Makalenin tamamını okumanızı tavsiye ediyruz.....>>>
Yer fıstığı alerjisi yiyecek alerjileri türlerinin
içine girer. Kan testi yaptırılarak, vücutta böyle bir alerjinin var olup
olmadığı anlaşılabilir. Yiyeceklere karşı bir alerji oluşuyorsa bu vücudun o
yiyeceğe karşı direnç gösterdiği anlamına gelir.
Geçmişte böyle bir vaka yaşanmışsa
gelecekte de kesinlikle yaşanacaktır. Bu sebeple daha önce alerjik reaksiyon
gösterilmişse mutlaka bir uzman hekime başvurularak kişinin neye alerji
olduğunu belirlemesi gerekir. Ve hayatının geri kalanında o yiyeceklerden uzak
durması gerekir.
Bunlar arasında, kızarıklık, döküntü, kaşıntı, vücutta meydana gelen şişmeler, sindirim sistemi bozuklukları gösterilebilir. Bu tarz belirtiler ile karşılaşıldığında, tüketim acilen durdurulmalı ve hemen doktora başvurulmalıdır.
Kişinin aile fertlerinde, genlerinde, kan bağı bulunana kimselerde, geçmiş tarihte, bir alerji vakası söz konusuysa, muhtemeldir ki, gelecekte de aynı tür ya da farklı tipte alerjik durumlar ile karşılaşılabilecektir.
Yer Fıstığı Alerjisi Yaygın Mıdır?
Yer fıstığı alerjisi ölümcül olabilecek derecede ciddi bir alerji türüdür. Fıstığın içeriğindeki arachinve conarachin proteinlerinden kaynaklanır. Özellikle küçük çocuklarda daha çok rastlanılan bir alerji türüdür ve ülkemize nispeten Amerika ve Avrupa’da daha yaygındır.
Ülkemizde pek rastlanılmayan yer fıstığı alerjisi için bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak Amerika ve Avrupa ülkelerinde neredeyse her 70 kişiden birinde yer fıstığı alerjisi görülmektedir. Üstelik bu oran gün geçtikçe artmaktadır.
Alerjinin böylesine yüksek bir oranda olması sebebiyle, Amerika’da uçaklarda yer fıstığı satışı yasaklanmıştır. Zira yer fıstığı alerjisi, açılan kutudan havaya yayılan toz zerrecikleri ve kokusuyla bile tetiklenmektedir.
Yer Fıstığı Alerjisi Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Yer fıstığı alerjisi bulunanlar, yer fıstığı yememenin dışında, yer fıstığı bulunan odaya dahi girmemelidirler. Öte yandan yer fıstığı şurubu, yer fıstığı yağı gibi yer fıstığından üretilmiş tüm ürünlerden de uzak durulması gerekmektedir. Yer fıstığı alerjisinin, daha önce fıstık yemiş bir kişi ile öpüşülmesi halinde bile ortaya çıkabileceği belirtiliyor.
Yer fıstığı alerjisi olanların, fasulye, bezelye, bakla, mercimek, börülce gibi besinlere karşı alerji olma olasılığı yüksektir. Öte yandan astım, saman nezlesi, egzama gibi rahatsızlıkları bulunana kişilerde yer fıstığı alerjisi görülme olasılığı artmaktadır.
Yer Fıstığı Alerjisi Geçer Mi?
Çocuklarda süt, yumurta v.b besinlere karşı oluşmuş alerjiler 5 yaşından sonra düzelirken, yer fıstığına karşı oluşmuş alerjilerde düzelme oranı oldukça düşüktür. Bu alerjinin kesin ve belirli bir tedavi şekli bulunmamaktadır.
Yer Fıstığı Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder