Translate

8 Temmuz 2020 Çarşamba

İdrarda Bakteri




İdrarda Bakteri, Genel olarak idrar yolu enfeksiyonlarına sebebiyet vermektedir. İdrarda bakteri oluşumunda en fazla görülen belirti idrar sırasında ve idrar sonrasında ortaya çıkan yanma hissi oluşumudur. Yanma hissi hafif olabilir veya ağrı belirtisiyle birlikte görülebilir. İdrarda bakteri oluşumunun diğer belirtileri ise; sık sık idrara çıkma yada idrara çıkma isteği oluşması, karnın alt bölgesinde rahatsızlık ve şişlik oluşumu hissi, bulanık ve ağır kokulu idrar belirtisidir. 


Bunlara ek olarak da bayanlarda pelvik bölgede, erkeklerde de rektum bölgesinde ağrılar oluşabilir. İdrar yolunda bakteri enfeksiyonu genel olarak bütün idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %95'i idrar yolundan mesane oluşumuna kadar ulaşan bakterilerin neden olduğu bir bakteri türün olmaktadır. İdrar da bakteri oluşumu sadece mesanede belirmesine sistit adı verilmektedir. Fakat, idrarda bakteri oluşumu bazen üriner sisteme bağlı böbrekleri ve üst idrar kanalını etkiler.





İdrarda bakteri enfeksiyonu, cinsel organın bakterilere maruz kalması sonucunda ve bu bakterilerin idrar aracılığıyla beraber mesaneye ulaşmasıyla oluşur. Bu bakteriler, dışarıda kullanılan bir tuvaletten gelebileceği gibi aşağıdaki durumlar idrarda bakteri enfeksiyonu riskini arttırır.
  • İdrar Yolunda Anormalliklerin Belirmesi: İdrar yolu anormallikleri belirmesiyle dünyaya gelen bebeklerde idrarın, idrar yolunda birikmesiyle idrarda bakteri enfeksiyonu daha sık belirir.
  • İdrar Yolunun Tıkanmasından Kaynaklı İdrarda Bakteri Oluşumu: Prostat büyümesi ve böbrek taşı idrar yolunu tıkamasıyla birlikte, idrarın mesanede kalmasına neden olur. Bu durum idrarda bakteri enfeksiyonu riskini arttırır.
  • Baskılanmış Bağışıklık Sistemi Nedeniyle İdrarda Bakteri: Şeker hastalığı gibi bağışıklık sistemine baskı oluşturan, vücudun bakterilere karşı korunma sistemini azaltan bazı hastalıkların idrarda bakteri enfeksiyonuna yakalanma olasılığını arttırdığı bilinmektedir.
  • İdrar İçin Sonda Kullanma: Hastalık sebebiyle, kendi kendine idrar yapamayan ve bu sebeple sonda kullanan hastalarda idrarda bakteri enfeksiyonları normal kişilere oranla daha fazla görülür.

İdrarda bakteri enfeksiyonu bayanlarda daha fazla görülen ve sürekli olarak devam eden bir sağlık sorunu olmaktadır. Bunun sebebi ise, bayanlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere göre daha kısa olarak belirmesidir. Bunun yanı sıra menopozla beraber düşen östrojen oranı idrar yolunu inceltir ve bölgede bakteri enfeksiyonlarına karşı hassasiyet oluşturur. 

Gebelik, idrarda bakteri enfeksiyonu riskini arttıran bir durum olmaz fakat bu dönemde yaşanan enfeksiyonlar daha kolay yayılır ve anneye dolayısıyla fetüse zarar oluşturur. Bu nedenden dolayı hamilelik döneminde idrarda bakteri enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsanız eğer vakit kaybetmeden doktorunuza görünmeniz gerekir.



İdrarda Bakteri Teşhisi ve Tedavisi

Doktorunuz, idrarda bakteri enfeksiyonu olup olmadığınızı anlamak amacıyla bazı testler isteyebilir. Bu testlerin başında idrar testi gelir. Alınan idrar örneği laboratuvarda incelenir ve beyaz kan hücreleri kontrol edilir, kırmızı kan hücreleri kontrol edilir ve bakterilerin kontrolü yapılır. İdrar örneğinin kirlenmemesi amacıyla örnek verilmeden önce genital bölgenin antiseptik bir bezle silinmesi ve idrar örneğinin, idrarın hemen başından değil idrarın ortasından alınması istenir. 



Laboratuvarda gerçekleşen incelemenin sonucunda idrar örneğiyle idrar kültürü yapılmakta ve idrarda bakteri türü belirlenir. Enfeksiyona sebep olan bakterinin ve bu bakteri için hangi ilacın kullanılması gerektiğinin belirlenebilmesi için idrar kültürü yapılması oldukça önemli olmaktadır. Doktorunuz sürekli oluşum gösteren idrarda bakteri enfeksiyonlarının, idrar yolunda beliren anormalliklere bağlı mı değil mi tespit edebilmek amacıyla bu bölgenin filmini ister ve sonrasında gerekli görülürse ilaç tedavisine başlanır. Bu aşamadan sonra tedavi devam eder.

İdrarda Bol Bakteri


İdrarda Bol Bakteri, İdrarda bakteri görülmesi çoğu zaman zararsızdır. Ancak bakteri değerinin fazla görülmesi durumlarda dikkate alınmalıdır. İdrar normalde ve çoğu zaman steril olmasına rağmen bu durum çeşitli kişilerde farklılık da gösterebilmektedir. İdrarda bol bakteri oluşumlarının çoğu zaman sebebi idrar yolunun iltihaplı olmasıdır.

Belirtisi ise; sık sık idrara çıkma, idrar çıkışı esnasında yanma hissetme, karın altında ağrı hissedilmesi ve idrarının tamamının yapılamaması durumudur. İlk bulgulardan sonra doktor, idrar kültürü yapmalı ve buna neden olan bazı etken maddelerin bulunmasında da yapılması gerekeni yapmalıdır. Bunları yaptıktan sonra çıkan sonuca göre tedavi şekli uygulamalıdır.

İdrara bol bakteri nasıl tedavi edilir?

Bol bol su içmek, tüketilen bol miktardaki su bakterilerin dışarı atılmasında önemli bir etkendir. Diğer bir çözüm; idrar geldiğinde hemen idrarı yapma ihtiyacını gidermek ve bunu yaparken de hepsini yaptığından emin olmak. Tuvalet temizliğine önem verilmek, cinsel ilişkiye girmeden önce ve girdikten sonra idrar ihtiyacını gidermek ve cinsel ilişkide korunmak önemli faktörlerdendir. Kişi bunlara dikkat ettiği sürece bakteri riski onun için sorun olmaktan çıkar.

İdrar Tahlilinde Bakteri

İdrar Tahlilinde Bakteri; İdrarda normalde bakteri yoktur. Ama birçok insanın idrarında az da olsa bakteri bulunmaktadır. Bu durum zararsızdır. Ancak bazı durumlar ve idrarda bakteri sayısının fazla olduğu hallerde durum değişebilir.

İdrarda Bakteri Belirtileri; En çok görülen belirtiler idrar yaparken ve sonrasında ortaya çıkan yanma hissidir..
İdrarda diğer bakteri belirtileri, sık idrara çıkma, karnın alt kısmında ağrı veya şişlik hissi, bulanık ve ağır kokulu idrar dır.

İdrarda Bakteri Değerleri; İdrarda bakteri sayısı 105 CFU dan büyük ise fazla olarak değerlendirilir ve başka belirtilere yol açması mümkündür.
103 CFU dan küçük olursa herhangi bir sorunla karşılaşılmaz.
Bu değerler hamilelik, yaş, cinsiyet gibi etkenlere göre hekim tarafından farklı değerlendirmelere tabi tutulmaktadır.

İdrar Tahlilinde Bakteri Neden Olur?
İdrarda bakteri sayısı fazla olması durumda ilk akla gelen neden idrar yolu iltihapları olmaktadır. İdrarın çıkış yeri (üretra), idrar torbası iltihabı (sistit), kanal iltihapları ve nadiren böbrek iltihapları idrarda bakteri oluşmasına neden olabilir.
Bu iltihaplar idrar yollarının daha kısa olmasından dolayı kadınlarda daha sık görülür.
Korunmasız cinsel ilişki kurulması ve tuvalet temizliğine dikkat edilmemesi idrar yolu iltihaplarında en sık rastlanan iki nedenidir.

Böbrek Taşı; İdrar yollarında tıkanmalara sebep olan böbrek taşları idrarda bakteri çıkmasına neden olur. Tıkanmaya yol açabilecek diğer faktörler aşağıdaki ise Prostat bezi büyümesi ve İdrar yolu tümörleri

Diğer Nedenler; Herhangi bir vücut iltihabından dolayı kan dolaşımında bakteriler mevcut olabilir. Bu bakteriler nadiren de olsa idrara karışabilir.
İdrar testi için kullanılan idrar tüplerinde de idrarda bakteriye neden olabilir.

İdrar Tahlilinde Bakteri Tedavisi;

İdrarda bakteri sayısı az ise aşağıdaki önlemleri almak bile yeterli düzeyde etkiyi sağlayabilir;
  • Bol bol su içilmesi bakterilerin idrar yolundan kolayca atılmasını sağlar.
  • İdrarınızı bekletmeyin. Tuvalete gittiğinizde idrarınızı tamamen boşalttığınızdan emin olun.
  • Tuvalet temizliğine özen gösterilmesi. Kadınlar tuvalet kağıdını önden arkaya doğru kullanmalıdırlar.
  • Cinsel ilişkide korunmaya önem verilmesi gerekmektedir.
  • Cinsel ilişki öncesi ve sonrasında idrara çıkılması önemlidir.
Antibiyotik Tedavisi; İdrarda bakteri sayısı yüksek olan insanlarda uygulanan en yaygın tedavi yöntemlerinden biridir.

Özel Durumlar; İdrarda bakteri miktarı az ise ve herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa genellikle özel bir tedavi gerektirmez.
Fakat aşağıdaki şartları taşıyan insanlarda ise antibiyotik önerilebilir;
  • Hamileler
  • Ameliyata girecek olanlar
  • Şeker hastaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg