Translate

22 Temmuz 2020 Çarşamba

Göz Kayması Ameliyatı





Göz kayması ameliyatı, göz kayması şaşılık anlamına gelir. Göz kayması ameliyatları genellikle, göz küresinin dışında kalan kaslar üzerinde gerçekleştirilir. Kaymanın düzeltilmesi, göz arasındaki paralelliğin sağlanabilmesi farklı teknikler kullanılarak kaslar kuvvetleri arttırılır, azaltılır ya da kasların fonksiyon noktaları değiştirilebilir. 

Göz kayması ameliyatı olduktan sonra uzun süre hastanede kalmaya gerek kalmaz. Ameliyat genellikle lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Fakat bazı durumlarda hastada tam konfor sağlamak, cerrahın rahat çalışabilmesi, ameliyat gerçekleşecek kasların daha iyi tamir edilebilmesi için genel anestezi kullanılabilir. 



Cerrahi tamamlandıktan sonra hastanın anestezi etkisinden çıkması için birkaç saat hastanede bekletilir. Daha sonra doktor hastaya yapması gerekenler hakkında bilgi verir ve hasta taburcu edilir.

Göz kayması ameliyatları ile tek başına bir iyileşme sağlamak her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle çocuklarda tedavi süreci uzayabilir. Süreç ameliyat öncesini ve sonrasını kapsar. Kaymanın tam anlamıyla iyileştirilmesi bazen birden fazla ameliyat gerektirebilir.

Göz kayması ameliyatının başarı oranı

Göz kayması için uygulanan ameliyatlarda başarı oranı genelde yüksektir. Fakat beklentinin gerçekçi olması ve bu konuda hastaya ameliyat öncesi bilgi verilmelidir. Çocuklarda gerçekleştirilen göz kayması ameliyatlarında görsellikten önce ameliyatın fonksiyonel yararları göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuğun görmesini önemli ölçüde etkileyen bir kayma varsa amaç kozmetik anlamda mükemmellik değil, görme fonksiyonlarını düzeltmek olmalıdır. 


Doğuştan gelen görme azlığında ya da hareket kısıtlamalarında gözün tam anlamıyla normale çevrilmesi mümkün değildir. Bu gibi durumlarda amaç kusurların ilerlemesini engellemek, karşıya bakış pozisyonunda paralelliği sağlayabilmek ve görme fonksiyonunu mümkün olduğunca geliştirmektir. Göz kayması ameliyatlarında, diğer ameliyatlarda olduğu gibi %100 iyileşme sağlayacak bir garanti vermek mümkün değildir. 

Ameliyatın başarı şansı, hastanın durumuna, ameliyatı gerçekleştiren cerrahın tecrübesine ve ameliyatta kullanılan donanıma bağlı olarak değişebilir. Ancak ortalama bir yüzde vermek gerekirse ameliyatın başarı şansı yaklaşık %70'dir.


Göz kayması ameliyatında ameliyat gerçekleşecek göz seçimi kaymanın nedenine bağlı olarak değişebilir. Genelde kaymanın çok olduğu göz ya da diğer az gören gözün ameliyat edilmesi gerekebilir. Bazı vakalarda problem kaymayan gözde de olabilir. Bazı durumlarda ise her iki gözün birden ameliyat edilmesi gerekebilir. Ameliyatın hangi gözde gerçekleşeceği tamamen cerrahın kararına kalmıştır.

Göz kayması ameliyatı riskleri
Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi göz kayması ameliyatlarında da belli oranlarda riskler vardır. Ancak bu riskler göz için uygulanan diğer ameliyatlara göre daha düşük olasılıktadır. Yaşanabilecek riskler;
  • Kontrol edilemeyen kanama
  • Yüzeysel enfeksiyon
  • Kalıcı asimetri
  • Kaymanın düzeltilememesi
  • Kaymanın tersi yönde devam etmesi
  • Kalıcı irritasyon
  • Kalıcı çift görme olası riskler arasındadır.

Göz kayması ameliyatları sonrasında görme kaybı ve göz içinde enfeksiyon oluşumlarına çok nadir rastlanır. Bu risklerin yanı sıra anesteziye bağlı olarak yaşanan risklerde ortaya çıkabilir.

Göz kayması ameliyatından sonra iyileşme dönemi
Ameliyattan sonraki ilk gece ameliyat gerçekleşen göz ya da gözler bir bandaj yardımıyla kapatılır. Ertesi gün bandaj açılarak göze pansuman yapılır. İlk gün göz kapakları şişmiş, göz kanlanmış ya da kızarmış olabilir. Göz ameliyatı ikinci defa tekrarlamışsa ya da ameliyata giren çocuk çok ağlamışsa bu gibi durumlar bariz şekilde yaşanabilir. 


Ameliyat sonrası gözün normale dönmesi yaklaşık 1,5 ayı bulur. İyileşme süresinde alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyonlara maruz kalınmışsa bu süre daha da uzayabilir. Ameliyat sonrası antibiyotik içerikli ve anti-inflamatuar özellikli iki damla kullanılır. Bu damlalar günde 4 defa1 damla şeklinde 2 hafta boyunca uygulanır. Hasta ağır olmayan bir işte çalışıyorsa ameliyattan 2 gün sonra işine dönebilir. Çocuklar ise ameliyattan 3 gün sonra okul hayatına dönebilir.


Ameliyat öncesi hasta gözlük kullanıyorsa ameliyat sonrasında mutlaka gözlük kullanımına devam etmelidir. Çünkü göz kayması ameliyatlarında gözlük ihtiyacının ortadan kalkması gibi durum söz konusu değildir. Bu nedenle hastanın ameliyat sonrasında gözlüğü çıkaracağına dair bir beklentiye girmemesi gerekir. Kayma durumu gözlükle kontrol altına alınan vakaların ameliyat edilmesi gerekmez. Bu gibi durumlarda yapılan ameliyatın yararından çok zararı olabilir. Ameliyat sonrası kalıcı olmayan ve en fazla 1-2 ay kadar süren çift görme problemi yaşanabilir. Bu süreç gayet normaldir ve çok nadir durumlarda kalıcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg