Translate

7 Ağustos 2020 Cuma

Alzheimer Hastalarına Nasıl Davranılmalı Hakkında Önemli Bilgiler





Alzheimer hastalarına nasıl davranılmalı, alzheimer hastalarının yakınları hastalara karşı davranışlarında pratik ve emosyonel zorluklar yaşarlar. Bazen doktor ve hasta arasında bile zor anlar yaşatan ditaloglar bile olabilir. Hastalara karşı davranışların belli bir konuma getirilmesi için, her şeyden önce hastayla uygun bir iletişimin kurulması gerekir. 

Hastalarla iletişimde ise, belli bir efor sarf edilmesi gerekir. Hasta yakınları ve hastalar arasındaki iletişimi zor hale getiren en önemli unsur, hastanın sağlık sorunlarına odaklanması yani hastalığın hasta ve yakını arasındaki duygusal ilişkinin önüne geçmesidir.



Hastalarla bilinçli olarak geliştirilen iletişimde olan anlamlı diyaloglar, hastanın sevdiği ve tanıdığı kişilerle birleştiğinde ortaya çıkan değişimler gerçekten şaşırtıcı olmaktadır. Bu sayede hasta yakınları ve hastalar arasındaki ilişki hasta ve bakıcı olma niteliğinden uzaklaşmakta, yeniden arada sevginin olduğu güçlü bir ilişkiye dönüşmektedir. Hastalar bu şekilde rahatlatılırsa, yaşanan tüm zorlukların azaldığı rahatlıkla görülebilir.

Alzheimer hastalarına yaklaşımda amaç, her zaman günlük yaşamda bağımlı olunan aktivitelerin sayısını an aza indirmek ve hastanın becerilerini korumasına yardımcı olmaktır. Çünkü hastalığın seyri hem fiziksel, hem de davranışsal, sosyal ve çevresel açıdan gerçekleşmektedir. Hastalara davranışlarda iki yönlü empati geliştirilmesi bu açıdan oldukça önemlidir.

Hastaların evde bakımı için oldukça uzun bir zaman geçmektedir. Beslenme, tuvalet, kişisel temizlik gibi bazı ihtiyaçların karşılanmasının yanında, hastalarla manevi diyaloğun devam ettirilmesi oldukça önemlidir. Bu açıdan hastalara karşı davranışlarda tükenmişliğe doğru gitmemek, eskiden olduğu gibi hastaları kendi kimliğinde birey olarak görebilmek gerekir.


Hastaların gerçekleri kabul edilmeli

Hastanın daha önceden sahip olduğu kimlik bütünlüğünün korunması için, hastanın kendi ifade ettiği gerçeklerinin kabul edilmesi gerekir. Hastayı hastalığıyla yaşatmak demek, hastalığın ilerlemesine yardımcı olmak demektir. Bu nedenle alzheimer hastasıyla birlikte yaşayanlar, onun farklı bir gerçeklik anlayışının olduğunu kolayca görürler. Hastaların gerçeklerini kabul etmemek, yakınların güvenlerinin azalmasına neden olur. 

Bu yüzden alzheimer hastalarının söyledikleri dinlenmeli, ilgilenildiği hissettirilmelidir. Hastalanın isteklerinin, taleplerinin onaylandığını hissettirmek çok önemlidir. Bu sağlanmadığında hastalarda kaygı duygusu ortaya çıkar. Hastaların yaşamda olmayan anne babasının yaşadığını düşünmesi, çocuklarını küçük olarak hatırlaması halinde, hastaların bu düşüncelerle kalmasına izin verilmeli, dünyaları değiştirilmemelidir. 


Bu hastalara ve yakınlarına zarar vermeyen bir durumdur. Hastalarla tartışmamaya girilmemesi daha doğrudur. Gerçeklerinin doğrulanmaması halinde hastalar sinirli davranışlar gösterebilir. Bu hastanın bakımıyla ilgilenen kişinin enerjisini gereksiz yere harcamasına neden olur.

Hastalara ilgi gösterdiğinizi lütfen belli edin


Alzheimer hastalarının her zaman güvenini tazelemek gerekir. Bu ise onlarla kurulacak iletişimle sağlanır. Soracakları her soruya cevap vermek, sıkılmamak, defalarca aynı soruyu sorsa da, sizler sanki ilk defa cevap veriyormuşsunuz gibi yaklaşmalısınız. Kendisine bu soruyu daha öncede sorduğunu söylerseniz, hasta bunun neden olduğunu anlamayacak ve tedirginliğe düşecektir. 

Bu yüzden hastaların soracağı yemeğin ne zaman yeneceği, uyku zamanı gibi soruların bıkmadan cevaplanması gerekir. Defalarca anlattıkları ihmal edilmeden dinlenmelidir. Onlara ilgi gösterdiğinizi Alzheimer hastalarına mimiklerinizle, jestlerinizle hissettirmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg