Ağızda şeker tadı, ayrıca dysgeusia adı verilen bir sorundur. Bu durum ayrıca kişide iştah kaybına da neden olmaktadır. Bu sorundan kaynaklı olarak kişi yediği yiyeceklerden zevk ve tat alamaz hale gelir.
Ağızda şeker tadı gelmesi hissi, ağızdan alınan bir çok ilaçların çoğunda bu ağızda tatlı bir tat bırakan bakterilerin büyümesine yol açar. Bir başka neden ise sindirim sistemi bozuklukları olabilir. Bu rahatsızlığı olan kişilerde yüksek kan şekeri seviyesi ve böylece ağızda tatlı bir tat oluşumuna yol açan ağız salgısına, tükürük şeker sayısına yol açar.
Bu duruma ek olarak kan şekeri düzeylerinin iyi bir doktor kontrolü almadan bilinçsizce yapılan uygulamalardan uzak durun. Ağızda şeker hissine sebep olan unsurlar ilk olarak 400 ün üzerinde ilaç türü ağızda böyle bir tat oluşumuna neden olur, bu ilaçlardan bazıları tansiyon ve antidepresan gibi ilaçlardan dolayı kaynaklanır.
Ayrıca kafein, alkol tüketimi, biyolojik yaşlılık ve bazı sistemik hastalıklar, romatizmal hastalıklar, bağışıklık sistemini hasarları, hormonal bozukluk, şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar ve Parkinson gibi hastalıklarda görülür.
Ağızda şeker tadı tedavi yöntemleri nelerdir:
- Ağızda şeker tadı hissini ilk olarak sık sık ve yudum yudum su içilmelidir. Bu durum için yanınızda sürekli olarak şu taşımak gerekir ve gece yatarken yanınızda sıvı içecekler ve su bulundurmamız gerekir.
- Şekersiz bir sakız çiğnemek ağızda şeker hissini ortadan kaldırıyor
- Sigara alkol ve sakarlı şeylerden uzak durulması gerekir
- Bulunduğunuz ortamın nemli olması gereklidir
- Eğer çok gerekirse eczanede satılan yapay tükürük tabletleri alınıp kullanılabilir
- Bakteri plağı kontrol altına alınması gerekir
- Floridli diş macunu kullanılması iyi gelebilir aynı zamanda jel ve gargara da iyi gelir.
- C vitamini kullanımı iyi gelir.
- Bileşiminde alkol ve sodyum lauryl sülfat bulunan ağız ve dış bakımı ürünleri kullanılabilir.
- Sizlere önerimiz yukarıda belirtilen unsurlardan birini yapmış ama hala fayda göremediyseniz hemen bir doktora gidip uzman bir dahiliye, fizik tedavi ve nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanına görülmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder