Translate

17 Aralık 2019 Salı

Akut Kolesistit Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Sırlar


Akut kolesistit, kolesistit safra kesesinde oluşan enfeksiyona verilen addır. Oluşan bu enfeksiyonların yaklaşık %90 gibi büyük bir bölümü safra kesesindeki taşlardan kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda ise safra kesesi taşı olmadan da enfeksiyon gelişebilmektedir. 
Taş olmadan gelişen kolesistitlerde genelde diyabet hastalarında, bağışıklık sistemi bozuk olanlarda, yoğun bakım hastalarında yada ağır yanık vakalarında gelişen bir durumdur. Kolesistit akut ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Taşsız oluşan kolesistit taşlar yüzünden oluşan kolesistite göre daha tehlikelidir. 



Çünkü tedavi edilmez ise yada geç kalınırsa taşsız kolesistit de ölüm riski diğerine göre daha fazladır. Akut kolesistit, safra kesesinin iltihaplanması demektir. Kolesistit de semptomlar aniden gelişmektedir. Hastalığın en önemli oluşma nedeni safra kesesinin ağzının tıkanması olarak bilinmektedir. 
Akut kolesistite bakteriler de neden olabilmektedir. Hastalık en çok kadınlarda görülmekte, özellikle de 40 yaş üstü kadınlarda ve kilolu kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Aile bireylerinde, özellikle de annede hastalık olması yada birden fazla doğum yapmış olması da hastalığın oluşum nedenleri arasındadır.


Akut kolesistit belirtiler:

Akut kolesistitte belirtiler, sağ üst kadran ağrısı ve bu ağrının karnın diğer bölgelerine yayılması (bel, sırt bölgesi, sağ omuz) söz konusudur. Aynı zaman da hastada ağrı dışında bulantı, kusma,terleme, ateş gibi semptomlar görülebilmektedir. Ağrı genelde yemekten 3 saat sonra ve sabaha karşı başlar. Nabız hızlı ve zayıftır, ve renk soluktur. Hastanın ateşi 38 derece civarındadır ve hastanın hastaneye geliş zamanına göre ateşe sarılık da eşlik edebilir.


Akut kolesistit tanı ve tedavi:

Öncelikle hastalığın tanısını koymak ve tedaviye başlamak için çeşitli tetkikler yapılmaktadır. Hasta muayene edilir, kan tahlilleri yapılır, ultrason istenir. Hastanın tahliller sonucunda beyaz küre sayısında yükselme gözlenir ve ultrasonografi sonucu da genelde tanı koyucudur. Hastalığın tedavisi, hastalığın başlamasından itibaren ilk 24 saat ile 72 saat içerisinde başvuran hastalara cerrahi müdahale yapılmaktadır. 


Cerrahi müdahalelerde genelde laparoskobik cerrahi tercih edilmektedir. Hastalığın daha geç evrelerinde doktora başvuran ve o an cerrahi müdahaleye hazır olmayan hastalar, önce hastaneye yatırılarak antibiyotik ile tedavi edilip sonrasında cerrahi müdahaleye alınırlar. 

Belirti ve bulguları takip esnasında yatışmayan yada safra kesesinin delinmesi söz konusu olan hastalara, safra kesesine cilt üzerinden dren yerleştirilebilmektedir. Uygun şekilde tedavi edilen akut kolesistit genelde sorunsuz bir şekilde seyreder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg