Gram pozitif bakteriler, gram boyama işleminde geçerek mikroskop altında mor, mavi, siyah renkte olan bakterilerdir. Bu bakteriler gram boyası ile boyandıkları için bu isimle anılırlar. Renklerinin bu şekilde olmasının sebebi bakterilerin hücre duvarlarının kristal viyole iyot karışımını tutması nedeniyledir.
Bu bakterilerin hücre duvarı dışında dış zar olmaz. Hücre duvarı kalın olduğundan boya tutma güçleri yüksek olur.
Gram pozitif bakteriler orijinal bakteri sınıflandırmasında Firmikütler şubesini oluşturmaktadır. Bunlar oldukça geniştir. Gram pozitif bakterilerde gram negatif bakteriler gibi S tabakası denilen zar bulunmaktadır. S katmanı gram pozitiflerde peptidoglikan tabakasına yapışık olur. Bu hücrelerin kendine has özelliği ise, hücre duvarında teyikoik asit olmasıdır. Bu asidin lipit bölümü peptidoglikan tabakasının hücreye birleşimine destek olur.Gram pozitif bakterilerin karakteristik özellikleri nelerdir?
- Polisakkarit kapsül
- Sitoplazmik zar
- Oldukça kalın olan hücre zarı (Peptidoglikan)
- Filagellum olursa, bunun korunması için iki halka bulunur. Bu gram negatif bakterilerde 4 halka şeklindedir. Bunun nedeni bu bakterilerde bir membran tabakasının olmasıdır.
Şelat yapan ajan şeklinde ve bazılarında yapışmayı sağlayan görevi bulunan lipotekoik asitler ve teikoik asitler vardır. Gram pozitif bakteriler düşük GC ile yüksek GC olarak 2 sınıfa ayrılır. Bu özellik yani düşük ya da yüksek GC canlıda DNA sında bulunan nükleik asitlerden olan G yani guanin ile C yani sitozin oranını gösterir. Canlıda düşük GC olursa, bu canlıdaki genetik kodun sitozin ile guanin açısından fakir olduğunu, timin ile adenin açısından zengin olduğunu gösterir. Bu açıdan gram pozitif bakterilerinin sınıflandırılması ise;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder