Apandisit ameliyatı sonrası, hastanın 24 saat içerisin de kalkıp yürümesinde ve bir şeyler yiyip içmesinde her hangi bir sakınca yoktur. Apandistin alınması ile hastanın vücudunda her hangi bir işlev bozukluğu görülmez ve kişiler normal yaşantılarına bir hafta gibi kısa bir süre sonrasında dönebilir.
Genelde apandis ameliyatı sonrasında hastaları zorlu bir süreç beklemez ve kişiler de çok ağrı uyandıracak her hangi bir problem gözlenmez.. Ameliyat olan hastaların bazıları sadece ameliyat oldukları gün taburcu edilebilirken bazı hastaların bir gün daha hastane de kalması uygun görülür.
Taburcu olan hasta için her hangi bir beslenme listesi verilmez ve normal beslenme alışkanlıklarına devam edebilirler. Apandist ameliyatı olan her hastaya evde kullanması için çeşitli ağrı kesiciler ve durumuna göre farklı mg da antibiyotik verilir. Kişinin ameliyatlı bölgesine 3. gün olmak kaydıyla pansuman yapılabilir ve ardından bölge temiz bırakılarak kapatılır.
Ancak hastanın ameliyattan sonra ağır kaldırmaması ve fazla yorucu işlerde çalışmaması gerekir. Bu durum kişinin ameliyatlı bölgesinde patlama sorununa yol açarak bölgenin tekrar bir operasyon geçirmesine neden olabilir. Belli bir dönem hastanın ağır işlerde bulunmaması gerekir ve operasyonu açık ameliyat şeklinde geçmiş ise dikişlerini aldırması için bir hafta sonra sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.
Ameliyatın ardından bölge de enfeksiyon oluşmuş ise kızarıklık veya şişlik olarak kendini belli eder. Böyle durumlarda kişilerin hastaneye veya en yakın sağlık kuruluşuna gidip bölgenin bakımını yaptırmaları gerekir. Çok fazla olmasa da hastaların bazıları ameliyatın arkasından apse durumu ile karşı karşıya kalabilirler. Lakin bu gibi durumlar da hastanın tekrar hastaneye yatırılması ve damar yolundan antibiyotik verilmesi gerekebilir. Nadiren de olsa hasta tekrar ameliyata alınabilir.
Ameliyat Sonrası Takip Nasıldır?
Standart apandisit ameliyatından sonra hastalar aynı gün ayağa kalkıp
yürüyebilirler. Dört-altı saat sonra ağızdan gıda alabilirler. Önemli bir
ağrı problemi yaşanmaz. Birkaç doz ağrı kesici uygulanması
yeterlidir.
Hastaların çoğu sadece ameliyat gecesi hastanede kalır. Ertesi sabah ağrı kesici ve antibiyotik reçetesi ile taburcu olur. Ameliyatı gecikmiş, patlama (perforasyon), apse ve sarılmış apandisit (plastron) gelişen hastaların daha uzun süre hastanede yatış gerekebilir.
Ameliyattan sonra yaranın 2 gün kapalı kalması yeterlidir. Üçüncü gün
pansuman sökülüp, atılıp banyo yapılabilir. Yara açık bırakılabilir.
Kızarıklık akıntı vb. bir sorun yoksa tekrar pansuman gerekmez.
Yara kendiliğinden eriyen gizli dikişlerle yaklaştırılmış ise dikiş
alınması gerekmez. Görünür dikişler konulmuşsa ameliyattan bir hafta sonra
dikişler alınmalıdır.
Özel diyet veya beslenme kısıtlaması yoktur. Bir hafta süreyle araç
kullanmaktan ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Bir aya kadar 8-10
kilodan fazla ağırlık kaldırılmamalı, ağır fiziksel egzersizler ve yürüyüş
dışındaki sporlar yapılmamalıdır.
Ameliyattan sonra vücuttan apadisin eksilmesi nedeniyle bedensel
işeyişte bir bozukluk veya noksanlık olmaz. Uzun dönem takip ve
kontrollere gerek yoktur.
Ameliyat Sonrası Sorunlar Nelerdir?
Ameliyat sonrası yarada enfeksiyon gelişebilir. Yarada ağrı, kızarıklık, şişlik, iltihabi akıntı ortaya çıkabilir. Periyodik pansumanlar ve antibiyotik tedavisi gerekebilir.
Eğer hasta patlamış apandisit durumunda ameliyata alınmışsa apandis bölgesinde apse gelişme riski artar. Bu durumda o bölgeden karın dışına uzanan bir dren (küçük plastik tüp) yerleştirir. Dren birkaç gün tutulduktan sonra çekilebilir.
Hastaların çok küçük bir grubunda ise ameliyattan günler sonra apse gelişebilir. Bu durumda hastanın tekrar hastaneye yatırılarak damardan antibiyotik tedavisi başlaması gerekebilir. Genellikle yeni bir ameliyata gerekkalmadan tedavi sağlanır. Görüntüleme yöntemleri (ultrason) eşliğinde dren konularak tedavi edilebilir.
Ameliyatta Apandisit Normal Çıkarsa
Kuvvetli apandisit şüphesi durumunda teşhisin kesinleşmesi için şartlar çok zorlanmadan ameliyat kararı alınır. Çünkü takip ve araştırma süresi 24 saati aştığı zaman patlamış apandisitle karşılaşma oranı ivmelenerek artar. Bu nedenle hızlı davranılır.
Diğer taraftan apandisit tanısıyla ameliyata alınan hastaların % 10-15 kadarında apandis normal çıkar. Ancak bu durum, yanlış teşhis, komplikasyon veya tıbbi hata(malpraktis) olarak değerlendirilmez. Bilimsel referanslarca olağan kabul edilir. Sorun apandisiti taklit eden hastalıklardan ve apandisitin tanı zorluğundan kaynaklanır. Cerrahın tutumu bir zaaf değil tam tersine hızla ilerleyen riskli bir gidişat karşısında hastayı koruyan bir yaklaşımdır.
Ameliyatta apandis normal çıksa bile cerrahların çoğu yine de apandisi almaktan yanadır.
Apandisiti taklid eden hastalıklar; iltihabi bağırsak hastalıkları, divertikülit, mide bağırsak delinmeleri, idrar yolu enfeksiyonları, üreter alt uç taşları, kadınlarda yumurtalık kistleri, yumurtalık iltihapları ve dış gebelik gibi durumlardır. Bu türden sorunlarla karşılaşılması nedeniyle ek bir müdahale icap edebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder