Translate

26 Kasım 2021 Cuma

Aft Çeşitleri Nedir ?

 


Aft çeşitleri, Aft ağız içerisinde dilde yumuşak damakta dudaklarda ve ağız içi yanaklarda görülen kırmızımsı sarıya çalan iltihaplanmalardır. Terimsel olarak ülser olarak adlandırılması biraz fazla abartılı olduğundan Aftöz Stomatit diye tıp da adlandırılır. 

Stomatit terimi ağız içi mukoza inflamasyonları için kullanılan bir terimdir. Ortalama aft vakaları yüz bayandan on tanesinde görülür. Çoğunlukla bayanlarda görülen bu rahatsızlık B12 vitamin eksikliği ve ağız içi damak zarının çok ince olmasından ötürü oluşmaktadır. Bunun dışında tamamen travmatik strese dayalı yada alerjik olarak da kendisini gösterir.


Aft çeşitleri, akut aft ve kronik aft olarak ikiye de ayrılabilir. Üç grupta da sınıflandırılabilir.
  • Minör Aftöz Lezyonları: Bu lezyonun boyutu 3-10 milimetre arasında değişiklik gösterir. En sık görülen aft çeşididir. Lezyonlar arasında ağrılı lezyon olarak bilinir ve beyaz grimsi renkte kendisini gösterir. Ortalama olarak iyileşme süresi yedi ile on gün arasında değişir.
  • Majör Aftöz Lezyonları: Bu lezyon çeşidi tıpkı minör lezyonlar gibi kendisini gösterir ancak büyüklüğünün çağı on milimetreye kadar ulaşır. Minöre göre daha ağrılı ve şiddetli bir dönemi vardır. Oluştuğu yerler damak, dudaklar, yanaklar ve nadiren de olsa uvula üzerinde olabilir. Ortalama iyileşme süresi bir ay kadar sürer. Bu yüzdende hemen müdahale önemlidir.
  • Herpetiform Aftöz Lezyonlar: Bu Lezyon da yarların çapı biraz daha küçüktür. 0,5-3 milimetre arasında değişin boyutları vardır. Ama sayıca diğerlerine göre daha yüksektir. Ortalama olarak ağız içinde beş ile yüz arasında oluşum gösterir. Kümeler halinde oluşur. Görüldüğü kişiler genellikle ileri yaşlarda olan kişilerdir. Ortalama bir iki hafta içerisinde çıkar ve uzun süre olmadan da iyileşirler.
Aft çeşitleri, her yaştan insanda görülebilir ve kesin bir tedavisi yoktur. aftın oluş nedeni henüz günümüz tıbbında açıklanamadığından belirli bir tedavisi yoktur. Kendi kendine çıkmasının dışında başka hastalıklarında tetikleyebildiği aft, özellikle Behçet hastalığı, Reiter hastalığı, Çölyak hastalığı, Sweet sendromu gibi hastalıklardan dolayıda oluşabilir.

Aft çeşitleri, iyileşme süreleri değişkenlik içerisindedir. Kişinin yaşına göre de değişiklik gösterdiği gibi çeşidine göre de değişir. Herhangi bir hastalığın tetiklemediği aftlar ortalama 7-30 gün arasında iyileşme gösterir. Özellikle yediğimiz gıdalardan tutunda içinde bulunduğunuz stresli travmatik durumlardan da uzak durmanız gerekmektedir.

Eğer kronik bir aft hastalığınız varsa;

  • Özellikle alkollü gıdalardan,
  • Sigara kullanımından,
  • Tütün çiğnemeden,
  • Asitli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Baharatlı ve aşırı acılı yemeklerden kaçınılmalıdır.
  • Kenarları keskin gıdalardan ve sıcak olan yemeklerden uzak durulmalıdır.
  • Vücudun direncini arttıracak şekilde düzenli uyku ve beslenme sağlanmalıdır.
  • Düzenli ağız bakımının yapılması gerekir.
  • En az günde üç defa gargara yapılmalıdır.
Böylelikle kronik aft yaşayan kişilerin aft yaralarının iyileşme süreçleri hızlanır. Yeniden aft çıkma süreçleri uzar ve daha sağlıklı bir ağız yapıları olur. Akut aftlar ise, B12 gibi vitamin eksikliğinden yada yeteri kadar ağız bakımı yapmayışından kaynaklanan aftlardır. Yine buruda da dengeli beslenme ve aftları azdırıcı gıdalardan uzak durup vitamin eksikliğini giderici yiyecekler tüketmeleri yeterlidir. Ayrıca ağız içi bakımını aksatmadan yapmaları da önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg