Translate

26 Kasım 2019 Salı

Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası




Akciğer kanseri ameliyatı sonrası, Yaklaşık olarak 3 saat kadar süren akciğer ameliyatı sonrasında hasta 1 gün yoğun bakımda kalır. Damar yolu ile alınması gereken sıvı hastaya verilir. Ameliyat sonrasını takip için hasta monitörlere bağlıdır. Akciğerlerin yeterli miktarda oksijen alıp almadığını her sat başı hemşireler kontrol altında tutar. 

Ameliyatın türüne göre değişiklik göstererek hastanın doktorun söylediği saatte önce bir süre oturması sonrasında yürütülmesi gerekmektedir. İyileşme sürecinde ki değişikliklere göre ortalama 1 hafta hastahanede gözetim altında tutulur. Yapılan ameliyat tekniğine göre bu sürede de değişikler olabilir. 



Bu süre zarfında enfeksiyon riskine karşı ortam sterilize edilir. Dışarıdan gelen kişilerin kendileriyle mikrop taşıma olasılığı sebebiyle hastayla arasındaki mesafe korunur. Hasta eve döndüğünde doktorun verdiği talimatlara uyması gerekir. Ağrı için verdiği ilaçlarınızı ve diğer ilaçlarınızı düzenli olarak kullanınız. 

Ev ortamında da hijyene dikkat ediniz. Kapalı ameliyat yapılan hastalar hastahaneden çıktıktan 1 hafta sonra normal hayatlarına yavaş yavaş dönebilir. Açık akciğer ameliyatı sonrasında bu süre daha uzun olur ve yaklaşık bir ay kadardır. Alınan parçaya yapılan patoloji sonuçlarına göre kişiye kemoterapi yada radyoterapi uygulanıp uygulanmayacağına doktor tarafından karar verilir.


Akciğer ameliyatı sonrasında kişinin dikkat etmesi gerekenler, Hasta ameliyat sonrasında elbette günlük yaşantısına dönecektir. Lakin hastanın solunum yollarını zorlayacak ve ek güç gerektirecek durumlardan elbette uzak durması gerekmektedir. Sigara kullanımı gibi bir şey söz konusu bile olamaz sigarayı kesinlikle bırakmak zorundadır.

 Akciğer dokusunun azaltılmış olmasından dolayı hasta bazı sosyal etkinliklerde bulunamaz. Yüksek oksijen gerektiren sporları yapamaz. Çok genç hastalarda yapılan ameliyatta alınan dokunun boyutuna göre değişmekle birlikte hasta eğer fit ise ve akciğeri normal fonksiyonlarına dönmeye başlamışsa hayatlarına rahatlıkla devam edebilirler. 

Tek akciğer kalsa bile kişi yaşantısına devam edebilir. Kişi akciğer ameliyatı sonrasında beslenme açısından her kanser türünde olduğu gibi akciğer kanserinde özelliklidir. Bu hastaların gerçek gıdalarla beslenmesi önemlidir. Fizik tedavi, Akciğer kanseri ameliyatı sonrasında, akciğerlerinizi temizlemek için size nefes alıp verme ve öksürme teknikleri hemşireler tarafından öğretilecektir. 


Düzenli olarak yapacağınız bazı vücut hareketleri kaslarınızın güçlendirmeye ve omuz ekleminin işlevini korumasına yardımcı olacaktır. Size uygun egzersizleri fizik tedavi uzmanları yardımıyla yapabilirsiniz. Ameliyat sonrasında hasta yorgun ve bitkin düşebilir. Uygun bir beslenme programı ile kişi zamanla kendini toparlayacaktır. Başlarda nefes alıp vermede güçlük çekilebilir bu normal ve geçici bir durumdur. Vücudunuzu yormayın yeteri miktarda dinlenmeye ve uyumaya çalışın bu geçici bir süreçtir sabırlı olmanızı tavsiye ederiz.


Akciğer ameliyatı sonrası yara bakımı, Doktorunuz size ne zaman banyo edeceğiniz hakkında bilgi verecektir. Duş alırken yaranızı incitmemeye dikkat edin ve ılık suyla yıkayın. Yara çevresinde kaşıntı, hafif morarma, ağrı ve uyuşukluk hissi normaldir. Zaman içerisinde geçici bir durumdur. Pansuman günlerini aksatmayın ve doktorun verdiği aralıklarda kontrollerinizi yaptırın. 


Bu süreç kolay olmayan bir durumdur. İyileşme süreci hem fiziksel hemde ruhsal olarak kolay bir durum değildir. Moralinizi yüksek tutmaya çalışın ve olumlu şeyler düşünün. Bu süreçte aileniz ve sevdikleriniz sizin yanınızda ve size destek olacaklardır. İyileşmeye olan inancınızı asla kaybetmeyin ve buna inanın. 

Yarada aşırı kızarıklık ve akıntı, ani ve aşırı derecede nefes darlığı, ani ve keskin göğüs ağrısı, 38 dereceyi aşan ateş durumunda ve hızlı kalp atışı gibi bu saydıklarımızın herhangi biri yaşandığı taktirde hemen doktorunuza baş vurunuz. Unutmayın zaman kaybetmek aleyhinize bir durumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg