Translate

2 Aralık 2019 Pazartesi

Çocuklarda Akciğer Enfeksiyonu




Çocuklarda akciğer enfeksiyonu, Kışın grip,anjin, bronşit gibi hastalıklara yakalanma olasılığı artmaktadır. Bir diğer hastalık olan çocuklarda akciğer enfeksiyonu da görülmektedir. Çocukluk çağında görülen zatürre hastalığının %30 kökeni bakteriyel kökenlidir. 

Hastalığın nedeni olan virüsler ve mikroplar çocuğun yaşıyla beraber farklılık gösteriyor. Bunun yanı sıra çocuğun bağışıklık durumu çevre koşulları hastalığın yerleşmesi seyrinde oldukça önemli rol oynamaktadır. 



Zatürre oluşumunda ana mekanizmayı çocuğun solunum yollarını koruyan mekanizmayla vücuda giren patojen sayısı ve bu ajanların hastalık yapabilme güçleri arasında ki denge oluşturmaktadır. Çocuklarda akciğer enfeksiyonu solunum sistemi bozulması yada fazla sayıda mikrobun vücuda girip savunma bariyerlerini aşmasıyla oluşabilir. 

Bazende viral bir enfeksiyon solunum sisteminin savunma mekanizmasını bozabilir. Bunun sonucunda ise viral enfeksiyonlar solunum yolları mukozasında hasara yol açmaktadır. Bakterilerin yerleşip ilerlemesine yol açmış olur. Akciğer dokusunun yerini alan bu iltihaplı bölgelerde hayati önemi olan oksijen alışverişini yapamayacaktır. Akciğer dokusunun genişliğine bağlı olarak çocuğun o sıradaki vücut direnci hastalığın seyrini belirler.


Çocuklarda akciğer enfeksiyonu belirtileri, Birbirinden bağımsız bir çok belirtisi olabiliyor. Her enfeksiyon hastalığında görülebilen ateş, titreme, huzursuzluk, mide bulantısı,kusma ve karın ağrısı gibi belirgin olmayan bulgularla hastalık kendini başlangıçta göstermeye başlıyor. Hastalığın ilerleyen safhalarda ise hızlı nefes alıp verme, nefes alımında güçlük, burun kanadı solunumu ve daha ilerleyen safhalarda nefes alamamaya bağlı olarak morarmalar görülebiliyor.


Çocuklarda akciğer enfeksiyonu tanı ve tedavisi, Çocuklarda tanı konulurken muayenenin yanı sıra kan tahlili ve akciğer grafisi de çekilir. Bunun yanı sıra birtakım laboratuvar tetkikleri de yapılır. Çocuklarda akciğer enfeksiyonuna virüsler sebep olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Bulunan bulguların yakından takip edilmesi ve doktorla sürekli irtibat halinde kalmak önemlidir. 

Zatürre hayati bir organ olduğu için haliyle ailede panik yaşanmasına sebep olmaktadır. Tedavi süreci hastalığın seyrine göre ayakta veya hastanede gözetim altında tutularak yapılmaktadır. Oksijen tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Buna hekim hastanın gidişatına göre karar verir. Bazı enfeksiyon el durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanabilir. 

Bütün zatürre türlerinin tedavisinde hidrasyon tedavisi uygulanır. Yeterli miktarda sıvı alımı, balgamın daha sıvı ve akışkan olması ve broşların drenajı açısından şarttır. Dolasıyla ağızdan yeterli miktarda sıvı alınmaması halinde hasta yatarak hastahane ortamında tedavi edilir. Çocuğunuzdan zatürre olabilme şüpheniz varsa vakit kaybetmeden doktor gidiniz. Bütün hastalıklarda olduğu gibi çocuklarda akciğer enfeksiyonu hastalığında da erken teşhis önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg