Translate

23 Ağustos 2020 Pazar

Genç Yaşta Alzheimer Neden Olunur ?




Genç yaşta alzheimer, bundan belki de 10-15 yıl kadar önce ihtimal verilmeyen bir durum olarak düşünülmekteydi. Fakat malesef günümüzde aşırı derecede fazla kullanılan teknolojik aletler, özellikle çocuk yaşta başlayan bir kişisel tembellik oluşturmaktadır. Üstelik bu tembellik fiziksel değil zihinsel tembellik olarak ilerlemektedir. 

Gençlerimiz herhangi bir sorunun cevabını, aklına takılan bir şiirin devamını yada hatırlayamadığı bir numarayı anımsamak veya öğrenmek için beyinlerini yormak yerine, akıllı telefonlarına sarılmayı tercih etmektedir. Bu da zamanla tembelleşen hafızaların bir süre sonra kaybolması durumunu kaçınılmaz kılmaktadır. 




Çağımızın bir gerekliliği olan bu teknolojileri daha çok zorunlu durumlarda kullansak ve biraz zihnimizin canlanmasına fırsat tanısak, genç yaşta oluşabilen, unutkanlık ile baş gösteren alzheimer hastalığı daha düşük ihtimaller ile karşımıza çıkacaktır.

Alzheimer hastalığı, daha çok 60 yaş üstü insan grubunda ortaya çıksa da artık gençlerimize de bu hastalığın tanıları konulabilmektedir. Oldukça ciddi bir rahatsızlık olan alzheimer hastalığı, önce unutkanlık ile ortaya çıksa da hastalık ilerledikçe sıkıntılar çoğalmaktadırlar. Kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülen alzheimer hastalığının son evrelerinde hasta beynini kullanamaz hale gelmektedir. 

Bunama olarak da bilinen bu hastalığın genç yaşlarda ortaya çıkması gerçekten çok zor bir durumdur. Çünkü yaşlı insanların alzheimer hastalığına daha yatkın olduğu düşünüldüğü için, hastalığın bir tedavisi de olmaması sebebiyle gençler bu süreci oldukça yıpratıcı bir şekilde getirmektedir.


Genç Yaşta Alzheimer Tanısı,

Genç yaşta alzheimer tanısı koymak için tüm verilerin bu hastalığı işaret ettiğinden emin olmak gerekmektedir. Öncelikle hastanın belirtileri ve şikayetleri doktora iletilir. Bunun ardından tahliller, beyin filmleri gibi gerekli tüm tetkikler yapılır ve hastalığın tanısı belirlenir. Hastayı alzheimer şüphesine düşüren hastalık belirtileri de şunlardır:
  • Aşırı unutkanlık ve unutulan şeyin bir daha hatırlanmaması
  • Gün içinde sık karşılaşılan kişilerin tanınmaması veya isimlerinin unutulması
  • Bilinen yerlerin adreslerini hatırlamamak
  • Konuşurken seçilecek kelimeleri unutmak
  • Psikolojik olarak çöküntü yaşamak, dengesiz davranışlarda bulunmak
  • Eşyaları bir yerlerde unutmak yada en kötüsü çocuğunu unutmak gibi çok ciddi belirtileri bulunan bu hastalık, ilerlemeden mutlaka doktora gidilmelidir.
Kesin olarak neden oluştuğu bilinmeyen alzheimer hastalığının malesef kesin bir çözümüde yoktur. Uzman doktorların verecekleri ilaç tedavileri ile sadece hastanın daha sakin ve daha rahat olması sağlanabilmektedir. Hastanın ailesi tarafından da hem kabullenmek hem de hastaya sahip çıkmak oldukça zordur. 

Çünkü ilerlemiş bir alzheimer hastasına bakmak için öncelikle sevgi sonra da bolca sabır gereklidir. Malesef bu hastalığa yakalanan kişilerin ortalama olarak 6-7 yıl yaşadıkları gözlemlenmiştir. Genç yaşta böyle bir hastalık ile karşılaşmamak için, beynimizi kullanmalı, zihnimizi zorlamalı ve akıllı telefonları biraz kenarda bırakmalıyız.

Siz veya sevdiğiniz biri demans hastalığıyla mücadele ediyorsa, bu konuda yalnız değilsiniz demektir. Alzheimer Derneği’nin son tahminlerine göre Türkiye’de yaklaşık 600 bin Alzheimer hastası, yaklaşık 1 milyon demans hastası bulunuyor. Halk arasında alzaymır, bunama da denilen alzheimer belirtileri için bu 10 işareti sizler için hazırladık.
Bu kadar kişi bu hastalıktan mustaripken, Alzheimer’ın önüne geçmek bir öncelik hâline gelmiştir. Tedavi araştırmaları hız kazansa da, erken tanı ve uygun bakım bu hastalığa sahip olanların genel sağlık ve mutluluğunu büyük ölçüde etkilediği de kabul edilir bir gerçektir.
Size demans teşhisi yeni konulmuşsa veya demans evreleri ilerleyen aşamalarında olan sevdiğiniz biri varsa; bu rehber olası bakımı almanın yanı sıra sizin ve ailenizin hayatlarından mümkün mertebede keyif almanıza yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Söz konusu demansın erken belirtilerini tanımlamak olduğunda, genelde yaşlanmayla birlikte gelişen tipik hafıza değişiklikleri ile daha ciddi bir şeylerin gelişmekte olabileceğini gösteren uyarı işaretleri arasında belirgin bir fark yoktur. Normal ve potansiyel problemli hafıza işlevini ayırt etmeniz için alzheimer belirtileri hakkında bilmeniz gereken 10 işareti sizle paylaşıyoruz:

1. Alzheimer Belirtileri : Kısa Dönemli Hafıza Kaybı

Demansın en yaygın erken belirtileri arasında yeni bilgiyi unutmak gelir. Önemli konuları unutmak ve sürekli aynı bilgiyi sormak da Alzheimer’ın erken evresinde yaygın görülen semptomlar arasındadır.
Normal olan: Ara sıra isimleri veya randevuları unutmak ve bunları sonradan hatırlamak.

2. Aşina Olunan İşleri Yaparken Zorluk Yaşamak

Demansa sahip kişiler genelde günlük işleri planlamada ve tamamlamada zorluk yaşar. Kişiler yemek hazırlamada, telefon görüşmesi yapma veya oyun oynamadaki sıralamaları aklında tutamayabilir.
Normal olan: Ara sıra yapılan hareketlerin nedenini unutmak ve söylemek istediğiniz şeyi sonradan hatırlamak.

3. Yazma ve Konuşmada Oluşan Yeni Sorunlar

Alzheimer belirtileri yaşayan hastalar genelde basit veya alternatif farklı kelimeleri unuturlar. Bu da onların konuşma ve yazmasını anlaşılması zor hâle getirir. “Diş fırçası” kelimesini hatırlamakta güçlük çekerek, bunun yerine “ağzım için kullandığım o şey” ifadesiyle sorabilirler.
Normal olan: Ara sıra doğru kelimeyi bulmakta zorlanma.  

4. Zaman ve Yer Karışıklığı

Alzheimer hastaları kendi mahallesinde kaybolabilir, nerede olduklarını ve oraya nasıl geldiklerini unutabilir ve eve nasıl gideceklerini bilemeyebilirler.
Normal olan: Bir anda hangi günde olduğunuzu veya nereye gideceğinizi unutmak.

5. Yanlış veya Zayıf Kararlar

Alzheimer hastaları güzel havada üzerine kat kat bir şeyler alabilir veya soğuk havada çok hafif bir şekilde giyinebilirler.
Normal olan: Zaman zaman tartışılabilir kararlar vermek.

6. Soyut Düşünmeyle İlgili Sorunlar

Alzheimer hastası olan biri hangi numaraların ne olduğunu ve ne için kullanıldıkları gibi kompleks zihinsel işlevleri gerçekleştirmede olağandışı bir zorluk yaşayabilir.

7. Eşyaları Yanlış Yere Koyma ve Adımları Takip Edememe

Alzheimer hastası olan biri eşyaları olmadık yerlere koyabilir. Örneğin, ütüyü buzdolabında, kol saatini şeker kâsesinin içinde bulabilirsiniz.
Tipik olan nedir? Anahtar veya cüzdanı yanlış yere koymak ama sonrasında hatırlayarak doğru hâle getirmek.

8. Ruh Hâli ve Davranışlarda Değişimler

Alzheimer hastası olan birinin ruh hâlinde hızlı değişimler yaşanabilir. Sakinken birdenbire gözyaşları içinde kalmak, sinirlenmek veya saldırganlaşmak gibi. Aşırı derecede kafaları karışmış, endişeli, şüpheli veya aile bireyine bağımlı olma hâli içinde olabilirler.
Tipik olan nedir? Ara sıra mutsuz veya karamsar hissetmek.

9. Görsel İmajları ve Mekânsal İlişkileri Anlamada Zorluk

Bazıları için, görsel işlemedeki bir değişim Alzheimer’ın erken belirtileri arasında olabilir. Bu kişiler okumada zorluk yaşayabilir, mesafeyi çıkaramayabilir, renk ya da tezatlığı belirleyemeyebilirler. Bu da araba kullanmada sorunlara sebep olur.

10. Sosyal Aktivitelerden Geri Çekilme

Alzheimer belirtileri yaşayan bir kişi yaşadığı değişimler sebebiyle sosyal olmaktan kaçınabilir. Bu kişiler spordan, sosyal etkinliklerden ve hobilerinden uzaklaşabilirler. Saatlerce televizyon karşısında pasif bir şekilde oturup, normalinden daha fazla uyuyabilir veya günlük aktiviteleri yapmak istemeyebilirler.
Bu belirtilere ek olarak, kişinin işlevsellik seviyesinde hızlı bir değişim varsa doktora görünmenin her zaman faydalı olacağını unutmayın. Demansın geliştiğini ne kadar erken fark ederseniz, etkilerini o kadar erken hafifletirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg