Translate

11 Ekim 2020 Pazar

Bademcik Ağız Kokusu Yaparmı Hakkında Önemli Bilgiler

Bademcik Ağız Kokusu Yapar mı, Bademcik ağız içinin boğaz ile birleştiği yerin iki tarafında bulunur. Lenfoid dokulardır. Vücudumuzun savunma sistemlerinden biridir.Bademcikler ağız yoluyla vücuda virüs ve mikropların girmesini önleyen, onlarla ürettiği silahlarla (antikor) savaşarak hastalıkların ağız yoluyla vücuda girmesini önler. 

Bademcikler devamlı virüs ve mikroplarla karşılaşmasından dolayı sık sık iltihaplanmalar görünür. Bu iltihaplanma bazen hafif kızarıklık şeklinde olur, bazende çok ciddi rahatsız edici, ağrılı, vücutta ateş, halsizlik, boğazda şişme ve ağızda kötü koku gibi şikayetlerle karşımıza çıkar. 

Bademciklerde oluşan bademcik taşları olarak bilinen (tonsilloliths) ağız kokusunun sebeplerindendir. Bademcik taşı, bademcik iltihaplanması sonrası iltihapların zamanında tedavisi yapılmadığından bademcik üzerinde taşlaşmasıdır.


Bu bademcik taşları ağız yoluyla giren mikrop ve bakterileri üzerinde toplar ve ağız içerisine çok kötü koku salar.Bademcikler çocuklarda hastalıklara karşı koruyucu bir organdır. Tıp çocukların zorunlu olmadıkça bademciklerinin ameliyatla alınmasını istemez. 

Peki, ne zaman bademcik ameliyatı olunmalı dersek, senede üç ten fazla enfeksiyona yakalanıyor san, bademciklerin solunum almayı ve yutkunmayı güçleştiriyorsa, Bademciklerin biri değerinden daha büyükse, ağızda çok kötü koku oluyorsa vede uykuda solunum durma (apne) atakları varsa bademcik ameliyatı yapılmalıdır. 
Bademcik ameliyat 3-5 yaş sonrası her yaşta ameliyat olunabilir. Kulak, burun, boğaz doktorlarının en basit yapmış olduğu bir ameliyattır. Ancak her ameliyatın bir riski vardır. Bademcik ameliyatında en büyük risk kanamadır. Birde ameliyat ağız içerisinde yapılıyor ve hava yolunun üzerinde olması, anestesistlerin çalıştığı alanda olması da risk oranını artırır. 

Örneğin bir göz ameliyatından sonra hasta sabahleyin rahat bir şekilde yemeğini yer, suyunu içer, fakat bademcik ameliyatı geçiren bir hastanın yemesi içmesi rahat olmaz. Onun içindir ki üç yaş altındaki çocukların bademcik ameliyatı olması son derece risklidir. Bademcik ameliyatı olan insanların ameliyattan sonra gayet iyi sağlıklı olduğu bilinmektedir.

Ağız Kokusu Sinüzit Ve Bademcikten Kaynaklanabilir

Genellikle ağız içi ya da sindirim sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklandığı düşünülen ağız kokusu; sinüzit, bademcik, farenjit gibi kulak burun boğaz hastalıkları nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Farklı hastalıkların habercisi olabilen ağız kokusu, kişide özgüvenin kaybolmasına neden olarak sosyal yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Nurten Küçük, ağız kokusu ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Kulak burun boğaz sorunu ağız kokusu yapıyor

Ağız hijyeni ile birlikte diş ve dil temizliğine özen gösterilmesi oluşan ağız kokusunun giderilmesinde önemli yer tutmaktadır. Ağız ve diş sağlığından kaynaklanmayan ağız kokuları ise; bademcik, sinüzit gibi hastalıkları akla getirebilir. Sinüzit ağız kokusunun yanı sıra kişinin kendisini halsiz hissetmesine, baş ağrılarına, burun akıntısına neden olmaktadır. Özellikle kronik sinüzitte ağız kokusu hastaların pek çok çoğunda başlıca şikayetler arasındadır. Bademcik taşları da ağız kokusunun önemli nedenlerinden biridir. Bademcik taşları, bademciklerin gözeneklerini dolduran ölü dokuların, salgı ve yemek kalıntılarının birikmesi nedeniyle olmaktadır. İçeriğinde kalsiyum ve magnezyum bulunabilir. Ağızda çürük yumurtaya benzer bir koku olmasının nedeni ise bademcik taşlarını kaplayan bakterilerdir. Üst solunum yolu hastalıklarından sinüzit, farenjit, kronik tonsillit, burun tıkanıklıkları veya solunum yolunda ortaya çıkan tümörler ağız kokusuna neden olabilmektedir.

Evden limon yiyerek çıkılırsa

Ağız kokusunun sadece sabah saatlerinde yaşandığı durumlar genellikle uyku sırasında tükürük akımının azalmasından kaynaklanmaktadır. Uyku sırasında ağzın açık kalmasıyla oluşan kuruluk, bakteri ve buna bağlı olarak gaz oranının yükselmesine neden olmaktadır. Gün içinde genellikle azalan bu tür ağız kokularını gidermek için bol su içerek ağzın nemli kalması sağlanmalıdır. Ağız kuruluğuna neden olan burun eğriliği, burun eti büyüklüğü ya da alerji gibi durumlar giderilmelidir. Tükürük salgısını arttırması için limon yemek ya da şekersiz sakız çiğnemek sabahları oluşan ağız kokusunu gidermek için etkilidir.

Bitkisel beslenmeye özen göstmeniz gerekir

Ağız kuruluğu, diş ve diş eti enfeksiyonları, sigara, alkol tüketimi gibi faktörlerin tetiklemesiyle dil üstü yapıda fonksiyon bozukluğu görülebilmektedir. Dil üzerinde biriken bakterilerin tükürükten ve besinlerden gelen proteinleri uçucu kükürtlü bileşiklere çevirmesi rahatsız edici ağız kokuları oluşturabilmektedir. Beslenme düzeninde daha çok bitkisel ürünler bulunan kişilere göre et ağırlıklı beklenen kişilerde protein yıkımı daha fazla olduğu için rahatsız edici ağız kokusu gelişebilmektedir.

Ağız kokusundan korunmak için yapılması gerekenler

  • Diş ve dil üzeri günlük düzenli fırçalanmalı
  • Diş araları diş ipi ile temizlenmeli
  • Sigara ve alkol kullanılmamalı
  • Ağız içinin nemli tutulması için bol su tüketilerek şekersiz sakız çiğnenmeli.
  • Sarımsak, soğan, pırasa, lahana gibi ağız kokusunu arttıran yiyecekler daha az tüketilmeli.
  • Gece geç saatte yemek yemek gibi reflü şikayetlerini arttıran durumlardan uzak durulmalı
  • Şikayetler geçmiyorsa mutlaka uzmana başvurulmalıdır.
Kaynak : Op. Dr. Nurten KÜÇÜK
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Memorial Şişli Hastanesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg