Translate

18 Ekim 2021 Pazartesi

Bebeklerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir

 


 

Bebeklerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir, ağızda çıkan yaralar her yaş grubundaki insana acı verici bir durumdur. Bebeklerde de bu durumla karşılaşılabilir. Aft diye bilinen pamukçuk oluşumları bebeklerde görülen ağız yarasıdır. Bu küçük yaralar dudakta, ağızda, dilde, boğaz ve yanak kısmında oluşabilir. 

Bu yara bulaşıcı değildir ama aileden birinde ağız yarası mevcutsa vücudun yatkın olabilmesi nedeni ile bu durum bebekleri de etkileyebilir. Ayrıca dengesiz beslenme, stres, besin alerjisi, ağız içi dokunun zedelenmesi gibi etkenlerde bebeklerde ağız yarası olmasına yol açabilir. 


Bebeklerde oluşan bu türde yaralar küçük, kırmızı renkte ve acı verici olurlar. İlk karıncalanma veya yanma etkisi oluşabilir. Yara oluşurken o bölümde şişme görülebilir. Ortası sarımsı beyaz, etrafı kırmızı dokuya dönüşerek yara oluşur. Genelde tek başına yaralar ortaya çıkar. Bazen bebeklerde oluşan ağız yaraları kümelenme şeklinde de görülebilir ve bu nadir bir durumdur. Bebekler acı çektikleri için ilk 3-4 günleri zorlu geçer. Bu zaman diliminde bebeğin beslenme durumu da olumsuz etkilenebilir. Bu sebepten dolayı bebeklerdeki ağız yaralarına nelerin iyi geldiği öğrenilip uygulanmasında fayda vardır. Geçmeyen ağız yaralarında doktora başvurulmalıdır. 
Bebeklerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir, Hangi Yöntemler Uygulanabilir? 

Bebeğinizde oluşan ağız yarasını evde uygulanabilecek yöntemler ile tedavi edebilirsiniz. Ama annesini emen bir bebekse, anne ve bebek arasında enfeksiyon oluşabileceği riskinden dolayı bebeğe uygulanan tedavi yönteminden anne kendine de uygulamalıdır. Doktor tarafından muayene edilen bebeğinize mantar için ilaç tavsiye edebilir. Dokudaki hasarı engellemek için yara yüzeyi karbamit peroksit ile temizlenebilir. Bunu eczaneden kolaylıkla bulabilirsiniz. Gerektiğinde sık şekilde bu uygulamayı yapabilirsiniz. Bebeğinizdeki ağız yarasında bu oldukça rahatlatıcı bir etki sağlayacaktır. Ağızdaki yaranın üzerini temiz bir peçete ile kurulandıktan sonra kulak pamuğu yardımı ile doktorun verdiği ilacı sürebilirsiniz. Bu ilaçtan sonra yarım saat bekleyip öyle bebeği besleyebilirsiniz. Çünkü ilacın etki göstermesi için bu süre içinde bebeğin beslenmemesi gerekir. Bunların yanı sıra evde hazırlanabilecek karışımlarda bebeğinizdeki ağız yarası tedavisinde uygulanabilir. 
Siyah Çay: Ağız yarasının üzerine nemli bir halde siyah çay poşetini koyabilirsiniz. Çünkü siyah çayın içeriğinde ağız yaralarını büzücü ve kapatıcı tanenler bulunuyor. 

Karbonat Karışımı: Bu karışım ağızda çalkalanarak uygulanabilen bir karışımdır. 120 ml suya 1 çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır ve her gün 4 kere ağızda çalkalanarak uygulanır. Bu karışımın yutulmaması gerekir onun için bebeklere uygulanmaması daha iyi olur. Bunu her yaş grubundaki yapabilir. Ama bebeğiniz için size ufak bir yöntem, az karbonat alıp su ile karıştırın, elinize küçük temiz bir bez parçası alıp, hafif bu karışıma batırıp bebeğin ağız içindeki yaraya yavaşça sürebilirsiniz. Bu uygulamayı yara geçene kadar birkaç gün devam ettirebilirsiniz. Ancak karbonatı az kullanmaya dikkat edin. 

Sirkeli Su: Sirkeli su hazırlayıp bebeğinizin biberonlarını, emziğini, oyuncaklarını yıkayabilirsiniz. Bu bebeğinizin ağzındaki yara enfeksiyonunun yayılmasını önlemek için fayda sağlayacaktır. 

Yoğurt: Bebeklerde ağız yarasına ne iyi gelir diyenler, bebeğiniz yoğurt yiyecek kadar büyüdü ise ona yoğurt yedirebilirsiniz. Çünkü yoğurt hem ağız yarasının iyileşmesini hızlandırır hem de acısını alır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg