Translate

7 Ekim 2021 Perşembe

Ağız İçi Yaraları Hakkında Bilgiler

 



Ağız İçi Yaraları


Ağız içi yaraları, daha çok kadınlarda görülen bu rahatsızlık küçük yaşlardan itibaren başlayarak her yaşta görülebilir. Ağzın içinde aynı anda 3-4 adet çıkabilen dilde, dudaklarda, yanaklarda, diş eti ve damakta meydana gelir. Uçuktan tamamen farklı olan bu yaralar küçük beyaz pamukçuklardır. Uçuk daha çok ağız dışında çıkarken bu yaralar ise adından da anlaşılacağı gibi ağız içinde çıkar.

Ağız içi yaralarının ne zaman ve nasıl çıkacağı günümüzde hala merak konusudur. Bu bilinmez sorun, 4-7 gün arasında iyileşme gösterir. Ancak uçuk gibi ne zaman tekrarlayacağı belli olmaz. Bazen yıllarca çıkmadığı gibi bazende düzenli periyot sıklıklarıyla tamamen bir azap yaşamamıza sebep olur. Kişinin iştahını bile kapatabilen bu yaralar içecek tüketimini bile engeller. Sıcak bir şeyler içemez,  limon hiç tüketemeyecek hale gelirsiniz.


Ağız içi yaraları için kimi uzmanlar mikrobik sebebe bağlıdır dese de, kanıtlanabilmiş değildir. Biliyorsunuz ki bir diğer sorun olan uçuk tamamen mikrobik ve virüse bağlı olarak çıkar. Şekli gibi görülme sebebi de uçuktan farklı olan ağız içi yaralarının iyileşmesi için piyasada bir ilaç bulunmamaktadır. 
Ağız içi yaralarının görülme sebepleri
  • Stres: Günümüzde her hastalığın temelinde yatan sinsi esaret, tüm hastalıkları uyandırmaktadır.
  • Alerjik gıdalar: Kişinin herhangi bir gıdaya karşı alerjisi var ise ağız içi yaralarını tetiklemektedir.
  • Diş macunu ve mentol: Günümüzde neredeyse tüm diş macunları ağız kokusunu bastırması için mentol içermektedir. Bilinmeyen sebeplerle, mentolün ağız içi yaralarının oluşmasına sebep olduğunun bilinmesinde fayda vardır.
  • Yiyecek içecekler: Cevizin ciddi bir ağız içi yarası çıkarttığı söylenmektedir. Öte yandan ceviz yemeyi bırakan kişilede aft görülme sıklığının azaldığı görülmüştür. Ve asitli içecekler... Tüm vücuda olduğu gibi ağız içi yaralarınada iyi gelmemektedir.
  • Sigara tüketimi: Günümüzde toplumun %70'inin sigara içtiğini göz önünde bulundurursak,  ağız içi yaralarına rastlamak zor olmayacaktır. Çünkü vücudun nikotine karşı tepkisi aftları arttırmaktadır.
  • Hormonsal düzensizlikler: Özellikle hormonları en düzensiz çalıştığı  ergenlik döneminde vücut direncinin azalmasıyla ağız içi yaraları  da bu dönemde daha çok çıkmaktadır.
Doğan bazı yöntemlerin bu yaraları iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir. Bu bilgilere göre :
  • Karanfil bu yaralara karşı tedavi oluşturduğu gibi acı duyulmasını da azaltır.
  • Soğan haşlanılarak suyuyla gargara yapmak iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Bunların yanında, aft çıktığı zaman, asitli ve sıcak içeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka tuzlu su ile gargara yapmalı  bölgenin temizliğini ihmal etmemelisiniz.Böylelikle daha kısa sürede iyileşebilir, normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg