Apandisit nedir?
Vücut içinde görevi tam olarak henüz belirlenmemiş olsa da apendiks, bademciklere benzetilebilir. Sindirim sisteminin başlangıç noktası olan ağız, mikropların en yoğun olduğu bölgedir. Bademcikler ağız içindeki mikroplara karşı vücudu uyaran bir bekçi görevi üstlenir. Kalın bağırsak da mikrop açısından oldukça zengin bir organdır.
Tıpkı bademcikler gibi apendiks de kalın bağırsaktaki mikroplara karşı vücudu uyarır. Apendiks bölümünde meydana gelen iltihaplanma sonucunda apandisit denilen rahatsızlık ortaya çıkar. Şiddetli ağrı ile kendini gösteren apandisit mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir enfeksiyondur.
İltihaplanan bölgedeki apse kana karışırsa vücutta hayati tehlikeye yol açan tablo ile karşılaşılır. Genellikle bakteriyel kaynaklı olan apendiksin patlamadan alınması oldukça önemlidir.
Apandisit bulguları, karnın sağ alt kısmında bulunan, parmak şekline benzeyen, kör bağırsağın ucunda bulunan bir organa verilen addır. Her insan da bulunan apadis organının vücut üzerinde ki fonksiyonlarının ne olduğu henüz bilinmemektedir. Ancak herhangi bir sorundan sonra apandisit organının ameliyat ile alınması vücutta bir değişiklik olmaz ve bir sorun teşkil etmez.
Apandis organın herhangi bir sebepten dolayı iltihaplanması ve şişmesi durumdan dolayı apandisit adı verilen rahatsızlık ortaya çıkmaya başlar. Yenilen besinler, tümörler, meyve çekirdekleri yada bazı yabancı cisimlerin apandis ağzını tıkamasından dolayı apandisit rahatsızlığı ortaya çıkabilir.
Bu durumların yanı sıra bazı iltihaplı hastalıklar, karın bölgesine alınan bir darbe, dışkılardan dolayı, apandis yollarının enfeksiyondan dolayı tıkanmasından dolayı da apandisit rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Apandisit rahatsızlığı apandis iltihaplanması ve bu sebepten dolayı şişmeye başlaması ile birlikte ortaya çıkmaya başlar.
Bu şişme olayı ortaya çıkmaya başlar ve şişme olayı durmadan devam eder. En son radde olarak patlar ve içinde ki iltihap diğer organlara yaymaya başlar ve çok tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. İşte bu tür durumların yaşanmaması için apandisit şişmesi olayı ortaya çıkar iken kendini göstermeye başlayan bulgular başlar başlamaz hemen önlem alınmalıdır.
Öncelikle apandisit olayının ortaya çıkması ile kendini gösteren bulguları beraber inceleyelim;
Apandisit bulguları nelerdir?
- Göbek çevresinde meydana gelen ağrı hissini olması,
- Şiddetli ve durmayan karın ağrısının ortaya çıkmaya başlaması,
- Yemek yememe hissini oluşması ve aşırı iştahsızlık olayının ortaya çıkmaya başlaması,
- Şiddetli gaz oluşumu ve bununla beraber meydana gelen kabızlık yada ishal gibi rahatsızlıkların görülmeye başlanması,
- Yüksek dereceli ateş olması,
- Karın bölgesinde meydana gelen şişkinlik olmaya başlaması,
- Gaz çıkarırken zorluk yaşama ve bununla beraber karın ağrısı olmaya başlaması,
- Mide bulantısı ve kusma gibi durumların ortaya çıkmaya başlaması,
- Sık sık idrara çıkma isteğinin bulunması ve idrara çıkarken zorluk ve ağrı yaşama gibi durumların ortaya çıkması,
İşte görüldüğü üzere apandisit rahatsızlığı ortaya çıkmaya başlarken birçok bulgu kendini göstermeye başlar. Ancak saymış olduğumuz bu belirtiler bazı hastalıkların yan etkisi ve belirtisi olarak da ortaya çıktığı için bu durumların nedeninin anlaşılması biraz zor olabilir.
Apandis organı da diğer organlara nadiren biraz daha geride durduğu için anlaşılması oldukça zor bir hastalık çeşididir. Bu sebepten yukarıda saymış olduğumuz bulgular kendini göstermeye başlayınca kişi vakit kaybetmeden doktor muayenesi altında teşhis konulmalıdır.
Yapılan muayeneler ve testler sonucunda apandisit teşhisi konulur ise hasta olan kişiye vakit kaybetmeden tedavi uygulanmalıdır. Kişi yukarıda saymış olduğumuz bulguları yaşamaya başladı ise ağrı kesici yada bilinmeyen ilaçları kullanmaktan uzak durmalıdır. Apandisit rahatsızlığının ortadan kalkması için gerekli olan tedavi yöntemi ameliyat yöntemi ile birlikte apandis organı alınmalıdır.
Eğer apandis patlamış ve diğer organlara yayılmaya başlamış ise diğer organlar iltihaptan temizlenir. Yapılan ameliyattan sonra hasta olan kişi 12 saat sonra ayağa kalkabilir ve yaklaşık olarak iki haftaya kadar eski sağlığına kavuşabilir. Kişi yediği yemeklerin sindirim sistemine zarar vermeyen besinler olmamasına dikkat etmelidir ve kendini yoracak yada zarar verecek hareketlerden uzak durmalıdır.
Apandisit belirtileri nedir?
Apendikste oluşan herhangi bir tıkanıklık bakterilerin organ içinde çoğalmasına neden olur. Tıkanıklık nedeniyle basınç artışı meydana gelir ve kan damarları sıkışır. Sıkışan damarlar kan akışına engel olarak kangrene neden olabilir. Apendiks kangren nedeniyle koparsa kalın bağırsaktaki dışkı karın bölgesini doldurabilir. Enfekte olan apendiks sızdırma yaparsa apse oluşturur. Yaygın olarak görülen apandisit belirtileri:
Karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında hassaslık, bıçak saplanması şeklinde hissedilen ve kişiyi iki büklüm hale getiren keskin ağrı, ağrının zamanla şiddetinin artması
- Mide bulantısı ve kusma
- Ağız ve dilde kuruluk, iştahsızlık
- Göbek çevresinde künt bir ağrı
- Sindirim güçlüğü, kabızlık ya da ishal
- Yüksek ateş
- Hızlı Kalp atımı
- Gaz çıkaramama, dışkıda zorlanma ve ağrı hissi
Gebelerde apandisit ağrısı yan veya arka bölgede görülür. Bulantı, kusma ve iştahsızlık gibi apandisit belirtileri, gebeliğin normal semptomları olduğu için hamilelerde apandisit teşhisi zor olabilir.
Apandisit nedenleri nelerdir?
- Midede tam olarak sindirilemeyen nar çekirdeği, limon çekirdeği gibi besin artıklarının ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçerken apendikse kaçması
- Sindirim sistemi iltihapları nedeniyle apendiks ağzındaki lenf bezlerinde şişme ve karna alınan darbeler sonucunda apendiksin tıkanması
- Chrons, Ülser ve ülseratif kolit hastalığı
- Tümörler
- Bağırsak kurtları, solucanları ve parazitleri
- Genetik Yatkınlık
- Bakteriyel enfeksiyonlar, bağırsak enfeksiyonları
- Virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar da apendiks dokusuna zarar vererek iltihaplanmaya neden olabilir.
Apandisit tedavisi nasıl olur?
Apandisit teşhisi için doktor tarafından fizik muayene yapılır. Karın bölgesinde hassasiyet ve ağrı söz konusu ise bakteriyel enfeksiyonu olup olmadığına dair bilgi için kan sayımı testi istenebilir. Apandisit teşhisini doğrudan tespit edebilecek kesin bir kan tahlili yoktur.
Hastalığın tedavisi kişiden kişiye değişebilir ancak genellikle ameliyat ile tedavi edilir. Ameliyatın tipi hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer apendiks bölgesindeki apse patlamamış ya da yırtılmamış ise doktor tarafından öncelikli olarak antibiyotik tedavisi uygulanır.
Daha sonra ciltte geçirilen bir tüp yardımıyla organ içindeki apse boşaltılır ve bu işlemden sonra gerek görülürse apendiks alınabilir. Eğer apendikste yırtılma ya da sızma söz konusu ise acilen ameliyat yapılmalıdır. Apendektomi olarak adlandırılan apandiksin alınması açık ameliyat ya da laparoskopik cerrahi şeklinde olabilir. Çok nadir vakalarda apandisit ameliyat olmadan iyileşebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder