Translate

14 Kasım 2021 Pazar

Çoçuklarda Ağız İçi Yarası


 

Çocuklarda ağız içi yarası, Diş etinde, yanaklarda, ağız içinde veya dilde meydana gelir. Bir çok nedene bağlı oluşabilmektedir. Çocuklarda ağız içi yarası aşırı korkacak yada tedirgin olmaya gerektirecek bir rahatsızlık değildir. Bazen bir haftaya yakın bir sürede kendiliğinden geçmektedir. Bazı çocuklarda ise daha uzun sürmesine bağlı olarak bazı krem tedavileri gerektirir. 


Çocuklarda ağız içi yarası için tedavi merhemleri tükürükle erimeyen ve yara üstünde kayan türdendir. Bu yüzden çocuğu rahatsız etmeden iyileşme sürecini hızlandırırlar. Çocuklarda ağız içi yarası, beslenme bozukluğuna bağlı olarak iştah azalmasına yol açmaktadır. Bu yüzden ebeveynler bu dönemde yemek yerken canı yanan çocuğu fazla zorlamamalıdırlar. Can yakmayacak sıvı ağırlıklı beslenme yöntemleriyle yaranın iyileşmesi beklenmelidir. 


Çocuklarda ağız içi yarası etkileri 

Çocuklarda ağız içi yarası için yapılan araştırmalar sonucunda bu durumun psikolojik ve ruhsal sorunlardan kaynaklı ortaya çıkabildiğine saptanmıştır. Bazı çocuklarda okula başlama döneminde ağız içi yarası meydana gelmektedir. Bu durumun çocuğun ruhsal durumuna karşılık çocuğun vücudunun dışarı attığı bir tepkidir. 

Çocuklarda ağız içi yarasının nedeni iyi saptanmalı ve çözüm ona uygun olmalıdır. Aşırı devam eden durumlarda doktora başvurulmalı ve kan tetkiki yaptırılmalıdır. Fakat genel olarak çocuklarda ağız içi yarası pek ciddi bir sorun teşkil etmez. Gün içinde çocuğun kaptığı bir enfeksiyon veya yediği bir besine karşılıkta meydana çıkabilir. 

Ağırlıklı olarak ateşlenen ve hastalanan çocuklarda bu dönemde sıklıkla meydana gelir ve çocuk iyileşene kadar devam eder. Bebeklerde ise bu durum daha çok pamukçuk adı verilen rahatsızlık olarak ortaya çıkar ve kısa sürede geçer. Tedavileri oldukça kolay olan hastalıklardır. 

Çocuklarda ağız içi yarası için evebeynler mutlaka çocuğun dişlerini kontrol ederek, dişin biçiminden kaynaklı olup olmadığına emin olmalıdırlar. Sivri biçimde oluşan veya kırık dişler kolaylıkla ağız içi yarasına neden olmaktadırlar.
Çocuklarda ağız içi yarası nedenleri 
  1. Üşütme, ateşlenme ve soğuk algınlığı,
  2. Bademcik iltihaplanması,
  3. Ağız içindeki bir dişin biçimine bağlı yara oluşumu,
  4. Biberon veya ağıza bağımlı başka bir maddenin sertliği veya hijyenine bağlı,
  5. Çocukta ruhsal ve psikolojik sorunların olması,
  6. Diş veya diş eti hastalıkları,
  7. Bunlarla birlikte gün içinde tüketilen herhangi bir besin karşılık olarak çocuklarda ağız içi yarası oluşumu mümkündür.
Çocuklarda ağız içi yarası için neler yapılmalıdır ?
  1. Yaranın mutlaka nedeni tespit edilerek öğrenilmelidir.
  2. Parmak ucuyla yaraların üzerine antiseptik kremler sürülebilir.
  3. İştah kaybına bağlı oluşacak kilo ve enerji kaybını önlemek amaçlı bol bol sıvı verilmelidir. Katı gıda yenmesi zor olacağından, eksiğini karşılayacak faydalı içeceklere ağırlık verilmelidir.
  4. Çocuğun tükettiği her besinin hijyenine çok özen gösterilmeli, meyve ve sebzeler oldukça iyi yıkanmalıdır.
  5. Dişten kaynaklanan yaralar için en kısa sürede dişin tedavisine başlanmalıdır.
  6. Çocuklarda ağız içi yarasının ruhsal ve psikolojik bir nedene bağlı olduğu tespit edilirse, çocuğun korkusunun yenmesine yardımcı olmalı ve sorun giderilmelidir.
  7. Aşırı devam eden durumlarda doktora başvurulmalı, gerekli tetkikler yaptırılmalı ve ilaç tedavisi başlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg