Apandisit Nerede, Apandisit körbağırsağın üzerinde bulunan iltihaplı türüdür. Karnın sağ alt kenarında, apandisitin kalın bağırsağın uzantısında bulunan ve solucanımsı şekliyle, hareketler yönüyle apandisitin içinde değişik bir besin türü geçmez. Uzunluğu bakımından çocuklarda biraz daha yoğundur. Genelde 9-10 cm uzunluğunda, ancak bundan daha az veya çoktur. Barındığı yerde bazı kişilerde değişiklik gösterir. Buda apandisit hastalığı olanlarda tanı koymayı güçleştirir.
Apandisit genelde dışkının ya da daha az oluşumla safra taşı, tümör veya bağırsak kurdunun tıkanması nedeniyle iltihaplı apandisit denir. Apandisit vücudun fonksiyonu halinde daha tam bilinememektedir. Yalnızca lenf dokusu açısından oldukça zengindir. Çoğu apandisit iltihabı yarıp ve karın kısmına doğru yayılarak, belirli sorunlar oluşturur.Tedavi edilmediği zamanlarda daha artırıcı etkene sahip olan apandisit, karın zarı da iltihab sebebiyetini verir.
Apandisit Teşhisi Nasıl Konur?
Apandisit tanısını koymak için hastalığın belirtisinde birden fazla hastalıkları da görülür. Genellikle yer değiştirdiği gerekçesiyle tanısını koymak giderek zorlaşır. Doktor muayenesinden geçen hastalar hareket yapmaktan çekinti duyarlar. Hareketler esnasında ağrılar çoğalıp apandisit endişesini verir. Ultrason yapılması ve bilgisayarlı tomografisiyle apandisit ile bilgiler toplanır. Ayırt edebilmek için çevre organları incelemeye alınır. Ama karın sağ alt köşesine hafif bastırırken ağrı daha da artarsa önemli bir bulguya rastlanır.
Apandisit Belirtileri;
Göbek etrafında bir ağrı oluşur. İleriki zamanda hafif ateşlenmeyle beraber ağrının karın sağ alt kısmına ulaşır. Sindirim zorluğu, kabızlık veya ishal görülür. Hasta, daha fazla kusar ve ağızla beraber dilinde kuruması sebebiyle hasta iştahsızlık yaşar. Diğer bulgular;
- İştah kaybı
- Mide bulantısı
- Ağrılar başladıktan sonra kusma
- Karın bölgesinin şişmesi
- Gazla birlikte görülen kabızlık veya ishal
- Gaz çıkarmakta zorlanma
- Ateşlenme
- Rektum bölgesinde ağrı
- Ağrılı idrara çıkma
Apandisit Nerede Bulunur?
İncebağırsakla kalınbağırsağın bağladığı yerin alt kısmında kalan yedi santim uzunluğunda bağırsak parçasına ait körbağırsağın apandisit türü olan 7-12 santimlik, içinin boş, çıkıntısı da iltihaplıdır. Apandisit bir bakteriyel türüdür. Apandisit 10-30 yaş aralığında yoğun görülür.
Apandisit vücudun sağ kasığının üzerinde olan Apandisit ağrılı bir durum olmayarak genellikle gaz sancılı ve kadınların regl dönemlerine benzetilir. Apandisin ağrıları sağ kasıkla başlar, bu sebepler asla sağ kasıkta hissedilen ağrı oluşumlarını mutlaka tetkikleri yapılmalıdır. Tabii kasıkların ağrıları apandisitten de olmayabilir. Fakat bu kadar ciddiyet taşıyan hastalığı ihmale getirmemek gerekir.
Apandisit Hastalığı Sonrası;
Bütün karın kısımları, genelde karın sağ alt kısmında oldukça hassastır. Hafif seyreden ve sürekli ateşlenmedir. Pelvis kemiği ile fazla hassas olması durumun ciddiyetini gösteren tanıdır. Apandisit patladığı zaman her belirtilerinde şiddetlenme gösterir. Karın ön duvarında katılaşma görülür.
Bununla birlikte ateşte yükselmeye başlar. Hastanın durumunda bir tür şoklanmadır. Apandisitin alındığı vakit vücudun çeşitli bir işlevi bozukluklar görülmez. Hasta uygun koşullarda ameliyat sonrasında ayağa kaldırılıp, yürümesi sağlanır. Hastaya özgü bir beslenme oluşturmaz.
Ağrı kesicisi ve antibiyotik verilip hastaya çıkış yapılır. 2-3 gün süreli kapalı kalacağı ortamda, 3. gün pansumanları yapılır. Hastalarda ameliyat sonrasında ağır eşyalar kaldırmamalıdır. Ağır işler ve egzersiz yapmamalıdır. Açılan dikişleri olduysa, bu dikişler bir hafta sonra alınmaktadır.
Apandisit Tedavisi;
Kesin tanısı ameliyattır. Ameliyatı olmayan durumlarda hasta yatak istirahati, antibiyotikler, sıvı gıdalar rejimine başlamalıdır. Karnın zarı iltihabının oluştuğu esnada ameliyat yapılmalıdır. Apandisit, ilaç ile yapılan tedavisi, antibiyotiklerin kullanımı, hastalık derecesini iyileştirmez.
Apandisit, antibiyotiklerin güçlükle ulaşacağı yerdir. Kesinlikle tedavisi ameliyat olmasıdır. Ameliyat esnasında apandisit alınır. Yaklaşık 30-40 dakika sürmektedir. 1 günlük yatışı olmaktadır. Bazı durumda bir zarla çevrili olan teşhisin hatalı konulmasına sebep olabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder