Translate

2 Nisan 2019 Salı

Ağızdan Kan Gelmesi Hakkında Önemli Bilgiler




Ağızdan kan gelmesi; ağız yolu ile olan kanama mide, yemek borusu ya da on iki parmak bağırsağından kaynaklanmaktadır. Ülserler, ağır gastrit, enfeksiyon ve sindirim sisteminde bulunan tümörler de ağızdan kan gelmesine sebep olabilmektedir. 

Ağız vücudun iç ve dış ortamla bağlantılı olduğu yapılardan biridir. Akciğerler, solunum yolları, yemek borusu ve mide ağız yoluyla dış ortamla etkileşim içindedir.


Ağızdan Kan Gelmesi:

Ağızdan gelen bir kanama olduğunda ilk olarak telaşlanmadan önce bu kanamanın nereden ve neye bağlı olarak meydana geldiği bunun kaynağı oldukça önemlidir. Birçok vücut kısmının dışarı ile bağlantısını sağlayan ağız buralardan meydana gelen kanamalardan direkt olarak etkilenmektedir. 

Örnek verilecek olursa eğer burun kanamalarında geriye doğru kaçan kan burun ve ağız arasında ki bağlantı sayesinde ağız içine gelmektedir ve ve buradan dışarı çıkabilir. Aşırı bir şekilde öğürerek meydana gelen kusmanın ardından yemek borusunda oluşan tahrişten ve aşınmadan dolayı ağızdan kan gelmesi görülebilir. 

Tüm bu olanların ayrımına varmak ancak iyi bir şekilde incele yapıldıktan sonra mümkündür. Kişilerde görülen öksürükten sonra ağızdan kan gelmesi daha çok akciğer ve solunum yolları ile ilgili problemleri düşündürürken bulantı ve kusmanın ardından yaşanan ağızdan kan gelme olayı beraberinde yemek artıklarının olması mide ve yemek borusu ile ilgili problemleri akla getirmektedir.

 Akciğer kaynaklı olan bir kanama hava ile daha fazla temas ettiği için köpüklü bir şekildedir. Öncesinde yoğun bir şekilde alınan alkol, hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıkları olan bireylerde mide kanaması ya da yemek borusunda varis kanaması ilk akla gelmesi gereken durumlardan biridir. 

Ağızdan gelen kanın rengi ve miktarı da kanın oluşmasının sebebi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Parlak kırmızı renkte olan kan daha üst kısımları ifade ederken, kahve telvesi şeklinde olan kan midede beklemiş olan kanı göstermektedir. Aşırı miktarda taze kan yine mideyle ilgili ciddi kanamalarda gözlemlenmiştir.


Günlük hayatta ağızdan gelen kanamanın tehlike oluşturacağı kanamaların başında üst sindirim sistemi kanamalarıdır.

Üst Sindirim Sistemi Kanamaları:

Üste sindirim sistemi yani yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağından oluşmaktadır. Üst sindirim sistemi kanamaları ile yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağında oluşan kanamalar şeklinde ifade edilmektedir. Üst sindirim sistemlerine bağlı olan kanamalarda acil olarak hastaneye yatış sebeplerinin bir kısmını oluşturmaktadır. 

Kanamadan olan ölümlerin büyük çoğunluğu kanama ile birlikte ciddi kanama dışı hastalığı olan yaşlı hastalarda görülmektedir. Hastaların risklerini tespit etmek için ilk 24-48 saat arasında endoskopi yapılması büyük önem taşımaktadır. Üst sindirim sistemi kanamaları geçiren hastalar genel olarak kahverengi kusma ya da siyah dışkılama ile doktora başvurmaktadır.

Üst Sindirim Sistemi Kanamalarının Sebepleri:
  • Peptik ülser hastalığı (mide ve on ki parmak bağırsağı ülseri)
  • Yemek borusu ve mide varisleri
  • Gastritler
  • Daha çok alkol kullanan kişilerde görülen aşırı öğürmeye bağlı olarak mide girişinde yırtık oluşması
  • Tümörler
  • Sirozu bulunan hastalarda mide mukozasında oluşan değişiklikler nedeniyle meydana gelen kanamalar
  • Midede bazı hastalarda yüzeysel damarların kanaması
  • İntihar girişimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg