Translate

13 Kasım 2021 Cumartesi

Yüz Kemikleri Anatomisi

 


Yüz kemikleri anatomisi kas ve kemiklerden oluşmaktadır. Kemikler, omurgalı hayvanlarda iskeleti oluşturan, kemik dokusundan meydana gelen ve çeşitli büyüklüklerde olan sert ve dayanıklı parçalardır. İnsanın ve omurgalı hayvanların çatısını oluşturan her türlü etkiye dayanıklı organların genel adıdır. 


Yüzde bulunan pek çok kemik kolaylıkla görülebilir. Ama eğer yüzde herhangi bir travma meydana gelmişse dokularda oluşan şişlik kemiklerin yapısının incelenmesini zorlaştırabilir.


Yüz kemikleri anatomisini açıklayacak olursak; Yüz bölgesinde 14 adet kemik vardır. Bunlardan bazılarına yani önemli duyu organlarını koruyanlara osso faiei denir. Baş bölümü kemikleri, bir yandan beyin bölümünü bir yandan da önemli duyu organlarını korumaktadır. Yüz bölgesinde yer alan kafa kemikleri ise konuşma ile ilgili önemli görevleri vardır. Yüz kemikleri bölgesinde bulunan açıklıklar, hava ve yemek ihtiyacını karşılamaktadır.

Yüz kemiklerini sıralayacak olursak;
  1. Üst çene kemikleri (2)
  2. Alt çene kemiği (2)
  3. Elmacık kemikleri (2)
  4. Burun kemiği (2)
  5. Damak kemikleri (2)
  6. Sapan kemiği (2)
  7. Boynuzcuk kemikleri (2)
Yüz kemikleri anatomisindeki kemikleri bir de; alın kemiği, kafatası yan kemiği, şakak kemiği, art kafa kemiği, temel kemiği, kalbur kemiği, çene kemiği, elmacık kemiği, üst çene kemiği, yumru, korona yumrusu, mastoid çıkıntısı, dış işitme kanalı ve burun kemiği şeklinde de sıralayabiliriz. Bunlardan bazılarını açıklayacak olursak;
  1. Alın kemiği: Kafatasının ön üst bölümünde bulunan göz yuvalarının ve alının şekillenmesini sağlayan kemiktir.
  2. Art kafa kemiği: Kafatasının arka tarafını oluşturan tek kemiktir. Tabanında kafatası boşluğu ile omurga kanalını birbirine bağlayan bir kemiktir.
  3. Şakak kemiği: İşitme ve denge organını taşımaktadır. Aynı zamanda bazı damar ve sinirlerin geçişine imkan sağlayan kemiktir.
  4. Üst çene kemiği: Yüz kemikleri arasında bir nevi anahtar görevi yapan kemiktir. Ağız boşluğunun tavanını, burun boşluğunun tabanını oluşturmaktadır.
  5. Alt çene kemiği: Yüz kemiklerinin en büyüğü ve en sağlamıdır. Ayrıca baş iskeletinin tek hareketli kemiğidir.
  6. Elmacık kemiği: Üst çene kemiğinin üzerinde yer almaktadır. Yanak olarak adlandırdığımız bölümdür.
Görüldüğü gibi yüz kemikleri anatomisinde kemiklerin her birinin farklı oluşumu ve işlevi vardır. Bunlar yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir ve hepsi birbirine sıkı bir şekilde bağlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg